Bulimia – Diagnosis

Jika anda mengalami gangguan makan seperti bulimia, langkah pertama adalah mengenali bahawa anda mempunyai masalah dan lawati doktor anda. Anda mungkin fikir ia tidak serius, tetapi bulimia boleh merosakkan kesihatan jangka panjang anda.

Menerima bahawa anda memerlukan bantuan dan sokongan adalah langkah pertama untuk pemulihan, tetapi ini mungkin merupakan langkah yang sangat sukar untuk anda ambil. Kebanyakan orang yang mempunyai bulimia menyembunyikan keadaan mereka selama berbulan-bulan atau beberapa tahun sebelum mencari bantuan. Ia sering boleh mengubah keadaan, seperti permulaan perhubungan baru atau hidup dengan orang baru, untuk membuat seseorang dengan bulimia ingin mencari bantuan.

Ia boleh membantu membuat senarai pertanyaan yang anda ingin tanya sebelum anda berjumpa dengan doktor anda. Sebaik sahaja anda menjelaskan keadaan anda kepada doktor anda, mereka akan memutuskan sama ada merujuk anda kepada pasukan kesihatan mental pakar.

Adakah saya mengalami gangguan makan?

Pasukan tempatan anda akan termasuk

Rawatan anda bergantung pada betapa seriusnya keadaan anda dan cara terbaik untuk mengurusnya. Doktor anda boleh mengesyorkan program bantuan diri untuk memulakan pemulihan anda sebelum merujuk anda untuk rawatan pakar.

Anda boleh membuat pemulihan sepenuhnya dari bulimia. Semakin awal anda memulakan rawatan, semakin cepat proses pemulihan.

Doktor kadang-kadang menggunakan kuesioner yang dipanggil kuesioner SCOFF untuk membantu mengenali orang yang mungkin mengalami gangguan makan. Ini melibatkan menjawab lima soalan berikut

Jika anda menjawab “ya” kepada dua atau lebih soalan-soalan ini, anda mungkin mengalami gangguan makan.