Demam kepialu – Kisah nyata

Dominic Aguiar telah menimbulkan kepedasan semasa lawatan ke India. Dia mengatakan ia kurang perancangan yang menyebabkan jangkitan.

Itu benar-benar salah saya sendiri, “kata guru sekolah London.” Saya telah melawat India Selatan, di mana saya mempunyai keluarga, selama bertahun-tahun tanpa mengganggu vaksin tifoid. Perjalanan terakhir, semasa cuti Krismas, lebih bercita-cita tinggi, kerana ia termasuk lawatan ke Delhi. Jika saya berfikir tentangnya atau berunding dengan pakar, saya boleh menjalani vaksinasi.

Dominic tidak tahu dengan tepat di mana dia dijangkiti demam kepialu, tetapi hampir pasti semasa menginap di hotel Delhi. Sewaktu dia kembali ke London dua minggu kemudian, dia sudah sakit, muntah dan dengan cirit-birit dan demam yang datang dan pergi.

Saya pulang ke rumah dan berbaring di sofa selama sebulan yang merasakan yang terburuk yang pernah saya alami sepanjang hidup saya. Saya berkongsi flat dengan pasangan dan saya sendiri sepanjang hari ketika mereka sedang bekerja. Saya berpeluh dan tiada selera makan sama sekali dan mungkin hilang kira-kira 10kg berat badan.

Pada mulanya, Dominic menganggap ia adalah kes keracunan makanan. “Saya telah ditetapkan antibiotik oleh doktor saya, tetapi saya tidak dapat menahan apa-apa yang saya ditelan, termasuk tablet, ia agak menakutkan, tetapi saya terlalu sakit untuk melakukan apa-apa. Mereka mengambil sampel najis, saya terpaksa menunggu selama tiga atau empat hari untuk hasilnya. Apabila saya didiagnosis dengan kepialu, saya benar-benar terkejut. ”

Sebaik sahaja Dominic diletakkan di atas antibiotik, kepialus itu dibersihkan dan dia tidak perlu meluangkan masa di hospital.

“Kerana saya telah pergi ke India beberapa kali, saya tidak fikir tentang kepialu. Saya tahu saya melakukan perjalanan di kawasan di mana taufan adalah risiko untuk pelancong, tetapi untuk beberapa sebab saya menganggap saya selamat. Telah kembali ke India, jadi belum lagi mengadakan vaksinasi. Saya berasa bertuah kerana terus bertahan tanpa masalah jangka panjang. ”

Ketahui tentang vaksin yang tersedia untuk pelancong, dan penyakit yang mereka lindungi