Colic

Colic adalah nama yang berlebihan, sering menangis dalam bayi yang nampaknya sihat. Ia adalah satu masalah biasa yang memberi kesan kepada satu daripada lima bayi.

Colic cenderung bermula apabila bayi berusia beberapa minggu. Ia biasanya berhenti pada usia empat bulan, atau enam bulan lagi.

Melihat sesaat bayi kolik boleh menjadi sangat mengecewakan dan menyedihkan, namun masalahnya akhirnya akan berlalu dan biasanya tidak perlu dibimbangkan.

Tanda dan simptom kolik termasuk

Sekiranya bayi anda mengalami kolik, mereka mungkin mengalami masalah. Tetapi ledakan yang menangis tidak berbahaya, dan bayi anda harus terus memberi makan dan mendapatkan berat badan secara normal.

Menjaga bayi dengan kolik boleh menjadi sangat sukar bagi ibu bapa, terutamanya ibu bapa kali pertama. Penting untuk mengingatnya

Adakah bayi saya mempunyai kolik?

Kumpulan sokongan, seperti Cry-sis, juga boleh menawarkan bantuan dan nasihat jika anda memerlukannya. Anda boleh menghubungi talian bantuan Cry-sis untuk mendapatkan nasihat pada 0845 122 8669 (9: 00-10: 00, tujuh hari seminggu).

Tiada kaedah yang berfungsi untuk semua bayi dengan kolik, tetapi terdapat beberapa teknik yang boleh membantu. Ini termasuk

Sesetengah bayi juga boleh mendapat manfaat daripada perubahan pada diet mereka, seperti menambah titisan ke susu payudara atau susu yang membantu pencernaan dan melepaskan sebarang gelembung udara terperangkap dalam sistem pencernaan bayi anda.

Beritahu doktor atau ahli farmasi untuk nasihat sebelum mencuba ini.

Baca lebih lanjut mengenai rawatan kolik.

Colic boleh memperbaiki menggunakan teknik-teknik yang disebutkan di atas. Anda juga boleh meminta nasihat kesihatan anda untuk nasihat mereka.

Nasihat untuk ibu bapa

Lihat doktor anda jika anda prihatin terhadap bayi anda, atau jika tiada apa yang kelihatannya sedang bekerja dan anda sedang berusaha untuk menghadapinya.

Doktor anda boleh menyemak kemungkinan penyebab bayi anda menangis, seperti penyakit ekzema atau penyakit refluks gastro-oesophageal (GORD). GORD adalah keadaan di mana asid perut bergerak keluar dari perut dan ke dalam gullet (esofagus).

Sekiranya tiada sebab lain dari gejala bayi anda dapat dijumpai, doktor anda boleh menasihati anda tentang perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu bayi anda, termasuk rawatan apa saja.

Anda perlu mendapatkan bantuan perubatan dengan segera jika bayi anda

Petua untuk membantu bayi anda

Gejala-gejala ini boleh menunjukkan masalah yang lebih serius. Baca tentang tanda-tanda penyakit serius pada kanak-kanak untuk maklumat tentang apa yang perlu dicari dan di mana anda perlu mendapatkan bantuan.

Penyebab atau punca kolik tidak diketahui, tetapi beberapa teori telah dicadangkan. Ini termasuk pencernaan, angin yang terperangkap, atau kepekaan usus sementara untuk protein dan gula tertentu yang terdapat dalam susu payudara dan susu formula.

Ia juga telah mencadangkan kolik mungkin hanya pada akhir yang normal dari menangis pada bayi.

Adakah saya perlu melihat GP saya?

Colic berlaku sama pada lelaki dan perempuan, dan kedua-dua bayi yang disusui dan mereka yang diberi botol.

Artikel ini memberi tumpuan kepada kolik bayi atau bayi. Lain-lain jenis kolik termasuk

Simptom utama jenis kolik ini adalah sakit perut yang mendadak, perut.

Bila hendak mendapatkan nasihat perubatan segera

Ia boleh menjadi sukar untuk mengetahui apa keperluan bayi yang menangis, terutamanya pada hari-hari awal. Gunakan petua ini untuk membantu menenangkan mereka

Apa yang menyebabkan kolik?

Petua untuk membantu tidur bayi anda, termasuk di mana mereka perlu tidur dan menubuhkan rutin

Jenis lain kolik