Emolien

Emolien adalah rawatan pelembab yang digunakan secara langsung pada kulit untuk mengurangkan kehilangan air dan menutupnya dengan filem pelindung.

Mereka sering digunakan untuk membantu menguruskan keadaan kulit kering atau bersisik seperti ekzema dan psoriasis.

Emolien boleh didapati sebagai

Mereka boleh didapati di dalam tiub, tiub dan dispenser pam yang lebih besar, dan sama ada boleh dibeli di kaunter dari farmasi atau ditetapkan oleh doktor, jururawat atau pelawat kesihatan anda.

Jika anda atau anak-anak anda perlu menggunakan emolien secara teratur, adalah idea yang baik untuk menyimpan beberapa periuk kecil atau tiub di rumah, sekolah atau kerja.

Terdapat pelbagai jenis emolien yang boleh digunakan untuk kulit untuk membantu dengan masalah tertentu. Sebagai contoh

Jenis emolien

Emolien terbaik adalah yang sesuai dengan keadaan kulit anda. Anda harus diberi peluang untuk mencuba pelbagai emolien.

Penggunaan sehari-hari sabun, syampu dan gel mandi boleh menghilangkan lapisan permukaan minyak semulajadi pada kulit anda. Ini boleh menjadikan kulit anda kering dan memperburuk keadaan kulit jangka panjang seperti ekzema.

Pengganti sabun adalah satu jenis emolien yang boleh digunakan bukan sabun untuk mencuci tangan dan mandi. Walaupun pengganti sabun tidak mengeluarkan buih seperti sabun biasa, ia sama berkesan untuk membersihkan kulit.

Banyak produk cuti ini juga boleh digunakan sebagai produk pencuci.

Emolien bekerja dengan

Campurkan sedikit pengganti sabun di telapak tangan anda (kira-kira separuh hingga satu sendok teh) dengan sedikit air suam, dan sebarkannya di atas kulit lembap atau kering. Bilas dan ketatkan kulit kering, tetapi jangan gosok.

Bagaimana mereka membantu

Jika anda menggunakan pengganti sabun serta rawatan lain, gunakan pengganti sabun terlebih dahulu. Benarkan 30 minit selepas menggunakan pengganti sabun sebelum memohon rawatan lain.

Pengganti sabun boleh disapu ke dalam kulit dan mandi atau dibasuh di dalam tab mandi.

Walaupun krim berair sering diresepkan, ia tidak boleh digunakan. Terdapat emolien yang lebih baik yang tersedia, kerana sesetengah orang mungkin mempunyai reaksi terhadap krim akueus yang digunakan sebagai emolien. Ia juga mempunyai kandungan air yang tinggi, menjadikannya kurang berkesan daripada produk lain sebagai emolien cuti.

Walau bagaimanapun, jika kulit anda tersumbat selepas menggunakan produk pencuci mulut dan tidak menyelesaikan selepas membilas, berbincanglah dengan doktor atau ahli farmasi mengenai pengganti sabun alternatif.

Cara menggunakannya

Aditif mandi emolien boleh ditambah kepada air mandi suam untuk membantu menghalang kehilangan kelembapan dari kulit anda. Mereka boleh membuat permukaan licin, jadi selalu gunakan tikar bukan slip dan berhati-hati apabila mendapatkan diri anda atau anak anda keluar dari bilik mandi.

Beberapa minyak mandi mengandungi antiseptik, yang boleh membantu mencegah jangkitan. Tetapi produk ini hanya boleh digunakan sekali-sekala, kecuali jangkitan berulang atau meluas.

Jangan gunakan lebih banyak daripada aditif mandi yang disyorkan. Ia boleh menyebabkan kerengsaan kulit jika kepekatannya terlalu tinggi, terutamanya apabila digunakan dengan minyak mandi antiseptik.

Bila perlu memohon mereka

Krim Emolien kurang berminyak daripada salap emolien. Mereka mudah disebarkan, mudah diserap ke dalam kulit dan baik untuk digunakan pada siang hari. Mereka juga boleh digunakan untuk meresap ekzema.

Salutan emolien paling sesuai untuk kulit yang sangat kering, tebal dan tidak sesuai untuk digunakan pada ekzema yang menangis. Dapatkan satu yang paling sesuai untuk kulit anak anda.

