Demam hay – Punca

Demam hay adalah tindak balas alahan terhadap debunga. Apabila zarah kecil ini bersentuhan dengan sel-sel yang merangkumi mulut, hidung, mata dan tekak, mereka mengganggu mereka dan mencetuskan tindak balas alergi.

Apabila anda mempunyai reaksi alergi, tubuh anda berlebihan terhadap sesuatu yang dianggap sebagai ancaman. Dalam demam hay, alergen (bahan yang anda alah kepada) adalah debunga. Sistem imun anda (pertahanan semula jadi badan) bertindak balas seolah-olah ia diserang oleh virus.

Sistem imun anda akan melepaskan sejumlah bahan kimia yang direka untuk mencegah penyebaran apa yang salah dilihat sebagai jangkitan. Bahan kimia ini menyebabkan gejala tindak balas alergi, seperti mata air dan hidung berair.

Tindak balas alahan

Tidak jelas apa yang menyebabkan sistem imun bertindak balas dengan cara ini, tetapi ada beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko anda mengalami demam hay. Mereka termasuk

Kebanyakan orang yang mengalami demam hay adalah alergi terhadap serbuk sari, tetapi ia juga boleh disebabkan oleh pokok dan rumpai. Penyelidikan menunjukkan bahawa pencemaran, seperti asap rokok atau asap ekzos kereta, boleh menyebabkan alahan lebih buruk.

Faktor-faktor risiko

Terdapat sekitar 30 jenis debunga yang boleh menyebabkan demam hay anda. Buah debunga yang menyebabkan demam hay boleh datang dari sejumlah sumber, termasuk

Ia mungkin alah kepada lebih daripada satu jenis debunga.

Pokok dan tumbuhan yang berbeza menghasilkan debunga mereka pada masa yang berlainan tahun ini. Bergantung kepada jenis debunga yang anda alah kepada, anda mungkin mengalami simptom demam pada waktu yang berlainan.

Di banyak tempat di dunia, musim undur debunga biasanya dipisahkan kepada tiga tempoh

Walau bagaimanapun, musim kiraan debunga kadangkala bermula seawal Januari atau akhir November. Sebagai contoh, bergantung kepada keadaan cuaca, kadang-kadang boleh ada “musim bunga awal” atau “musim panas yang panjang”.

Jumlah cahaya matahari, hujan atau angin mempengaruhi berapa banyak tumbuhan debunga yang dikeluarkan dan berapa banyaknya ia tersebar. Pada hari yang lembap dan berangin, debunga menyebar dengan mudah. Pada hari-hari hujan, debunga boleh dibersihkan dari udara, menyebabkan paras debunga jatuh.

Semasa musim debunga mereka, tumbuhan melepaskan debunga pada waktu pagi. Seperti hari semakin hangat dan lebih banyak bunga dibuka, tahap debunga meningkat. Pada hari yang cerah, jumlah debunga tertinggi adalah pada awal petang.

Pollen

Sesetengah orang juga boleh mengalami alahan seperti demam seperti kulat. Kulat boleh melepaskan zarah-zarah kecil yang dipanggil spora, yang boleh dihirup dengan cara yang sama seperti debunga.

Kesan cuaca

Kulat

Spora kulat yang paling meluas dalam tempoh cuaca basah atau lembap. Kulat juga boleh tumbuh di dalam kawasan lembap, seperti di bawah mesin basuh atau tenggelam.

Menjadi sihat dan selamat pada musim panas ini, sepanjang gelombang panas, barbeku, demam hay, sengatan dan di kolam renang

Ketahui sama ada rumah moden dan piawaian kebersihan diri adalah dipersalahkan kerana kenaikan alahan