Cystitis interstisial

Cystitis interstisial adalah keadaan pundi kencing yang kurang difahami yang menyebabkan kesakitan panggul jangka panjang dan masalah dengan kencing.

Ia juga dikenali sebagai “sindrom pundi kencing yang pedih” atau “sindrom kesakitan pundi kencing”.

Keadaan ini cenderung untuk menjejaskan orang pada usia 30-an dan 40-an, dan lebih banyak berlaku pada wanita berbanding lelaki.

Ia boleh memberi impak yang besar kepada gaya hidup, kerja, kesihatan dan hubungan emosi anda, tetapi beberapa rawatan yang berbeza dapat dicuba untuk membantu melegakan gejala.

Gejala utama cystitis interstitial adalah

Kesakitan mungkin menjadi lebih teruk apabila pundi kencing anda penuh dan boleh menjadi lega sementara apabila anda pergi ke tandas. Anda mungkin juga mendapati rasa sakit lebih buruk semasa tempoh atau selepas makanan atau minuman tertentu.

Gejala cystitis interstitial

Gejala-gejala akan sering datang dan pergi dalam fasa. Anda mungkin mempunyai episod yang berlangsung selama beberapa hari, minggu atau bulan di mana gejala-gejala anda bertambah baik, diikuti dengan masa-masa yang lebih buruk.

Anda perlu berjumpa dengan doktor anda jika anda mengalami kesakitan pelvis yang berterusan atau anda mendapati perubahan pola kencing anda biasa. Gejala-gejala ini boleh mempunyai beberapa sebab, jadi ia adalah idea yang baik untuk mendapatkan diagnosis yang tepat.

Doktor anda boleh merujuk anda kepada pakar hospital seperti ahli urologi (pakar dalam keadaan yang mempengaruhi sistem kencing) untuk ujian lanjut, seperti cystoscopy (prosedur untuk memeriksa bahagian dalam pundi kencing).

Penyebab sebenar cystitis interstisial tidak jelas. Tidak seperti jenis cystitis lain, tidak ada jangkitan jelas dalam pundi kencing dan antibiotik yang tidak membantu. Dalam sesetengah orang dengan keadaan ini, pundi kencing itu meradang, ulser, parut atau kaku.

Terdapat beberapa teori tentang kemungkinan penyebab keadaan, termasuk

Ia juga dicadangkan bahawa cystitis interstisial boleh menjadi gejala masalah yang lebih meluas, kerana ia dikaitkan dengan keadaan seperti fibromyalgia, sindrom keletihan kronik (CFS), sindrom usus yang marah (IBS) dan lupus.

Bila hendak berjumpa dengan doktor anda

Malangnya, sekarang tiada ubat untuk cystitis interstisial dan ia boleh menjadi sukar untuk dirawat, walaupun beberapa rawatan boleh dibicarakan.

Tidak ada rawatan tunggal untuk semua orang, bagaimanapun, dan ada perselisihan tentang seberapa efektif beberapa dari mereka. Anda mungkin perlu mencuba beberapa rawatan untuk mencari sesuatu yang berfungsi untuk anda.

Perubahan gaya hidup biasanya akan disyorkan terlebih dahulu. Ubat dan terapi lain boleh digunakan jika ini tidak membantu, dan pembedahan mungkin diperlukan sebagai usaha terakhir.

Perubahan gaya hidup yang boleh membantu meningkatkan gejala anda

Apa yang menyebabkan cystitis interstisial?

Anda mungkin juga berguna untuk menghubungi kumpulan sokongan, seperti Persatuan Cystitis Interstitial atau Yayasan Cystitis dan Overactive (COB) untuk maklumat dan nasihat tentang hidup dengan cystitis interstisial.

Tablet atau kapsul boleh digunakan untuk merawat orang dengan cystitis interstisial, termasuk

Sesetengah ubat juga boleh disahkan terus ke pundi kencing menggunakan tiub nipis yang dipanggil kateter. Ini dikenali sebagai ubat intravesik atau penahan pundi kencing.

Rawatan untuk cystitis interstisial

Contoh-contoh ubat intravesik termasuk lignocaine (anestetik setempat yang menggigit pundi kencing) dan asid hyaluronik atau chondroitin sulfat (ubat-ubatan yang boleh membantu mengembalikan lapisan pundi kencing).

Sesetengah orang juga mendapati terapi berikut dan rawatan yang menyokong membantu

Pembedahan dan prosedur lain mungkin disyorkan jika anda mempunyai kawasan yang tidak normal (lesi) dalam pundi kencing atau rawatan lain tidak berfungsi.

Prosedur yang boleh dijalankan termasuk

Dalam kes-kes yang jarang berlaku, mungkin perlu mengeluarkan sepenuhnya pundi kencing (cystectomy). Jika ini dilakukan, pakar bedah anda perlu membuat cara alternatif untuk buang air kencing untuk meninggalkan badan anda.

Ini biasanya melalui lubang kecil di perut anda dipanggil stoma, tetapi mungkin melibatkan membuat pundi kencing baru menggunakan sebahagian usus kecil anda (pembinaan semula pundi kencing).

13/08 /

13/08 /

Banyak yang boleh dilakukan untuk membantu masalah kencing. Ambil ujian ini untuk mengetahui sama ada anda memerlukan nasihat lanjut

Apa yang perlu dilakukan terhadap pelbagai jenis kesakitan, termasuk kesakitan sendi, sakit belakang dan migrain, serta bagaimana menguruskan kesakitan jangka panjang