Dehidrasi – Punca

Dehidrasi disebabkan oleh tidak meminum cecair yang mencukupi atau kehilangan lebih banyak cecair daripada anda mengambil. Cecair hilang melalui peluh, air mata, muntah, air kencing atau cirit-birit.

Keterukan dehidrasi boleh bergantung kepada beberapa faktor, seperti iklim, tahap aktiviti fizikal dan diet.

Ada beberapa sebab dehidrasi, yang diterangkan di bawah.

Penyakit

Dehidrasi sering disebabkan oleh penyakit, seperti gastroenteritis, di mana cecair hilang melalui serangan berterusan cirit-birit dan muntah.

Anda juga boleh menjadi kering jika anda berkeringat berlebihan selepas demam, bersenam, atau melakukan kerja keras, manual dalam keadaan panas.

Berkeringat

Dalam keadaan ini, penting untuk minum secara teratur untuk menggantikan cecair yang hilang. Ia tidak semestinya panas untuk anda kehilangan sejumlah besar cecair daripada berpeluh.

Kanak-kanak dan remaja sangat berisiko kerana mereka mungkin mengabaikan gejala dehidrasi, atau tidak tahu bagaimana mengenali dan merawatnya.

Dehidrasi juga boleh berlaku akibat minum terlalu banyak alkohol. Alkohol adalah diuretik, yang bermaksud ia membuatkan anda lebih banyak.

Sakit kepala yang dikaitkan dengan mabuk menunjukkan bahawa badan anda telah kering. Anda harus cuba minum banyak air apabila anda telah minum alkohol.

Jika anda menghidap diabetes, anda berisiko menjadi kering kerana anda mempunyai tahap glukosa yang tinggi dalam aliran darah anda. Buah pinggang anda akan cuba menghilangkan glukosa dengan mencipta lebih banyak air kencing, jadi badan anda menjadi kering daripada pergi ke tandas lebih kerap.

Baca lebih lanjut mengenai pelbagai jenis diabetes.

Kumpulan orang yang paling berisiko mengalami dehidrasi adalah

Alkohol

Ia mungkin menjadi terlalu berlebihan semasa bersenam. Ini dikenali sebagai hyponatremia dan ia disebabkan oleh paras natrium (garam) rendah dalam darah. Ia boleh berlaku jika terlalu banyak air mabuk dalam tempoh masa yang singkat.

Diabetes

Siapa yang berisiko?

Hyponatremia kadang-kadang memberi kesan kepada atlet yang tahap natrium darah dikurangkan melalui peluh dan kemudian dicairkan dengan meminum banyak air.

Gejala hiponatremia termasuk loya, muntah-muntah dan sakit kepala. Dalam kes yang serius, otak boleh membengkak, menyebabkan kekeliruan, kejang, koma dan, dalam kes-kes yang jarang berlaku, kematian.

Menjadi sihat dan selamat pada musim panas ini, sepanjang gelombang panas, barbeku, demam hay, sengatan dan di kolam renang

Hyponatremia