Demam kelenjar – Gejala

Gejala demam kelenjar dianggap berpanjangan selama satu hingga dua bulan untuk berkembang selepas jangkitan dengan virus Epstein-Barr (EBV).

Simptom yang paling biasa adalah keadaan

Demam kelenjar juga boleh menyebabkan

Gejala utama

Sesetengah gejala ini mungkin timbul beberapa hari sebelum gejala utama yang disebutkan di atas.

Kebanyakan gejala demam kelenjar biasanya akan diselesaikan dalam masa dua atau tiga minggu. Tekak anda biasanya akan berasa paling sakit selama tiga hingga lima hari selepas gejala bermula sebelum peningkatan secara beransur-ansur, dan demam anda biasanya akan berlangsung 10 hingga 14 hari.

Gejala lain

Keletihan adalah gejala yang paling berterusan dan sering berlangsung beberapa minggu, walaupun sesetengah orang mungkin merasa lelah selama beberapa bulan selepas gejala lain telah berlalu.

Anda perlu menghubungi doktor anda jika anda mengesyaki bahawa anda atau anak anda mempunyai demam kelenjar.

Walaupun ada sedikit yang boleh dilakukan oleh doktor anda dari segi rawatan selain memberikan nasihat dan sokongan, ujian darah mungkin diperlukan untuk menolak penyebab gejala yang kurang biasa tetapi lebih serius seperti hepatitis (jangkitan virus yang mempengaruhi hati).

Anda perlu pergi ke jabatan kecemasan dan kecemasan tempatan (A & E) atau mendail 999 untuk ambulans jika anda mempunyai demam kelenjar dan anda

Sekiranya anda mengalami simptom ini, anda mungkin perlu dijaga di hospital selama beberapa hari.

Baca lebih lanjut mengenai merawat demam kelenjar.

Bagaimana keadaan berlaku

Bila hendak mendapatkan nasihat perubatan