Croup – Rawatan

Rawatan croup bergantung kepada berapa gejala yang teruk. Kebanyakan kes adalah ringan dan boleh diuruskan di rumah.

Walau bagaimanapun, jika anak anda mempunyai croup yang teruk, mereka perlu dimasukkan ke hospital dengan segera.

Jika doktor anda berfikir anak anda mempunyai croup yang ringan, mereka biasanya akan mengesyorkan mengurusnya di rumah.

Rawatan di rumah

Ini selalunya melibatkan penggunaan paracetamol kanak-kanak untuk meringankan kesakitan yang berkaitan dengan keadaan dan boleh membantu menurunkan suhu anak anda jika demam.

Anda juga harus memastikan anak anda terhidrasi dengan baik dengan menggalakkan mereka minum banyak cecair.

Rawatan hospital

Menenangkan anak anda juga penting kerana gejala-gejala mereka menjadi lebih teruk jika mereka terasa gelisah atau menangis. Jika anak anda tertekan, duduk dengan tegak di pangkuan anda akan membantu untuk menghibur dan memberi jaminan kepada mereka.

Doktor anda biasanya akan menetapkan satu dos ubat kortikosteroid oral yang dipanggil dexamethasone atau prednisolone untuk membantu mengurangkan bengkak (keradangan) dalam kerongkong anak anda. Kesan sampingan ubat-ubatan ini boleh merangkumi kegelisahan, muntah-muntah, sakit perut dan sakit kepala.

Rawatan wap tidak dinasihatkan untuk rawatan kroup. Tidak ada bukti yang membolehkan anak anda bernafas dalam udara lembap, contohnya stim dari mandi panas atau mandi di bilik tertutup, akan membantu.

Anda harus mendapatkan nasihat perubatan segera jika anda melihat gejala anak anda menjadi lebih buruk.

Painkillers, seperti paracetamol dan ibuprofen, boleh didapati dalam bentuk cecair untuk kanak-kanak. Anda boleh mendapatkan paracetamol dan ibuprofen cair di kaunter dari farmasi dan beberapa pasar raya.

Kanak-kanak di bawah umur 16 tahun tidak boleh diberi aspirin.

Bercakap kepada ahli farmasi atau GP anda jika anda tidak pasti tentang jenis ubat penahan sakit yang sesuai untuk anak anda.

Baca lebih lanjut mengenai pemberian ubat penahan sakit kanak-kanak.

Jangan gunakan ubat batuk atau dekongestan kerana ini tidak membantu mengurangkan simptom croup. Rawatan ini sering mempunyai kesan sampingan yang mengantuk, yang boleh membahayakan apabila kanak-kanak mengalami kesukaran bernafas.

Dalam kes-kes yang teruk, rawatan di hospital mungkin diperlukan.

Masalah pernafasan, seperti sesak nafas, merupakan gejala utama dari penyakit yang teruk.

Anda perlu mendail 999 dengan segera untuk ambulans jika anak anda bernafas untuk bernafas.

Jika anak anda mempunyai croup yang teruk, mereka mungkin diberi adrenalin melalui nebuliser. Ini akan membantu memperbaiki gejala dalam masa 10 hingga 30 minit dan kesannya akan berlangsung sehingga dua jam. Nebuliser membolehkan anak anda menghirup ubat itu sebagai kabus.

Jika anak anda sangat tertekan dan mendapati sukar untuk bernafas, mereka akan diberi oksigen melalui topeng oksigen.

Seperti kes-kes yang lebih ringan daripada croup, dexamethasone oral atau prednisolone biasanya akan diberikan untuk membantu mengurangkan sebarang pembengkakan pada saluran udara anak anda.

Dalam kes-kes yang jarang berlaku, mungkin memerlukan rawatan di hospital, di mana kanak-kanak memerlukan intubasi. Semasa intubasi, tiub dimasukkan sama ada melalui lubang hidung atau mulut dan diturunkan ke dalam tenggelam. Ini akan membantu anak anda bernafas lebih mudah.

Intubasi biasanya dilakukan di bawah anestetik am. Ini bermakna anak anda akan sedar sepenuhnya sepanjang prosedur supaya mereka tidak mengalami rasa sakit atau kesusahan.

28/08 /

Bagaimana untuk menjaga kanak-kanak yang sakit, termasuk menangani kemalangan kecil dan mendapatkan bantuan pakar