Buasir (buasir) – Rawatan

Buasir (buasir) sering dijernihkan selepas beberapa hari. Walau bagaimanapun, terdapat banyak rawatan yang boleh mengurangkan rasa gatal dan rasa tidak selesa.

Membuat perubahan diet yang mudah dan tidak meneran di tandas sering disyorkan terlebih dahulu.

Krim, salap dan suppositori (yang anda masukkan ke dalam bahagian bawah) boleh didapati dari farmasi tanpa preskripsi. Mereka boleh digunakan untuk melegakan sebarang pembengkakan dan ketidakselesaan.

Perubahan diet dan penjagaan diri

Sekiranya rawatan yang lebih intensif diperlukan, jenis ini akan bergantung kepada di mana buasir anda berada dalam kanal dubur anda – yang ketiga lebih rendah (paling dekat dengan anus anda) atau dua pertiga. Ketiga yang lebih rendah mengandungi saraf yang boleh menghantar sakit, manakala dua pertiga tidak.

Rawatan bukan pembedahan untuk buasir di bahagian bawah kanal mungkin sangat menyakitkan, kerana saraf di kawasan ini dapat mengesan sakit. Dalam kes ini, pembedahan buasir biasanya disyorkan.

Ubat

Pelbagai rawatan untuk buasir digariskan di bawah. Anda juga boleh membaca ringkasan kebaikan dan keburukan rawatan buasir, yang membolehkan anda membandingkan pilihan rawatan anda.

Jika sembelit dianggap sebagai punca buasir anda, anda perlu mengekalkan najis anda dengan lembut dan teratur, supaya anda tidak terikan ketika buang najis.

Anda boleh melakukan ini dengan meningkatkan jumlah serat dalam diet anda. Sumber serat yang baik termasuk roti keseluruhan, bijirin, buah-buahan dan sayur-sayuran.

Anda juga harus minum banyak air dan mengelakkan kafein (terdapat dalam teh, kopi dan cola).

Apabila pergi ke tandas, anda perlu

Baca lebih lanjut mengenai mencegah sembelit.

Pelbagai krim, salap dan suppositori (yang dimasukkan ke dalam bahagian bawah) boleh didapati dari farmasi tanpa preskripsi. Mereka boleh digunakan untuk melegakan sebarang pembengkakan dan ketidakselesaan.

Rawatan bukan pembedahan

Ubat-ubatan ini hanya boleh digunakan selama lima hingga tujuh hari pada satu-satu masa. Sekiranya anda menggunakannya lebih lama, mereka boleh merengsakan kulit sensitif di sekeliling anus anda. Apa-apa ubat harus digabungkan dengan nasihat diet dan penjagaan diri yang dibincangkan di atas.

Pembedahan

Tiada bukti untuk menunjukkan bahawa satu kaedah lebih berkesan daripada yang lain. Tanyakan ahli farmasi anda tentang nasihat tentang produk mana yang paling sesuai untuk anda, dan sentiasa membaca risalah maklumat pesakit yang datang dengan ubat anda sebelum menggunakannya.

Jangan gunakan lebih daripada satu produk sekaligus.

Sekiranya anda mempunyai keradangan yang teruk di dalam dan di sekitar laluan belakang anda, doktor anda mungkin menetapkan krim kortikosteroid, yang mengandungi steroid.

Anda tidak boleh menggunakan krim kortikosteroid selama lebih dari satu minggu pada satu masa, kerana ia boleh membuat kulit di sekitar anus anda lebih kurus dan kerengsaan yang lebih teruk.

Ubat penyembuhan yang biasa, seperti paracetamol, boleh membantu melegakan sakit buasir.

Walau bagaimanapun, jika anda mengalami pendarahan yang berlebihan, elak menggunakan ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs), seperti ibuprofen, kerana ia boleh menyebabkan pendarahan rektum lebih teruk. Anda juga harus mengelak daripada menggunakan ubat penahan sakit codeine, kerana ia boleh menyebabkan sembelit.

Doktor anda mungkin menetapkan produk yang mengandungi anestetik tempatan untuk merawat buasir yang menyakitkan. Seperti rawatan topikal over-the-counter, ini hanya boleh digunakan selama beberapa hari, kerana mereka boleh membuat kulit di sekitar laluan belakang anda lebih sensitif.

Sekiranya anda sembelit, doktor anda boleh menetapkan julap. Laxatives adalah sejenis ubat yang boleh membantu anda mengosongkan perut anda.

Jika perubahan diet dan ubat tidak meningkatkan gejala anda, doktor anda boleh merujuk anda kepada pakar. Mereka boleh mengesahkan sama ada anda mempunyai buasir dan mengesyorkan rawatan yang sesuai.

Jika anda mempunyai buasir di bahagian atas kanal dubur anda, prosedur bukan pembedahan seperti banding dan sclerotherapy mungkin disyorkan.

