Daya tarikan

Daya tarikan adalah penggunaan berat, tali dan kendi untuk memohon kekuatan ke tisu yang mengelilingi tulang patah.

Ia kadang-kadang digunakan untuk menjaga kaki patah dalam kedudukan yang betul semasa peringkat awal penyembuhan, atau untuk meredakan rasa sakit patah ketika seseorang sedang menunggu pembedahan.

Terdapat beberapa situasi apabila daya tarikan boleh digunakan. Sebagai contoh, ia boleh digunakan untuk

Dua jenis daya tarikan utama adalah daya tarikan kulit dan daya tarikan tulang.

Daya tarikan kulit biasanya dilakukan ketika seseorang berbaring di tempat tidur rumah sakit. Ia menggunakan peralatan seperti splint, pembalut dan pita pelekat yang dilampirkan kepada berat.

Daya tarik digunakan melalui tisu lembut, seperti kulit, otot dan tendon. Kawasan yang terkena badan ditarik dalam talian dengan menggunakan sistem pulley yang dilekatkan pada katil.

Apabila traksi digunakan

Cengkerang rangka digunakan apabila daya yang lebih besar perlu digunakan. Daya ini digunakan terus ke rangka, yang bermaksud berat tambahan boleh ditambah tanpa risiko merosakkan tisu lembut di sekelilingnya.

Kulit biasanya boleh menyokong sehingga 3.5kg (8lb), manakala rangka boleh menyokong sehingga 12kg (25lb).

Semasa traksi rangka, pin, wayar atau skru dimasukkan ke dalam tulang. Ini boleh dilakukan dengan menggunakan anestetik tempatan atau anestetik am.

Selepas pin, wayar atau skru telah dimasukkan, beban dipasang pada mereka supaya bahagian badan yang terjejas boleh ditarik ke kedudukan yang betul.

Daya tarikan rangka masa yang perlu digunakan akan bergantung kepada bagaimana cedera parah tulang.

Daya tarikan berkesan dalam memberikan pelepasan kesakitan sementara pada peringkat awal rawatan selepas trauma. Untuk keadaan jangka panjang (kronik), terdapat sedikit bukti saintifik untuk menyokong penggunaan daya tarikan.

Jenis daya tarikan

Cengkerang kulit atau kerangka kerap digunakan secara rutin ke pinggang yang patah sebelum pembedahan. Walau bagaimanapun, penyelidikan baru-baru ini menunjukkan bahawa ini kelihatannya mempunyai sedikit atau tidak ada manfaat.

Terdapat juga sedikit bukti untuk menunjukkan daya tarikan adalah kaedah yang berkesan untuk merawat keadaan tulang belakang seperti

Beberapa kajian sama ada menghasilkan keputusan tidak pasti atau menyimpulkan bahawa terdapat kaedah yang lebih berkesan untuk merawat keadaan seperti latihan dan fisioterapi.

Walaupun kulit dan kerangka rangka boleh digunakan untuk merawat jenis fraktur tertentu, daya tarikan biasanya tidak diperlukan untuk patah tulang kecil.

Adakah traksi berfungsi?

Nasihat mengenai gejala, pertolongan cemas, pemulihan dan pemulihan