Catheterisation jantung dan angiografi koronari – Pemulihan

Selepas melakukan catheterisation jantung dan angiografi koronari, denyutan dan tekanan darah anda akan diperiksa dan direkodkan.

Jika kateter dimasukkan ke dalam pangkal paha anda, seorang jururawat mungkin memohon tekanan sehingga 10 minit untuk menghentikan pendarahan selepas kateter dan sarung telah dikeluarkan.

Kadang-kadang doktor yang menjalankan prosedur memasukkan palam pembedahan kecil, jahitan khusus atau peranti penutupan lain untuk menutup luka. Dalam kes-kes ini, tidak perlu memohon tekanan kepada luka.

Pulang ke rumah

Sekiranya kateter dimasukkan ke dalam lengan anda, manset bertekanan kecil boleh diletakkan di sekitar lengan anda. Tekanan secara beransur-ansur menurun selama beberapa jam. Jururawat akan memeriksa sama ada terdapat pendarahan pada titik di mana kateter dipasang.

Anda sepatutnya dapat duduk dengan segera dan anda mungkin dapat berjalan segera selepas itu jika kateter dimasukkan ke dalam lengan anda.

Nasihat pemulihan

Walau bagaimanapun, jika kateter dimasukkan ke dalam pangkal paha anda, anda akan diminta berbaring rata selepas sebarang pendarahan telah berhenti. Sekiranya semuanya berjalan dengan lancar, anda akan diminta untuk duduk selepas beberapa jam dan anda perlu bangkit dan berjalan segera selepas itu.

Anda harus memberitahu profesional penjagaan kesihatan yang merawat anda jika anda merasa tidak sihat pada bila-bila masa selepas prosedur.

Kebanyakan orang dapat pulang ke rumah pada hari yang sama prosedur dijalankan, walaupun anda perlu menguruskan rumah angkat dari ahli keluarga atau rakan.

Anda juga harus memastikan bahawa seseorang tetap dengan anda semalaman sekiranya anda mengalami sebarang masalah.

Kebanyakan orang merasa denda sehari selepas menjalani prosedur. Anda mungkin berasa sedikit letih dan tapak luka mungkin akan menjadi tender sehingga seminggu. Mana-mana lebam boleh berlangsung sehingga dua minggu.

Anda akan dinasihatkan mengenai perkara yang perlu dilakukan atau dielakkan semasa pemulihan anda sebelum keluar dari hospital. Contoh nasihat yang anda dapat diberikan termasuk

Hubungi doktor anda atau 111 jika anda mempunyai kebimbangan mengenai luka anda atau pemulihan anda secara umum.

Bila hendak mendapatkan nasihat perubatan

Hubungi doktor anda jika anda mengalami

Mendapatkan hasilnya

Jika anda mengalami sebarang pendarahan dari luka anda, gunakan tekanan ke kawasan tersebut. Sekiranya pendarahan dari luka anda tidak berhenti atau dimulakan selepas menggunakan tekanan selama 10 minit, dail 999 dan minta ambulan.

Satu salinan keputusan angiografi anda akan dihantar kepada doktor anda dan merujuk pakar (jika sesuai).

Bergantung kepada keputusan, anda mungkin dinasihatkan supaya

Diet miskin, kurang senaman dan merokok adalah pesalah utama di belakang tahap kematian yang tinggi di UK dari penyakit jantung