Dysphagia (masalah menelan) – Rawatan

Masalah yang paling menelan boleh dirawat, walaupun rawatan yang anda terima akan bergantung pada jenis disfagia yang anda miliki.

Rawatan akan bergantung kepada sama ada masalah menelan anda adalah di dalam mulut atau tekak (dysphagia oropharyngeal, atau “tinggi”), atau di esofagus (disfagia oesophageal, atau “rendah”).

Penyebab disfagia juga dipertimbangkan ketika memutuskan rawatan. Dalam sesetengah kes, merawat penyebab asas, seperti kanser mulut atau kanser oesophageal, boleh membantu melegakan masalah menelan.

Dysphagia tinggi (oropharyngeal)

Rawatan untuk disfagia boleh diuruskan oleh sekumpulan pakar yang dikenali sebagai pasukan pelbagai disiplin (MDT). MDT anda mungkin termasuk ahli terapi pertuturan dan bahasa (SLT), pakar bedah, dan ahli diet.

Dysphagia yang tinggi menelan kesukaran yang disebabkan oleh masalah dengan mulut atau tekak.

Dysphagia rendah (oesophageal)

Ia boleh menjadi sukar untuk dirawat jika ia disebabkan oleh keadaan yang menjejaskan sistem saraf. Ini kerana masalah ini tidak boleh diperbetulkan dengan menggunakan ubat atau pembedahan.

Terdapat tiga rawatan utama untuk disfagia tinggi

Anda boleh dirujuk kepada ahli terapi pertuturan dan bahasa (SLT) untuk terapi menelan jika anda mengalami disfagia tinggi.

SLT adalah seorang profesional kesihatan yang terlatih untuk bekerja dengan orang yang menyusu atau menelan kesukaran.

SLTs menggunakan pelbagai teknik yang boleh disesuaikan untuk masalah khusus anda, seperti mengajar latihan menelan.

Anda boleh dirujuk kepada pakar diet (pakar dalam pemakanan) untuk mendapatkan nasihat tentang perubahan diet anda untuk memastikan anda menerima diet yang sihat dan seimbang.

SLT boleh memberikan anda nasihat tentang makanan yang lebih lembut dan cecair yang tebal yang anda mungkin lebih mudah menelan. Mereka juga boleh cuba memastikan anda mendapat sokongan yang anda perlukan pada waktu makan.

Pembedahan

Tiub pemakanan boleh digunakan untuk menyediakan pemakanan semasa anda pulih keupayaan anda untuk menelan. Mereka juga mungkin dikehendaki dalam kes-kes dysphagia yang teruk yang menimbulkan risiko malnutrisi dan dehidrasi.

Dysphagia kongenital

Penyusuan susu ibu atau pemakanan botol

Tiub pemakanan juga boleh memudahkan anda mengambil ubat yang mungkin anda perlukan untuk keadaan lain.

Terdapat dua jenis tiub makan

Tiub Nasogastrik direka bentuk untuk kegunaan jangka pendek. Tiub ini perlu diganti dan ditukar ke lubang hidung yang lain selepas kira-kira sebulan. Tiub PEG direka untuk kegunaan jangka panjang dan berlangsung beberapa bulan sebelum mereka perlu diganti.

Kebanyakan orang yang mengalami disfagia lebih suka menggunakan tiub PEG kerana ia boleh disembunyikan di bawah pakaian. Walau bagaimanapun, mereka membawa risiko komplikasi yang lebih besar berbanding dengan tiub nasogastrik.

Komplikasi kecil tiub PEG termasuk anjakan tiub, jangkitan kulit, dan tiub tersumbat atau bocor. Dua komplikasi utama tiub PEG adalah jangkitan dan pendarahan dalaman.

Menyambung semula makanan normal mungkin lebih sukar dengan tiub PEG berbanding menggunakan tiub nasogastrik. Kemudahan tiub PEG dapat membuat orang kurang bersedia untuk melakukan latihan menelan dan perubahan makanan daripada mereka yang menggunakan tiub nasogastrik.

Anda harus membincangkan kebaikan dan keburukan kedua-dua jenis tiub makan dengan pasukan rawatan anda.

Disfagia rendah menelan kesukaran yang disebabkan oleh masalah dengan esofagus.

