Displasia perkembangan hip

Displasia perkembangan hip (DDH) adalah keadaan di mana sendi ‘bola dan soket’ dari pinggul tidak terbentuk dengan betul pada bayi dan anak-anak.

Ia kadang-kadang dikenali sebagai dislokasi pinggul kongenital atau displasia pinggul.

Sendi pinggul melekatkan tulang paha (femur) ke pinggul. Bahagian atas femur (kepala femoral) dibulatkan seperti bola dan duduk di dalam soket pinggul berbentuk cawan.

Di DDH, soket pinggul terlalu cetek dan kepala femoral tidak dipegang rapat, jadi sendi pinggul longgar. Dalam kes yang teruk, femur boleh keluar dari soket (terpencil).

DDH boleh menjejaskan satu atau kedua-dua pinggul tetapi lebih biasa di pinggul kiri. Ia juga lebih biasa pada kanak-kanak perempuan dan anak sulung. Kira-kira 1 atau 2 dalam setiap 1,000 bayi mempunyai DDH yang memerlukan rawatan.

Tanpa rawatan, DDH boleh menyebabkan masalah di kemudian hari, termasuk

Mendiagnosis DDH

Dengan diagnosis dan rawatan awal, kebanyakan kanak-kanak dapat berkembang secara normal dan mempunyai pelbagai pergerakan di pinggul mereka.

Dalam masa 72 jam selepas melahirkan, pinggul bayi anda akan diperiksa sebagai sebahagian daripada peperiksaan fizikal yang baru lahir. Pemeriksaan pinggul lain dilakukan apabila bayi anda berusia enam hingga lapan minggu.

Pemeriksaan ini melibatkan manipulasi lembut sendi pinggul bayi anda untuk memeriksa sama ada terdapat sebarang masalah, dan tidak boleh menyebabkan mereka merasa tidak selesa.

Siaran ultrasound biasanya disyorkan dalam beberapa minggu jika

Kadang pinggang bayi menstabilkannya sendiri sebelum imbasan selesai.

Bayi yang didiagnosis dengan DDH di awal hidup biasanya dirawat dengan kain serpihan kain yang dikenali sebagai tali pinggang Pavlik. Ini menjamin kedua-dua pinggul bayi anda berada dalam kedudukan yang stabil dan membolehkan mereka berkembang secara normal.

Merawat DDH

Harness perlu dipakai terus selama beberapa minggu dan tidak boleh dikeluarkan oleh sesiapa kecuali profesional kesihatan. Guna boleh diselaraskan semasa pelantikan susulan dan klinik anda akan membincangkan kemajuan bayi anda dengan anda.

Hospital anda akan memberikan arahan terperinci tentang cara menjaga bayi anda semasa mereka berada di dalam pengangkut Pavlik. Ini termasuk maklumat mengenai

Akhirnya, anda boleh diberi nasihat untuk membuang dan mengganti abah-abah untuk jangka masa yang singkat sehingga ia boleh dikeluarkan secara kekal. Anda akan digalakkan untuk membolehkan bayi anda bergerak dengan bebas apabila abah-abah dimatikan dan berenang sering disyorkan.

Pembedahan mungkin diperlukan jika bayi anda didiagnosis dengan DDH selepas mereka berumur enam bulan, atau jika pengerjaan Pavlik tidak berfungsi. Teknik pembedahan yang paling umum dikenali sebagai pengurangan, yang melibatkan menempatkan bola tulang belakang ke soket pinggul.

Tanda-tanda akhir DDH

Pengurangan dilakukan secara anestetik umum dan boleh dilakukan sama ada

Anak anda akan memerlukan pelepasan pinggul selama sekurang-kurangnya enam minggu selepas pembedahan. Hip mereka perlu diperiksa di bawah anestetik umum sekali lagi selepas ini untuk memastikan ia stabil dan penyembuhan dengan baik. Selepas siasatan ini, pelakon mungkin akan diperlukan untuk sekurang-kurangnya enam minggu lagi untuk membolehkan pinggul untuk menstabilkan sepenuhnya.

Sesetengah kanak-kanak juga mungkin memerlukan pembedahan tulang (osteotomy) semasa pengurangan terbuka, atau pada masa yang lebih lama untuk membetulkan sebarang kecacatan tulang.

Mencegah DDH

Pemeriksaan fizikal yang baru lahir dan pemeriksaan pada enam hingga lapan minggu bertujuan untuk mendiagnosis awal DDH. Walau bagaimanapun, kadang-kadang masalah hip dapat berkembang selepas pemeriksaan ini.

Penting untuk menghubungi doktor anda secepat mungkin jika anda melihat anak anda mengalami sebarang gejala berikut

Anak anda akan dirujuk kepada pakar ortopedik di hospital untuk imbasan ultrasound atau X-ray jika doktor anda fikir ada masalah dengan pinggul mereka.

Adalah penting untuk diingat bahawa DDH tidak dapat dicegah dan ia tidak ada kesalahan. Pinggang bayi secara semula jadi lebih fleksibel untuk tempoh yang singkat selepas lahir.

Walau bagaimanapun, jika bayi anda menghabiskan banyak masa dengan ketat dibalut dengan kaki mereka lurus dan ditekan bersama (berendam), ada risiko ini dapat memperlambat perkembangan hip mereka. Menggunakan teknik swaddling ‘pinggul yang sihat’ dapat mengurangkan risiko ini. Pastikan bayi anda dapat menggerakkan pinggul dan lutut dengan bebas untuk menendang.

Anda boleh membaca tentang pembongkaran hip-sihat di laman web International Hip Dysplasia Institute.

06/08 /

06/08 /

Semua ibu bapa baru ditawarkan pemeriksaan fizikal untuk bayi baru mereka. Ketahui apa yang terlibat