Disfungsi erektil (mati pucuk) – Rawatan

Jika anda mengalami disfungsi erektil (ED), rawatan akan bergantung kepada apa yang menyebabkannya.

Pelbagai rawatan untuk disfungsi ereksi digariskan di bawah. Anda juga boleh membaca ringkasan kebaikan dan keburukan rawatan untuk disfungsi erektil, yang membolehkan anda membandingkan pilihan rawatan anda.

Jika disfungsi ereksi anda disebabkan oleh keadaan kesihatan yang mendasari, seperti penyakit jantung atau diabetes, keadaan itu mungkin perlu dirawat terlebih dahulu. Dalam sesetengah kes, merawat masalah asas juga boleh menyelesaikan masalah.

Merawat keadaan asas

Jika anda mengambil ubat-ubatan yang boleh menyebabkan disfungsi ereksi, mungkin ada alternatif. Adalah penting untuk tidak berhenti mengambil ubat yang ditetapkan melainkan jika anda dinasihatkan untuk berbuat demikian oleh doktor anda atau profesional penjagaan kesihatan yang berkelayakan yang bertanggungjawab untuk penjagaan anda.

Disfungsi ereksi sering dapat diperbaiki dengan membuat perubahan kepada gaya hidup anda, seperti

Perubahan gaya hidup

Di samping membantu meningkatkan disfungsi ereksi anda, perubahan ini juga boleh meningkatkan kesihatan umum anda dan boleh membantu mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular (keadaan yang menjejaskan jantung dan saluran darah anda).

Baca lebih lanjut mengenai mencegah penyakit kardiovaskular.

Inhibitor Phosphodiesterase-5 (PDE-5) adalah salah satu jenis ubat yang paling banyak digunakan dan berkesan untuk merawat disfungsi erektil. Mereka bekerja dengan sementara meningkatkan aliran darah ke zakar anda.

Di England, empat perencat PDE-5 tersedia untuk merawat disfungsi erektil. Mereka adalah

Sildenafil, vardenafil dan avanafil bekerja selama kira-kira lapan jam dan mereka direka untuk berfungsi ‘atas permintaan’. Tadalafil berlangsung sehingga 36 jam dan lebih sesuai jika anda memerlukan rawatan untuk jangka waktu yang lebih lama, sebagai contoh, sepanjang hujung minggu.

Bergantung pada jenis perencat PDE-5 yang anda ambil dan dos, ia perlu mengambil masa kira-kira 30-60 minit sebelum ia mula berfungsi. Dengan sildenafil, vardenafil dan avanafil, anda sepatutnya dapat melakukan hubungan seks antara satu hingga 10 jam selepas mengambil ubat. Setelah mengambil tadalafil, kesannya akan berlangsung sehingga 36 jam.

Ia mungkin mengambil masa yang lebih lama untuk melihat kesannya jika tablet diambil dengan makanan, jadi sebaiknya mengambilnya pada perut kosong. Anda boleh makan selepas sejam tanpa menjejaskan ubat tersebut.

Inhibitor Phosphodiesterase-5 (PDE-5)

Hanya mengambil satu tablet dalam tempoh 24 jam.

Pam vakum

Alprostadil

Doktor anda harus menerangkan manfaat setiap ubat dan bagaimana ia berfungsi. Pilihan mungkin bergantung kepada

Terdapat banyak kajian untuk menguji keberkesanan ubat-ubatan ini. Secara umum, sekurang-kurangnya dua pertiga daripada lelaki melaporkan mengalami ereksi yang lebih baik selepas mengambil salah satu ubat ini.

Sekiranya anda tidak mendapati bahawa perencat PDE-5 adalah berkesan ia mungkin kerana

Ubat-ubatan ini dicetuskan oleh rangsangan seksual, jadi anda juga perlu dibangkitkan untuk bekerja.

Perencat PDE-5 harus digunakan dengan berhati-hati pada lelaki yang mempunyai penyakit kardiovaskular, seperti penyakit jantung koronari. Walau bagaimanapun, aktiviti seksual juga mungkin bermanfaat untuk kesihatan kardiovaskular anda. Anda harus membincangkan risiko dan manfaat dengan doktor anda.

