Dysphoria jantina – Gejala

Tiada gejala fizikal jugak jantina, tetapi orang yang mempunyai keadaan itu mungkin mengalami dan memaparkan pelbagai perasaan dan tingkah laku.

Dalam kebanyakan kes, seseorang yang mengalami keganasan jantina mula merasakan ketidaksepadanan antara jantina dan identiti jantina mereka semasa kanak-kanak awal. Bagi yang lain, ini mungkin tidak berlaku sehingga dewasa.

Tingkah laku dysphoria gender pada kanak-kanak boleh termasuk

Kanak-kanak yang mengalami diskriminasi jantina boleh memaparkan beberapa, atau semua, terhadap tingkah laku ini. Walau bagaimanapun, dalam banyak kes, tingkah laku seperti ini hanya sebahagian daripada masa kanak-kanak dan tidak semestinya bermakna anak anda mengalami keganasan jantina.

Sebagai contoh, ramai gadis berkelakuan dengan cara yang boleh digambarkan sebagai “tomboyish”, yang sering dilihat sebagai sebahagian daripada perkembangan wanita biasa. Ia juga tidak biasa untuk kanak-kanak lelaki berperanan sebagai gadis dan berpakaian dalam pakaian ibu atau kakak mereka. Ini biasanya hanya fasa.

Kebanyakan kanak-kanak yang berkelakuan dengan cara ini tidak mempunyai masalah keganasan gender dan tidak menjadi transeksual. Hanya dalam kes-kes yang jarang berlaku, tingkah laku berterusan dalam tahun-tahun remaja dan dewasa.

Sekiranya perasaan diskriminasi jantina masih wujud pada masa anak anda adalah seorang remaja atau dewasa, kemungkinan bahawa mereka tidak hanya melalui fasa.

Sekiranya anda seorang remaja atau orang dewasa yang perasaan dysphoria jantina bermula pada zaman kanak-kanak, anda kini mungkin mempunyai rasa jernih yang lebih jelas mengenai identiti jantina anda dan bagaimana anda mahu berurusan dengannya. Ramai orang yang mempunyai perasaan seksual yang jijik adalah transeksual sepenuhnya semasa zaman remaja mereka.

Cara pencurian jantina mempengaruhi remaja dan orang dewasa adalah berbeza dengan cara ia memberi kesan kepada kanak-kanak. Jika anda seorang remaja atau orang dewasa dengan keganasan jantina, anda mungkin merasa

Tanpa bantuan dan sokongan yang sewajarnya, sesetengah orang mungkin cuba untuk menindas perasaan mereka dan cuba menjalani kehidupan seks biologi mereka. Akhirnya, kebanyakan orang tidak dapat mengekalkannya.

Mempunyai atau menekan perasaan ini selalunya sangat sukar untuk ditangani dan, sebagai hasilnya, banyak transeksual dan orang yang mengalami keguguran jantina mengalami kemurungan, kecederaan diri atau pemikiran bunuh diri.

Lihat doktor anda secepat mungkin jika anda merasa tertekan atau membunuh diri.

Sebagai alternatif, anda boleh memanggil orang Samaria secara percuma pada 116 123. Mereka boleh didapati 24 jam sehari untuk bercakap melalui sebarang isu yang mungkin anda alami, dan akan melakukannya dengan penuh keyakinan. Sebagai alternatif, anda boleh e-mel jo@samaritans.org.

Anda mungkin juga mendapati berguna untuk menghubungi The Beaumont Society di 01582 412220 (juga tersedia 24 jam sehari) untuk nasihat dan sokongan. Persatuan Beaumont adalah organisasi kebangsaan yang dikendalikan oleh dan untuk komuniti transgender.

Sharon menerangkan bagaimana anak perempuannya yang berusia 15 tahun Nicki dilahirkan dalam badan lelaki, tetapi merasakan dia seharusnya menjadi seorang gadis dari usia yang sangat muda

Tips untuk apabila anda berasa tertekan, cemas atau turun