Cavernoma

Cavernoma adalah sekumpulan saluran darah yang tidak normal, biasanya terdapat di dalam otak dan saraf tunjang.

Mereka kadang-kadang dikenali sebagai angiomas gua, hemangiomas gua, atau kecacatan serangga (CCM).

Cavernoma tipikal kelihatan seperti raspberry. Ia dipenuhi dengan darah yang mengalir secara perlahan melalui kapal-kapal yang seperti “gua-gua”. Cavernoma boleh bervariasi dari beberapa milimeter hingga beberapa sentimeter.

Cavernoma sering tidak menyebabkan gejala, tetapi apabila gejala berlaku, mereka boleh termasuk

Keterukan dan tempoh gejala boleh berbeza-beza bergantung kepada jenis cavernoma dan di mana ia berada.

Masalah boleh berlaku jika cavernoma berdarah atau menekan pada bahagian tertentu otak. Sel-sel lapisan lapisan cavernoma selalunya lebih tipis berbanding dengan saluran darah yang normal, yang bermaksud mereka terdedah kepada darah yang bocor.

Gejala cavernoma

Dalam kebanyakan kes, pendarahan kecil – biasanya sekitar setengah sudu teh darah – dan mungkin tidak menyebabkan gejala lain. Tetapi pendarahan yang teruk boleh mengancam nyawa dan mungkin membawa kepada masalah jangka panjang.

Anda perlu mendapatkan bantuan perubatan secepat mungkin jika anda mengalami sebarang gejala di atas untuk kali pertama.

Dalam kebanyakan kes, tidak ada alasan yang jelas mengapa seseorang mengembangkan cavernoma. Keadaan ini kadang-kadang dapat dijalankan dalam keluarga – kurang daripada 50% kes dianggap genetik.

Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes cavernoma berlaku secara rawak. Pengujian genetik boleh dijalankan untuk menentukan sama ada cavernoma adalah genetik atau sama ada ia berlaku secara rawak.

Sesetengah kes cavernoma juga dikaitkan dengan pendedahan radiasi, seperti sebelum ini mempunyai radioterapi ke otak, biasanya seperti kanak-kanak.

Dianggarkan kira-kira 1 dalam setiap 600 orang. Mempunyai cavernoma yang tidak menyebabkan gejala.

Apa yang menyebabkan cavernoma?

Setiap tahun, sekitar 1 orang dalam setiap 400,000. Didiagnosis dengan cavernoma yang menyebabkan gejala.

Sekiranya gejala berlaku, kebanyakan orang akan membangunkan mereka pada masa mereka mencapai usia 30-an.

Imbasan resonans magnetik (MRI) biasanya digunakan untuk mendiagnosis cavernomas. Kerana gejala tidak selalu jelas, ramai orang hanya didiagnosis dengan cavernoma selepas menjalani pemeriksaan MRI atas sebab yang lain.

Pemeriksaan tomografi berkomputer (CT) atau angiografi juga boleh digunakan untuk mendiagnosis cavernoma, tetapi mereka tidak boleh dipercayai seperti imbasan MRI.

Siapa yang terlibat?

Mana-mana gejala yang anda miliki boleh datang dan pergi sebagai cavernoma berdarah dan kemudian mengembalikan semula darah. Penting untuk memantau gejala anda dengan teliti, kerana mana-mana gejala baru mungkin tanda perdarahan.

Doktor anda boleh menasihati anda tentang apa yang perlu dilakukan jika anda mengalami gejala yang baru atau memburukkan lagi. Mereka juga boleh mengesyorkan mempunyai imbasan otak lebih lanjut.

Pemeriksaan MRI dan CT boleh digunakan untuk mengesan pendarahan di otak, walaupun mereka tidak semestinya mengenal pasti cavernomas yang mengalami peningkatan pendarahan.

Mengandungi cavernoma

Ini kerana ciri-ciri cavernoma yang boleh dilihat pada imbasan otak, seperti peningkatan saiz, tidak kelihatan secara langsung dikaitkan dengan kemungkinan pendarahan.

Walaupun cavernomas boleh menjadi lebih besar, cavernomas besar tidak lebih berkemungkinan berdarah daripada yang lebih kecil.

Risiko mengalami pendarahan berbeza-beza dari orang ke orang, bergantung kepada sama ada anda mengalami sebarang pendarahan sebelum ini.

Sekiranya anda tidak mengalami sebarang pendarahan sebelum ini, anda menganggarkan anda mempunyai peluang kurang daripada 1% mengalami pendarahan setiap tahun.

Jika cavernoma anda telah berdarah sebelumnya, risiko anda mengalami pendarahan yang lain adalah antara 4% dan 25% setiap tahun.

Walau bagaimanapun, risiko ini berkurangan secara beransur-ansur dari masa ke masa jika anda tidak mengalami sebarang pendarahan lagi, dan akhirnya kembali ke tahap yang sama seperti orang yang tidak mengalami sebarang pendarahan sebelum ini.

Memantau gejala anda

Tahap risiko anda akan menjadi salah satu faktor utama yang dipertimbangkan apabila membuat keputusan jika anda mendapat manfaat daripada rawatan.

Rawatan yang disyorkan untuk cavernoma akan berbeza-beza bergantung pada keadaan dan faktor individu seperti saiz, lokasi dan nombor.

Apakah peluang pendarahan cavernoma?

Sesetengah gejala cavernoma, seperti sakit kepala dan sawan, boleh dikawal dengan ubat.

Walau bagaimanapun, rawatan yang lebih invasif kadang-kadang boleh ditawarkan untuk mengurangkan risiko pendarahan pada masa akan datang. Keputusan untuk mendapatkan rawatan sedemikian dibuat berdasarkan kes demi perbincangan dengan doktor anda.

Jenis rawatan yang ditawarkan. Untuk mengurangkan risiko pendarahan termasuk

Dalam kebanyakan kes, neurosurgeri lebih disukai untuk radiosurgery stereotaktik kerana keberkesanan radiosurgeri dalam mencegah pendarahan tidak diketahui.

Stereotactic radiosurgery biasanya hanya dipertimbangkan jika kedudukan cavernoma menjadikan saraf pembedahan terlalu sukar atau berbahaya.

Risiko rawatan invasif termasuk strok dan kematian, walaupun risiko tepat bergantung kepada lokasi cavernoma. Anda harus membincangkan kemungkinan risiko rawatan dengan doktor terlebih dahulu.

Merawat cavernoma

Program penyelidikan antarabangsa cuba mencari tahu lebih lanjut mengenai apa yang menyebabkan cavernoma dan bagaimana pembuluh darah yang cacat ini terbentuk. Tinjauan jangka panjang untuk orang yang mempunyai cavernoma juga sedang disiasat.

Maklumat lanjut

Laman web Cavernoma Alliance mempunyai lebih banyak maklumat tentang keadaan ini.

28/03 /

########

Suatu imbasan MRI menggunakan medan magnet yang kuat dan gelombang radio untuk menghasilkan imej terperinci bahagian dalam badan