Perencat PDE-5 juga harus digunakan dengan berhati-hati pada lelaki yang mempunyai masalah anatomi dengan zakar mereka, seperti penyakit Peyronie (keadaan yang mempengaruhi tisu zakar).

Perencat PDE-5 juga harus digunakan dengan berhati-hati pada lelaki yang

Jangan mengambil perencat PDE-5 jika anda juga mengambil ubat-ubatan atau ubat rekreasi yang mengandungi nitrat. Gabungan kedua-dua bahan ini boleh memberi kesan yang berbahaya kepada hati anda.

Terapi hormon

Nitrat organik sering digunakan untuk merawat angina, dan butil nitrat adalah ubat rekreasi yang lebih dikenali sebagai ‘poppers’.

Pembedahan

Anda juga diberi amaran supaya tidak mengambil inhibitor PDE-5 jika anda

Rawatan psikologi

Inhibitor PDE-5 boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan, termasuk

Doktor anda boleh menetapkan sildenafil kepada sesiapa yang disfungsi ereksi selagi ia selamat untuk berbuat demikian (lihat amaran di atas). Perencat PDE-5 yang lain hanya boleh ditetapkan berdasarkan keadaan individu anda.

Dalam beberapa kes, anda mungkin perlu membayar kos penuh ubat. Harga yang tepat bergantung kepada dos dan farmasi tempatan anda tetapi empat tablet PDE-5 biasanya menelan kos antara £ 17 hingga £ 30.

Baca lebih lanjut mengenai bantuan dengan kos preskripsi.

Lelaki dengan keadaan perubatan berikut berhak untuk preskripsi untuk PDE-5 inhibitor

Lelaki yang menerima atau menerima rawatan perubatan tertentu juga berhak mendapat preskripsi untuk PDE-5 inhibitor. Rawatan ini termasuk

Dalam keadaan tertentu, sesetengah pusat pakar boleh menyediakan resep untuk perencat PDE-5. Sebagai contoh, jika ED menyebabkan anda mengalami kesusahan teruk.

Pam vakum terdiri daripada tiub plastik yang jelas yang disambungkan ke pam, yang sama ada tangan atau bateri yang dikendalikan.

Anda meletakkan zakar anda di dalam tiub dan mengepam semua udara. Ini mewujudkan vakum yang menyebabkan darah mengisi zakar anda, menjadikannya tegak. Anda kemudian letakkan gelang getah di sekeliling pangkal zakar anda untuk menyimpan darah di tempatnya, membolehkan anda mengekalkan ereksi sekitar 30 minit.

Ia mungkin mengambil beberapa percubaan untuk belajar cara menggunakan pam dengan betul, tetapi biasanya ia berkesan. Selepas menggunakan pam vakum, sembilan daripada 10 lelaki dapat melakukan hubungan seks, tanpa mengira punca ED mereka.

Anda tidak boleh menggunakan pam vakum jika anda mengalami gangguan pendarahan atau jika anda mengambil ubat antikoagulan, yang mengurangkan keupayaan darah anda beku.

Kesan sampingan pam vakum termasuk sakit atau lebam, walaupun ini berlaku dalam kurang daripada satu pertiga daripada lelaki.

Lelaki yang layak untuk preskripsi untuk rawatan disfungsi ereksi boleh mendapatkan pam vakum pada (lihat di atas untuk maklumat lanjut). Walau bagaimanapun, sesetengah lelaki perlu membeli satu.

Persatuan Nasihat Seksual menghasilkan beberapa helaian fakta, termasuk satu pada pam vakum yang menyediakan butiran syarikat yang membekalkannya.

Jika disfungsi ereksi anda tidak bertindak balas terhadap rawatan, atau anda tidak dapat atau tidak menggunakan perencat PDE-5 atau pam vakum, anda boleh diberikan ubat yang dipanggil alprostadil. Ini adalah hormon sintetik (buatan manusia) yang membantu merangsang aliran darah ke zakar.

Alprostadil boleh didapati sebagai

Anda mungkin dilatih untuk menyuntik atau memasukkan alprostadil dengan betul. Jika pasangan anda hamil, gunakan kondom semasa seks jika anda memasukkan alprostadil ke dalam uretra anda.

