Carterid endarterectomy – cerita Joe

Encik Joseph Leverment, dari Cropston, Leicester, mempunyai carterid endarterectomy semasa dia seorang pakar bedah kanan di University Hospital of Leicester Trust. Dia dikendalikan oleh rakan sekerja di Leicester Royal Infirmary setelah mengalami serangan iskemia sementara (TIA) di tempat kerja.

Saya sedang melakukan klinik pesakit luar di Hospital Glenfield berhampiran Leicester apabila tiba-tiba saya berasa mual dan pening. Saya tidak fikir banyak perkara untuk bermula dengan dan berehat untuk mempunyai secawan teh. Apabila itu tidak membantu, saya fikir saya mungkin mempunyai gula darah yang rendah kerana saya tidak makan pagi itu. Saya pergi ke restoran makanan segera hospital untuk mendapatkan sesuatu untuk dimakan. Ia hanya di kaunter yang saya menyedari bahawa saya tidak boleh bercakap.

Menjadi seorang profesional perubatan, saya mempunyai idea sesuatu yang mungkin salah, tetapi dalam kekeliruan saya fikir saya harus pulang dan berehat. Sekali di rumah, saya pergi tidur dan walaupun tengah hari, saya tidur berjam-jam. Ketika saya bangun, isteriku melihat seketika bahawa saya sangat keliru kerana saya tidak dapat menyusun ayat yang betul bersama-sama.

Pada masa itu saya sedar bahawa saya memerlukan bantuan perubatan segera. Seperti yang saya tidak dapat bercakap dengan betul, saya berjaya menuliskan nama salah seorang rakan saya, seorang pakar bedah, di atas kertas. Walaupun saya telah bekerja dengannya selama bertahun-tahun dan dia adalah kawan yang baik, yang saya dapat ingat ialah nama pertamanya, Graham. Isteri saya memahami dengan segera siapa yang patut dihubungi. Dia memandu saya ke hospital di mana Graham berada. Apabila keluar dari katil saya, saya menyedari bahawa saya tidak dapat merasai lengan atau kaki kanan saya. Saya menjadi semakin bimbang.

Di hospital, saya mempunyai imbasan MRI dan ujian lain, yang menunjukkan saya hampir menyekat jumlah arteri karotid kiri. Saya kemudiannya dipindahkan ke Leicester Royal Infirmary di mana saya mempunyai carterid endarterectomy keesokan harinya. Saya tahu saya tidak mempunyai pilihan tetapi menjalani pembedahan. Ia amat penting kerana saya mempunyai apa yang dipanggil ‘crescendo’ TIAs, di mana saya mungkin mengalami strok utama pada bila-bila masa. Saya mempunyai keyakinan penuh terhadap pakar bedah yang melakukan operasi seperti yang saya kenal dengannya secara profesional selama bertahun-tahun.

Apabila saya terbangun, saya sangat berterima kasih untuk melihat wajah isteri dan anak perempuan saya – saya menyedari ada risiko kecil yang saya akan mengalami stroke dan mungkin tidak dapat bertahan dalam operasi. Saya berasa agak baik selepas itu, tetapi masih kebas di sebelah kanan saya. Lengan dan kaki saya teruk. Ucapan saya juga tidak normal. Tetapi setelah menghabiskan malam dalam rawatan intensif, saya sudah cukup untuk pulang ke rumah pada keesokan harinya.

Selama beberapa minggu selepas operasi saya telah tidur siang pada waktu petang ketika saya menjadi letih sangat mudah, secara mental dan fizikal. Sekarang, lima bulan, saya bertambah baik. Saya boleh bercakap lagi. Untuk beberapa waktu, walaupun dapat bercakap, saya mendapat kata-kata bercampur dan tidak banyak masuk akal. Ini disebabkan oleh kerosakan kepada bahagian otak saya semasa TIA.

Saya juga secara beransur-ansur mendapat semula kekuatan saya. Saya bermula dengan melakukan perkara-perkara kecil di sekitar rumah, seperti tanaman potting dan melakukan beberapa pekerjaan yang ganjil. Sejak itu saya telah berkembang menjadi berkebun penuh. Saya sedang membina barbeku, yang akan kami gunakan pada musim panas. Saya juga boleh berjalan semula, dan saya telah menggunakan semula tangan saya.

Saya juga telah membuat banyak perubahan gaya hidup. Saya telah menjadi perokok sejak berusia 18 tahun dan hanya berhenti selepas pembedahan saya. Rakan-rakan saya pernah memanggil saya ‘Smokey Joe’. Sukar untuk berhenti merokok walaupun pada masa itu, tetapi saya berjaya dengan bantuan terapi penggantian nikotin. Saya mempunyai patch, inhaler dan nikotin!

Saya juga menukar diet saya. Dengan kehidupan yang sibuk, saya sering makan makanan segera di mana sahaja. Saya juga biasa makan daging merah. Sekarang kita makan lebih banyak sayuran. Daripada goreng di pagi hari, kami mempunyai bubur. Itu bukan perubahan mudah kerana saya sangat suka daging merah dan makanan berlemak. Tetapi saya tahu betapa pentingnya untuk kesihatan arteri saya.

Saya mengambil beberapa jenis ubat untuk mengekalkan kawalan kolesterol saya. Malangnya, kolesterol tinggi berjalan di dalam keluarga saya. Saya juga menggunakan ubat tekanan darah dan masih bergaduh kadang-kadang untuk mengekalkannya. Syukurlah saya mempunyai GP hebat yang sangat membantu. Tablet lain yang saya ambil setiap hari adalah aspirin untuk membantu menghentikan pembekuan darah.

Ujian menunjukkan bahawa arteri karotid saya yang lain hanya mempunyai penyumbatan 30%, jadi saya bersyukur tidak perlu menjalani pembedahan.

“Sepanjang usia pensiun, saya tidak akan kembali bekerja, saya menganggap diri saya sangat bertuah. Oleh kerana latar belakang perubatan saya, saya mempunyai idea yang baik tentang apa yang berlaku kepada saya pada hari itu pada bulan November Saya juga tahu siapa yang perlu dihubungi, saya tahu orang lain tidak begitu bernasib baik. Tidak semua orang tahu gejala strok atau TIA. “