Cerebral palsy – Diagnosis

Jika anda prihatin terhadap perkembangan anak anda, lihat doktor anda. Mereka boleh merujuk anda kepada pakar pediatrik (doktor yang pakar dalam merawat kanak-kanak), jika perlu.

Pediatrik akan bertanya mengenai sejarah perubatan anak anda dan perkembangan mereka. Mereka juga akan mengkaji refleks, postur, pergerakan dan nada otot anak anda.

Bergantung kepada umur anak anda, anda boleh dirujuk

Ujian dan imbasan

Lebih banyak ujian mungkin disyorkan untuk mengatasi masalah lain dengan simptom yang sama dengan palsy serebral. Ini boleh termasuk

Dalam beberapa kes, ujian lanjut juga boleh mengesahkan diagnosis cerebral palsy. Ini kerana keadaan boleh menyebabkan perubahan pada struktur otak, yang dapat dikesan oleh ujian.

Ujian anak anda mungkin termasuk

Apabila bayi memerlukan penjagaan khas di hospital selepas dilahirkan, mungkin diagnosis yakin cerebral palsy dibuat dengan cepat.

Walau bagaimanapun, dalam banyak kes, diagnosis yang jelas hanya mungkin selepas beberapa bulan atau tahun pemeriksaan. Ia mungkin tidak mungkin untuk menentukan jenis dan keterukan keadaan anak anda sehingga mereka mencapai usia tiga hingga empat tahun.

Suatu imbasan MRI menggunakan medan magnet yang kuat dan gelombang radio untuk menghasilkan imej terperinci bahagian dalam badan