Alprostadil biasanya akan menghasilkan pendirian selepas lima hingga 15 minit. Berapa lama ereksi berlangsung akan bergantung kepada dos.

Pada lelaki yang tidak bertindak balas terhadap perencat PDE-5, suntikan alprostadil berjaya dalam 85 daripada 100 lelaki. Alprostadil dimasukkan ke dalam uretra berjaya sehingga dua pertiga lelaki.

Alprostadil tidak boleh digunakan

Aplikasi urethral juga tidak boleh digunakan

Alprostadil boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan termasuk

Seperti perencat PDE-5, preskripsi untuk alprostadil hanya boleh didapati untuk lelaki yang mempunyai keadaan kesihatan tertentu atau mereka yang menerima beberapa jenis rawatan perubatan. Jika anda perlu membayar kos preskripsi penuh, suntikan tunggal alprostadil berharga sekitar £ 8 hingga £ 22, bergantung kepada dos. Satu dos alprostadil untuk permohonan urethral adalah sekitar £ 10.

Sekiranya keadaan hormon menyebabkan disfungsi ereksi, anda boleh dirujuk kepada ahli endokrinologi (yang pakar dalam rawatan keadaan hormon).

Hormon adalah bahan kimia yang dihasilkan oleh badan. Banyak keadaan hormon boleh dirawat menggunakan suntikan hormon sintetik (buatan manusia) untuk memulihkan tahap hormon normal.

Pembedahan untuk disfungsi erektil biasanya disyorkan jika semua kaedah rawatan lain telah gagal. Ia juga boleh dipertimbangkan dalam

Pada masa lalu, pembedahan telah digunakan jika terdapat bukti jelas penyumbatan kepada bekalan darah zakar. Pakar bedah boleh menyahpasang pembuluh darah untuk mengembalikan bekalan darah yang normal. Walau bagaimanapun, penyelidikan sekarang menunjukkan bahawa keputusan jangka panjang jenis pembedahan ini adalah miskin, jadi ia tidak mungkin digunakan.

Latihan otot lantai panggul

Implan penile adalah sejenis pembedahan yang mungkin dipertimbangkan. Ini boleh

Terapi pelengkap

Implan penis biasanya tidak terdapat pada implan kembung dan mungkin sangat mahal. Walau bagaimanapun, sekitar tiga suku lelaki melaporkan berpuas hati dengan hasil pembedahan jenis ini.

Menguruskan ED di internet

Seperti semua jenis pembedahan, implan zakar yang dimasukkan membawa risiko jangkitan. Jika anda mengambil antibiotik pencegahan, kadar jangkitan adalah sekitar dua atau tiga dalam 100. Masalah mekanikal dengan implan boleh berlaku dalam tempoh lima tahun dalam lima peratus kes.

Jika disfungsi ereksi anda mempunyai sebab psikologi yang mendasari maka anda mungkin mendapat manfaat daripada jenis rawatan yang disebut tumpuan sensasi.

Sekiranya keadaan seperti kebimbangan atau kemurungan menyebabkan disfungsi ereksi anda, anda mungkin mendapat manfaat daripada kaunseling (terapi bercakap).

Fokus sensasi adalah sejenis terapi seks yang anda dan pasangan anda diselesaikan bersama. Ia bermula dengan anda berdua bersetuju untuk tidak melakukan hubungan seks selama beberapa minggu atau bulan. Pada masa ini, anda masih boleh saling menyentuh, tetapi tidak di kawasan kelamin (atau payudara wanita). Idea ini adalah untuk meneroka badan anda mengetahui bahawa anda tidak akan melakukan seks.

Selepas tempoh yang telah disepakati telah berlalu, anda secara beransur-ansur dapat menyentuh kawasan genital masing-masing. Anda juga boleh mula menggunakan mulut anda untuk menyentuh pasangan anda, contohnya, menjilati atau mencium, mereka. Ini boleh membina untuk memasukkan seks menembusi.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai fokus sensasi dari College of Sexual and Relationship Therapists (COSRT).

Kaunseling Psikoseksual adalah satu bentuk terapi hubungan di mana anda dan pasangan anda boleh membincangkan sebarang masalah seksual atau emosi yang mungkin menyumbang kepada disfungsi erektil anda. Dengan membicarakan isu-isu ini, anda mungkin dapat mengurangkan kebimbangan apa yang anda ada dan mengatasi disfungsi erektil anda.

