Cystitis – Rawatan

Cystitis ringan biasanya akan membersihkan sendiri dalam beberapa hari, walaupun kadang-kadang anda mungkin perlu mengambil antibiotik.

Lihat doktor anda untuk nasihat dan rawatan jika

Wanita yang telah mengalami cystitis sebelum tidak semestinya perlu melihat GP mereka jika keadaan pulih, kerana kes ringan sering menjadi lebih baik tanpa antibiotik. Anda boleh cuba langkah-langkah bantuan diri di bawah atau meminta nasihat ahli farmasi anda.

Perkara yang boleh anda cuba sendiri

Sekiranya anda mempunyai cystitis sebelum dan tidak merasakan anda perlu berjumpa dengan doktor anda, nasihat berikut boleh membantu melegakan gejala anda sehingga keadaan menjadi kosong

Sesetengah orang mendapati minum jus cranberry atau menggunakan produk yang mengurangkan keasidan air kencing mereka (seperti natrium bikarbonat atau kalium sitrat) mengurangkan gejala mereka, tetapi ada kekurangan bukti untuk menunjukkan mereka berkesan.

Antibiotik

Produk ini juga tidak sesuai untuk semua orang. Semak dengan doktor atau ahli farmasi sebelum mencubanya jika anda mengambil apa-apa ubat lain.

Dalam sesetengah kes, doktor anda mungkin menetapkan antibiotik. Ini biasanya melibatkan mengambil tablet atau kapsul dua hingga empat kali sehari selama tiga hari.

Antibiotik seharusnya mula berkuat kuasa dengan cepat. Kembalilah ke doktor anda jika gejala anda tidak dimulakan dalam beberapa hari.

Kebanyakan orang tidak akan mempunyai apa-apa kesan sampingan daripada rawatan antibiotik, tetapi kesan sampingan mungkin termasuk perasaan atau sakit, gatal-gatal, ruam dan cirit-birit.

Jika anda terus mendapat cystitis (dikenali sebagai cystitis berulang) doktor anda mungkin menetapkan antibiotik berdiri atau antibiotik berterusan.

Antibiotik yang berdiri sendiri adalah preskripsi yang boleh anda ambil ke farmasi apabila anda mempunyai gejala cystitis, tanpa perlu melawat doktor terlebih dahulu.

Antibiotik berterusan diambil untuk beberapa bulan untuk mengelakkan episod cystitis. Ini boleh ditetapkan

Sekiranya cystitis terus kembali

Doktor anda juga boleh mencadangkan beberapa langkah yang anda boleh ambil untuk mencegah sistitis, walaupun tidak jelas seberapa berkesannya.

Farmasi tempatan anda adalah lebih daripada sekedar kedai ubat – ia boleh menjimatkan perjalanan ke GP

Antibiotik adalah ubat yang digunakan untuk merawat – dan, dalam beberapa kes, mencegah – jangkitan bakteria