Encephalitis – Komplikasi

Walaupun sesetengah orang akan melakukan pemulihan yang baik selepas mengalami ensefalitis, keadaan ini boleh menyebabkan komplikasi yang ketara dan boleh membawa maut.

Peluang rawatan yang berjaya adalah lebih baik jika keadaan itu didiagnosis dan dirawat dengan cepat.

Walau bagaimanapun, walaupun dengan rawatan, ensefalitis boleh membawa maut. Kira-kira 1 dari 5 orang yang dirawat untuk encephalitis yang disebabkan oleh virus herpes simplex – salah satu bentuk yang paling biasa tetapi serius dalam keadaan – akan mati.

Pelan penjagaan individu

Secara keseluruhan, kira-kira 1 dalam 10 kes ensefalitis adalah maut. Dalam sesetengah kes, orang hidup dengan satu atau lebih komplikasi jangka panjang akibat kerosakan otak.; Komplikasi yang paling biasa termasuk ensefalitis

Oleh kerana komplikasi ini, perkhidmatan khusus sering diperlukan semasa pemulihan. Sebagai contoh, seseorang yang mempunyai encephalitis mungkin memerlukan bantuan daripada

Mencari bantuan selanjutnya

Sebelum dilepaskan dari hospital, keperluan kesihatan dan penjagaan sosial anda akan dinilai sepenuhnya dan pelan penjagaan individu disediakan untuk memenuhi keperluan tersebut.

Sekiranya anda seorang penjaga utama seseorang yang sembuh dari ensefalitis, anda harus dijemput untuk mengambil bahagian dalam perbincangan tentang pelan penjagaan, dan keadaan dan keperluan anda sendiri perlu diambil kira. Anda juga harus diberi maklumat tentang perkhidmatan sokongan yang terdapat di komuniti setempat anda.

Seksyen penjagaan dan sokongan kami menyediakan banyak maklumat dan nasihat berguna mengenai menjaga seseorang, termasuk maklumat yang mungkin berguna jika anda baru menyayangi.

Dapatkan bantuan tambahan jika anda mengalami masalah selepas mengalami ensefalitis. Banyak profesional penjagaan kesihatan tidak menyedari masalah-masalah berikut encephalitis, dan kadang-kadang boleh menjadi perjuangan untuk mencari bantuan yang tepat untuk anda.

Masyarakat Ensefalitis dapat memberikan anda sumber maklumat yang sesuai dan mengesyorkan profesional yang tepat untuk membantu anda dalam keadaan anda. Nombor talian bantuan mereka adalah 01653 699 599.

Sama ada anda prihatin terhadap diri anda atau orang yang dikasihi, helpline ini boleh menawarkan nasihat pakar