Bronchiolitis – Gejala

Kebanyakan kanak-kanak dengan bronchiolitis mempunyai simptom ringan dan pulih dalam masa dua hingga tiga minggu, tetapi penting untuk melihat tanda-tanda masalah yang lebih serius, seperti kesukaran bernafas.

Gejala awal bronchiolitis cenderung muncul dalam beberapa hari selepas dijangkiti. Mereka biasanya serupa dengan selesema biasa, seperti hidung tersumbat atau berair, batuk dan suhu yang sedikit (demam).

Gejala-gejala biasanya semakin buruk dalam beberapa hari akan datang, sebelum secara beransur-ansur bertambah baik. Pada masa ini, anak anda mungkin mengalami beberapa gejala berikut

Bila hendak mendapatkan nasihat perubatan

Kebanyakan kes bronchiolitis tidak serius, tetapi gejala boleh sangat membimbangkan.

Gejala biasanya terburuk antara tiga hari dan lima hari. Batuk biasanya menjadi lebih baik dalam masa tiga minggu.

Bila memanggil 999

Sekiranya anak anda hanya mengalami gejala seperti sejuk dan pulih dengan baik, biasanya tidak perlu mendapatkan nasihat perubatan. Anda biasanya boleh menjaga anak anda di rumah (lihat merawat bronchiolitis untuk maklumat lanjut).

Hubungi doktor anda jika anda bimbang tentang anak anda, atau jika mereka mengalami sebarang gejala berikut

Sangat penting untuk mendapatkan nasihat perubatan jika bayi anda berusia kurang dari 12 minggu, atau mereka mempunyai keadaan kesihatan yang mendasari, seperti keadaan jantung atau paru-paru kongenital (sekarang dari lahir).

Walaupun ia luar biasa untuk kanak-kanak memerlukan rawatan hospital untuk bronchiolitis, gejala-gejala boleh menjadi lebih teruk dengan cepat.

Hubungi 999 dan minta ambulans jika

Baca tentang apa yang perlu anda lakukan jika kulit atau bibir seseorang menjadi biru (sianosis), dan apa sebabnya