Bergantung pada punca terjadinya disfagia yang rendah, mungkin mungkin untuk merawatnya dengan ubat. Sebagai contoh, inhibitor pam proton (PPI) yang digunakan untuk merawat senak boleh memperbaiki gejala yang disebabkan oleh penyempitan atau parut esofagus.

Toksin botulinum kadang-kadang boleh digunakan untuk merawat achalasia. Ini adalah keadaan di mana otot-otot di kerongkong menjadi terlalu kaku untuk membolehkan makanan dan cecair masuk ke dalam perut.

Ia boleh digunakan untuk melumpuhkan otot-otot yang diperketatkan yang menghalang makanan daripada mencapai perut. Walau bagaimanapun, kesannya hanya berlangsung selama sekitar enam bulan.

Kes-kes lain yang disfagia rendah biasanya boleh dirawat dengan pembedahan.

Pelepasan endoskopik digunakan secara meluas untuk merawat disfagia yang disebabkan oleh halangan. Ia juga boleh digunakan untuk meregangkan kerongkong anda jika ia luka parah.

Pelebaran endoskopik akan dijalankan semasa pemeriksaan dalaman esophagus anda (gastroscopy) menggunakan endoskopi.

Endoskopi dilepaskan ke kerongkong anda dan ke kerongkong anda, dan imej bahagian dalam badan anda disebarkan ke skrin televisyen.

Menggunakan imej sebagai panduan, belon kecil atau bougie (instrumen perubatan yang tipis, fleksibel) dilalui melalui bahagian sempit kerongkong anda untuk meluaskannya. Sekiranya balon digunakan, ia akan beransur-ansur meningkat untuk meluaskan kerongkong anda sebelum terkelupas dan dikeluarkan.

Anda boleh diberikan sedatif ringan sebelum prosedur untuk melegakan anda. Terdapat risiko kecil bahawa prosedur itu boleh menyebabkan air mata atau melemahkan esofagus anda.

Ketahui lebih lanjut mengenai gastroskopi.

Sekiranya anda mempunyai kanser oesophageal yang tidak boleh dikeluarkan, biasanya disyorkan bahawa anda mempunyai stent yang dimasukkan dan bukan dilaraskan endoskopik. Ini kerana, jika anda mempunyai kanser, terdapat risiko yang lebih tinggi untuk merobohkan kerongkongan anda jika terangkat.

Stent (biasanya tiub jejaring logam) dimasukkan ke dalam kerongkong anda semasa endoskopi atau di bawah bimbingan X-ray.

Stent kemudian secara beransur-ansur mengembang untuk mencipta laluan yang cukup luas untuk membolehkan makanan melewati. Anda perlu mengikut diet tertentu untuk memastikan stent dibuka tanpa penyumbatan.

Sekiranya bayi anda dilahirkan dengan kesukaran menelan (disfagia kongenital), rawatan mereka bergantung kepada sebabnya.

Dysphagia yang disebabkan oleh cerebral palsy boleh dirawat dengan terapi pertuturan dan bahasa. Anak anda akan diajar bagaimana untuk menelan, cara menyesuaikan jenis makanan yang mereka makan, dan cara menggunakan tiub makan.

Bibir lebat dan lelangit adalah kecacatan kelahiran wajah yang boleh menyebabkan dysphagia. Ia biasanya dirawat dengan pembedahan.

Mengetatkan esofagus boleh dirawat dengan jenis pembedahan yang dipanggil dilatasi untuk meluaskan kerongkong.

Dysphagia yang disebabkan oleh penyakit refluks gastro-oesophageal (GORD) boleh dirawat dengan menggunakan makanan khas yang menebal bukan susu biasa atau susu formula anda. Kadang-kadang ubat juga boleh digunakan.

Sekiranya anda mengalami kesukaran menyusu botol atau menyusukan bayi anda

19/01 /

19/01 /

Pencernaan (dispepsia) menyebabkan kesakitan atau ketidakselesaan yang membakar di bahagian atas abdomen, biasanya selepas makan dengan cepat

Ketahui cara mengatasi masalah pencernaan yang biasa seperti kembung dan senak

Maklumat tentang cara untuk mencapai diet seimbang, tips untuk membantu anda mendapatkan 5 A HARI, ditambah nasihat untuk vegetarian