Kadang-kadang, krim emolien mungkin menyengat apabila ia mula-mula digunakan untuk kulit yang sangat kering. Ini biasanya menetap selepas beberapa hari rawatan.

Jika ia berterusan, ia mungkin disebabkan oleh tindak balas kepada pengawet dalam krim. Jika ini berlaku, berbincanglah dengan doktor atau ahli farmasi tentang kemungkinan emolsi alternatif, seperti salap emolien.

Emolien boleh digunakan untuk menggantikan kelembapan yang hilang apabila kulit anda terasa kering atau ketat. Mereka sangat selamat dan anda tidak boleh menggunakannya terlalu lama kerana mereka tidak diserap melalui kulit anda ke dalam badan anda.

Anda mungkin perlu mencuba pelbagai emolien yang berbeza sebelum anda menemukan yang paling sesuai untuk anda atau anak anda. Sebagai contoh, anda boleh membuat keputusan untuk menggunakan emolsi berasaskan krim pada siang hari dan asas salap pada waktu malam.

Kemungkinan reaksi kepada emolien

Emollients boleh digunakan seberapa kerap yang disyorkan oleh pengeluar untuk menjaga kulit dengan baik dan melembapkan dengan baik.

Ia amat penting untuk kerap memohon emollient ke tangan dan muka anda kerana mereka terdedah kepada unsur-unsur lebih daripada mana-mana bahagian badan anda.

Nasihat keselamatan apabila menggunakan emolien

Aktiviti-aktiviti tertentu, seperti berenang atau berkebun, boleh merengsakan kulit, jadi ia boleh membantu mengaplikasikan emolien terlebih dahulu.

Untuk bayi, adalah idea yang baik untuk melindungi tangan dan pipi mereka dengan emolien sebelum waktu makan untuk menghentikan mereka mendapat sakit dari makanan dan minuman.

Emolien digunakan sebaik sahaja mencuci tangan anda, mandi atau mandi kerana ini adalah ketika kulit lembab. Emolien sebaiknya digunakan pada kulit sekurang-kurangnya tiga atau empat kali sehari.

Sama ada anda cenderung untuk mengeringkan kulit atau tidak, itu adalah idea yang baik untuk menggunakan krim atau salap emollient selepas mencuci atau mandi kerana ini adalah ketika kulit anda paling memerlukan kelembapan. Emolien harus digunakan sebaik sahaja anda telah menepuk kulit anda kering untuk memastikan ia diserap dengan betul.

Reaksi yang mungkin untuk emolien boleh termasuk

Jika anda mengalami rasa pedih yang menyakitkan yang berterusan, cubalah emolien yang berlainan atau bercakap dengan ahli farmasi tempatan anda untuk mendapatkan nasihat.

Merawat keadaan kulit

Anda mungkin dapat membantu menghindari folikulitis dengan menggunakan emollients dengan lembut dan dalam arah yang sama rambut anda tumbuh.

Baca lebih lanjut mengenai keselamatan krim akueus di laman web Agensi Kawal Selia Ubat dan Produk Penjagaan Kesihatan (MHRA).

Adalah penting untuk menggunakan emolien walaupun keadaan kulit anda tidak meletus dan memastikan anda tidak habis.

Setelah memohon emolien, izinkan 30 minit sebelum menggunakan kortikosteroid topikal atau rawatan lain yang digunakan pada kulit. Ini mengelakkan kesan yang dilepaskan, menyebarkannya ke kawasan yang tidak perlu dirawat, dan meningkatkan risiko kesan sampingan pada kulit normal.

Emollients biasanya digunakan untuk merawat keadaan kulit kering seperti

Sekiranya anda mempunyai keadaan kulit yang kering seperti ekzema, psoriasis atau ichthyosis, gunakan emollient yang berubat, walaupun kulit anda terasa lebih baik, untuk membantu mencegah keradangan dan suar-up. Ini kerana kulit kering lebih mudah dijangkiti.

Pastikan kulit sihat dalam semua umur. Keadaan kulit dan rawatan kulit biasa termasuk jerawat

19/08 /

19/08 /

Manfaat kulit anda dengan berhenti merokok, serta cara melindungi kulit anda daripada kerosakan matahari dan banyak lagi