Dehidrasi – Rawatan

Cara terbaik untuk merawat dehidrasi ialah memulihkan badan dengan meminum banyak cecair, seperti air, skuash dicairkan atau jus buah cair.

Minuman manis dapat membantu menggantikan gula yang hilang, dan makanan ringan asin dapat membantu menggantikan garam yang hilang.

Sekiranya bayi anda telah kering, bawanya berjumpa dengan doktor anda secepat mungkin. Mereka akan dapat mengesyorkan rawatan yang sesuai, seperti yang digariskan di bawah.

Bayi

Beri bayi anda banyak cecair, seperti susu ibu atau formula. Selalunya lebih baik untuk memberi mereka jumlah yang lebih kecil cecair lebih kerap.

Jangan mencairkan formula bayi anda (jika anda menggunakannya). Bayi yang diberi formula dan mereka yang berada di pepejal boleh diberi air tambahan.

Bayi dan kanak-kanak

Elakkan memberi jus buah bayi anda, terutamanya jika mereka mempunyai cirit-birit dan muntah, kerana ia boleh membuatnya lebih buruk.

Memberi sips bayi secara teratur (beberapa kali sejam) penyelesaian rehidrasi oral (ORS) sebagai tambahan kepada suapan biasa mereka (susu ibu, susu formula dan air) akan membantu menggantikan cecair, garam dan gula yang hilang.

Bayi dan anak-anak yang dehidrasi tidak boleh diberikan semata-mata air, kerana ia boleh mencairkan tahap mineral yang sudah rendah dalam tubuh mereka dan membuat masalah lebih buruk. Sebaliknya, mereka harus mencairkan skuasy atau ORS khas (lihat di bawah).

Jika anda atau anak anda mendapati sukar untuk menahan cecair kerana muntah, ambil jumlah yang lebih kecil lebih kerap. Anda mungkin lebih mudah menggunakan sudu atau jarum suntik untuk memberi anak anda sejumlah kecil cecair.

Baca lebih lanjut mengenai muntah pada orang dewasa dan muntah pada kanak-kanak dan bayi.

Apabila anda dehidrasi, anda kehilangan gula dan garam, serta air. Minum penyelesaian rehidrasi akan membolehkan anda mewujudkan semula keseimbangan cecair badan yang tepat. Penyelesaiannya harus mengandungi campuran kalium dan garam natrium, serta glukosa atau kanji.

Terdapat beberapa produk rehidrasi yang berbeza di kaunter dari farmasi atau preskripsi dari doktor anda, termasuk penyelesaian yang sesuai untuk bayi dan anak-anak.

Penyelesaian rehidrasi oral

Tanya doktor atau ahli farmasi anda tentang nasihat mengenai penyelesaian rehydration yang paling sesuai untuk anda atau anak anda.

Dehidrasi teruk

Dapatkan bantuan perubatan segera jika anda mengesyaki seseorang mengalami dehidrasi (lihat gejala dehidrasi teruk).

Mereka mungkin perlu dimasukkan ke hospital untuk rawatan. Khususnya, bayi, bayi dan orang tua akan memerlukan rawatan segera jika mereka menjadi kering.

Fluida boleh diberikan hidung menggunakan tiub nasogastrik atau menggunakan titisan salin ke dalam urat (intravena). Ini akan memberi nutrien penting lebih cepat daripada menggunakan penyelesaian yang anda minum.

Sekiranya anda mengalami pembedahan usus, beberapa penyelesaian rehidrasi mungkin tidak mengandungi garam yang mencukupi. Dalam hal ini, anda memerlukan penyelesaian kekuatan yang lebih tinggi. Doktor atau pakar bedah anda boleh mencadangkan penyelesaian rehidrasi yang sesuai untuk anda.

Cuti musim panas sangat menyeronokkan untuk kanak-kanak, tetapi boleh membawa risiko. Berikut adalah beberapa tip untuk menjaga keselamatan mereka