Banding melibatkan meletakkan badan elastik yang sangat ketat di sekitar pangkal buasir anda untuk memotong bekalan darah mereka. Buasir kemudiannya akan jatuh kira-kira satu minggu setelah mendapat rawatan.

Banding biasanya merupakan prosedur hari yang tidak memerlukan anestetik, dan kebanyakan orang boleh kembali ke aktiviti normal mereka pada keesokan harinya. Anda mungkin merasakan kesakitan atau ketidakselesaan selama sehari atau lebih selepas itu. Kesakitan ubat yang biasa biasanya mencukupi, tetapi doktor anda boleh menetapkan sesuatu yang lebih kuat, jika diperlukan.

Anda mungkin tidak menyedari bahawa buasir anda telah jatuh, kerana mereka harus keluar dari badan anda apabila anda pergi ke tandas. Sekiranya anda melihat beberapa lendir dalam tempoh seminggu dalam prosedur, ia biasanya bermaksud buasir telah jatuh.

Terus selepas prosedur, anda mungkin melihat darah di atas kertas tandas selepas pergi ke tandas. Ini adalah perkara biasa, tetapi tidak sepatutnya banyak pendarahan. Sekiranya anda lulus banyak darah merah atau darah beku (darah ketulan pepejal), pergi ke jabatan terdekat dan kecemasan (A & E) terdekat.

Ulser (luka terbuka) boleh berlaku di tapak banding, walaupun ini biasanya sembuh tanpa memerlukan rawatan lanjut.

Rawatan yang dipanggil sclerotherapy boleh digunakan sebagai alternatif kepada pengundian.

Semasa sclerotherapy, penyelesaian kimia disuntik ke dalam saluran darah di bahagian belakang anda. Ini melegakan kesakitan dengan mengetuk ujung saraf di tapak suntikan. Ia juga menguatkan tisu buasir supaya parut terbentuk. Selepas kira-kira empat hingga enam minggu, buasir perlu mengurangkan saiznya atau berkurangan.

Selepas suntikan, anda harus mengelakkan senaman yang berat untuk sepanjang hari. Anda mungkin mengalami kesakitan kecil untuk seketika dan mungkin berdarah sedikit. Anda harus dapat menyambung semula aktiviti normal, termasuk kerja, hari selepas prosedur.

Electroterapi, juga dikenali sebagai electrocoagulation, adalah satu lagi alternatif untuk mengikat orang yang mempunyai buasir yang lebih kecil.

Semasa prosedur, peranti yang dipanggil proctoscope dimasukkan ke dalam dubur untuk mencari buasir. Arus elektrik kemudiannya dilalui melalui penyelidikan logam kecil yang diletakkan di pangkal buasir, di atas garis dentata. Pakar boleh mengawal arus elektrik menggunakan kawalan yang dipasang pada siasatan.

Tujuan electrotherapy adalah untuk menyebabkan darah membekalkan buasir untuk membekukan (tebal), yang menyebabkan buasir mengecut. Sekiranya perlu, lebih daripada satu buasir boleh dirawat semasa setiap sesi.

Elektroterapi sama ada boleh dilakukan pada pesakit luar menggunakan arus elektrik yang rendah, atau dos yang lebih tinggi boleh diberikan sementara orang itu berada di bawah anestetik umum atau anestetik tulang belakang.

Anda mungkin mengalami kesakitan ringan semasa atau selepas elektroloterapi, tetapi dalam kebanyakan kes ini tidak bertahan lama. Pendarahan rektal adalah satu lagi kesan sampingan yang mungkin berlaku, tetapi ini biasanya berumur pendek.

Electroterapi disyorkan oleh Institut Kebangsaan untuk Kesihatan dan Kecemerlangan Penjagaan (NICE), dan telah terbukti menjadi satu kaedah yang berkesan untuk mengubati buasir yang lebih kecil. Ia juga boleh digunakan sebagai alternatif kepada pembedahan untuk mengubati buasir yang lebih besar, tetapi tidak ada bukti keberkesanannya.

Walaupun kebanyakan buasir boleh dirawat menggunakan kaedah yang diterangkan di atas, sekitar 1 dalam setiap 10 orang akhirnya memerlukan pembedahan.

Pembedahan amat berguna untuk buasir yang telah berkembang di bawah garis dentata kerana, tidak seperti rawatan bukan pembedahan, anestetik digunakan untuk memastikan anda tidak merasakan kesakitan.

Terdapat banyak jenis pembedahan yang boleh digunakan untuk merawat buasir, tetapi mereka biasanya melibatkan sama ada membuang buasir atau mengurangkan bekalan darah mereka, menyebabkan mereka mengecut.

Baca lebih lanjut mengenai pembedahan untuk buasir.

11/03 /

########

Ketahui cara mengatasi masalah pencernaan yang biasa seperti kembung dan senak