Kaunselor juga boleh memberi anda nasihat praktikal tentang seks, seperti bagaimana untuk menggunakan berkesan rawatan lain untuk disfungsi erektil untuk memperbaiki kehidupan seks anda.

Untuk maklumat dan nasihat tentang rangsangan seksual, baca tentang seks yang baik.

Kaunseling psikoseksual mungkin mengambil masa untuk bekerja dan keputusan yang dicapai telah dicampur.

Terapi tingkah laku kognitif (CBT) adalah satu lagi bentuk kaunseling yang mungkin berguna jika anda mengalami disfungsi erektil. CBT didasarkan pada prinsip bahawa cara anda merasa sebahagiannya bergantung pada cara anda berfikir tentang sesuatu. CBT membantu anda menyedari bahawa masalah anda sering dicipta oleh pola pikir anda. Bukan keadaan itu sendiri yang membuat anda tidak bahagia, tetapi bagaimana anda berfikir tentangnya dan bertindak balas terhadapnya.

Pakar terapi CBT anda boleh membantu anda untuk mengenal pasti sebarang pemikiran yang tidak membantu atau tidak realistik yang mungkin menyumbang kepada disfungsi ereksi anda – contohnya, dengan

Pakar terapi CBT anda akan dapat membantu anda mengamalkan pemikiran yang lebih realistik dan membantu isu-isu ini.

Baca lebih lanjut mengenai terapi perilaku kognitif.

Sesetengah kajian telah menyarankan bahawa, dalam beberapa kes, ia mungkin memberi manfaat untuk menggunakan otot lantai panggul anda. Ini adalah sekumpulan otot di sekeliling bahagian bawah pundi kencing dan rektum, serta pada pangkal zakar.

Latihan otot lantai pelvik melibatkan pengukuhan dan latihan otot yang digunakan untuk mengawal anus (laluan belakang) dan buang air kecil. Sekiranya doktor anda merasakan jenis latihan ini boleh memberi manfaat, maka anda mungkin mahu membincangkannya dengan ahli fisioterapi untuk mengetahui dengan betul.

Dengan menguatkan dan melatih otot-otot ini, anda mungkin dapat mengurangkan gejala-gejala disfungsi erektil.

Beberapa terapi pelengkap, seperti akupunktur, telah mendakwa untuk merawat disfungsi erektil. Walau bagaimanapun, terdapat sedikit bukti yang berguna.

Dalam sesetengah kes, mereka mungkin termasuk ramuan yang boleh berinteraksi dengan ubat lain dan menyebabkan kesan sampingan.

Sentiasa bercakap dengan doktor anda sebelum menggunakan apa-apa terapi pelengkap.

Apabila disfungsi erektil (ED) boleh menjadi masalah yang memalukan, sesetengah lelaki tergoda untuk mencari rawatan sendiri. Ada kemungkinan untuk membeli ubat melalui internet, tetapi anda harus sentiasa berhati-hati kerana terdapat banyak laman web yang menawarkan ubat-ubatan palsu. Ubat-ubat ini tidak dikawal dan jumlah bahan aktif di dalamnya boleh berbeza-beza. Mereka boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak menyenangkan atau mereka mungkin tidak sesuai untuk anda.

Sentiasa memastikan bahawa mana-mana perkhidmatan doktor dalam talian didaftarkan dengan Suruhanjaya Kualiti Penjagaan (CQC), bahawa semua doktor berdaftar dengan Majlis Perubatan Am (GMC) dan mana-mana ubat yang ditetapkan datang dari farmasi yang berdaftar ..

Ia juga mungkin bahawa keadaan kesihatan yang mendasari mungkin menyebabkan disfungsi ereksi anda dan mendapat diagnosis dan rawatan ini dapat menyelesaikan gejala anda. Oleh itu, selalu berjumpa doktor anda untuk pemeriksaan penuh.

23/09 /

23/09 /

Bagaimana pasangan dapat mengekalkan kehidupan seks mereka dan memenuhi, walaupun mereka mempunyai tahap keinginan yang berbeza