Ekzema atopik – Diagnosis

Doktor anda biasanya akan dapat mendiagnosis eksim atopik dengan melihat kulit anda dan bertanya soalan mengenai gejala anda.

Soalan-soalan ini mungkin termasuk bertanya

Anda harus memberitahu doktor jika keadaan anda menjejaskan kualiti hidup anda – misalnya, jika anda mengalami kesukaran tidur kerana gatal-gatal, atau ekzema anda menghadkan aktiviti harian anda.

Senarai semak untuk mendiagnosis eksim atopik

Biasanya, untuk didiagnosis dengan ekzema atopik, anda sepatutnya mengalami keadaan kulit yang gatal dalam tempoh 12 bulan yang lalu dan tiga atau lebih daripada yang berikut

Doktor anda harus bekerja dengan anda untuk menentukan jika ada pemicu membuat ekzema anda lebih teruk.

Mewujudkan pencetus

Anda boleh ditanya mengenai diet dan gaya hidup anda untuk melihat apakah sesuatu yang jelas mungkin menyumbang kepada gejala anda. Sebagai contoh, anda mungkin perhatikan beberapa sabun atau syampu yang membuat ekzema lebih teruk.

Anda juga mungkin diminta menyimpan diari makanan untuk menentukan sama ada makanan tertentu membuat gejala anda lebih teruk.

Diari makanan melibatkan penulisan semua yang anda makan dan membuat rekod setiap ekzema suar yang anda miliki. Doktor anda boleh menggunakan buku harian untuk melihat apakah ada corak antara gejala anda dan apa yang anda makan.

Ujian alergi biasanya tidak diperlukan untuk mengenal pasti pencetus, walaupun kadang-kadang membantu dalam mengenal pasti alahan makanan yang mungkin mencetuskan gejala pada kanak-kanak kecil atau di mana alergi makanan disyaki.

Baca lebih lanjut mengenai pencetus dan punca ekzema atopik.

Sekiranya anda fikir anda mempunyai alergi, nasihat mengenai cara mendapatkan diagnostik dengan ujian alergi yang diterima