Batuk

Batuk adalah tindakan refleks untuk membersihkan lendir dan perengsa seperti debu atau asap. Ia jarang menandakan sesuatu yang serius.

Satu “batuk kering” bermakna ia geli dan tidak menghasilkan apa-apa kahak (lendir tebal). “Batuk chesty” bermakna kahak dihasilkan untuk membantu membersihkan saluran udara anda.

Kebanyakan batuk membersihkan dalam tempoh tiga minggu dan tidak memerlukan apa-apa rawatan. Untuk batuk yang lebih gigih, adalah idea yang baik untuk melihat doktor anda supaya mereka boleh menyiasat punca itu. Ketahui bila hendak berjumpa dengan doktor anda.

Antara punca utama batuk jangka pendek (akut) dan batuk berterusan (kronik) yang digariskan di bawah.

Penyebab biasa batuk jangka pendek termasuk

Dalam kes-kes yang jarang berlaku, batuk jangka pendek mungkin merupakan tanda pertama keadaan kesihatan yang menyebabkan batuk berterusan.

Apa yang boleh menyebabkan batuk?

Batuk berterusan mungkin disebabkan oleh

Jarang, batuk yang berterusan boleh menjadi gejala keadaan yang lebih serius, seperti kanser paru-paru, kegagalan jantung, embolisme pulmonari (bekuan darah di paru-paru) atau batuk kering.

Batuk pada kanak-kanak sering menyebabkan penyebab yang sama kepada yang disebutkan di atas. Sebagai contoh, jangkitan saluran pernafasan, asma dan GORD semuanya boleh menjejaskan kanak-kanak.

Punca batuk yang lebih biasa pada kanak-kanak daripada orang dewasa termasuk

Kadang-kadang, batuk yang berterusan dalam kanak-kanak boleh menjadi tanda keadaan jangka panjang yang serius, seperti fibrosis sista.

Selalunya tidak perlu melihat doktor anda jika anda atau anak anda mempunyai batuk ringan selama seminggu atau dua. Walau bagaimanapun, anda perlu mendapatkan nasihat perubatan jika

Bila hendak berjumpa dengan doktor anda

Jika doktor anda tidak pasti apa yang menyebabkan batuk anda, mereka mungkin merujuk anda kepada pakar hospital untuk penilaian. Mereka juga boleh meminta beberapa ujian, seperti X-ray dada, ujian alergi, ujian pernafasan, dan analisis sampel kahak anda untuk memeriksa jangkitan.

Rawatan tidak selalunya diperlukan untuk batuk ringan dan jangka pendek kerana ia mungkin menjadi jangkitan virus yang akan menjadi lebih baik sendiri dalam masa beberapa minggu. Anda boleh menjaga diri sendiri di rumah dengan berehat, minum banyak cecair, dan mengambil ubat penahan sakit seperti paracetamol atau ibuprofen.

Walaupun sesetengah orang mendapati mereka membantu, ubat-ubatan yang mendakwa untuk menekan batuk anda atau menghentikan anda membawa kahak biasanya tidak disyorkan. Ini kerana ada sedikit bukti untuk menunjukkan bahawa mereka lebih efektif daripada remedi rumah mudah, dan mereka tidak sesuai untuk semua orang.

Agensi Penguatkuasaan Produk Ubat-Ubatan dan Penjagaan Kesihatan (MHRA) mengesyorkan bahawa ubat batuk dan ubat sejuk tidak boleh diberikan kepada kanak-kanak di bawah umur enam tahun. Kanak-kanak berusia 6 hingga 12 hanya boleh menggunakannya atas nasihat doktor atau ahli farmasi.

Apakah rawatan yang ada?

Satu ubat buatan yang mengandung madu dan lemon mungkin sama berguna dan lebih selamat diambil. Madu tidak boleh diberikan kepada bayi di bawah usia satu kerana risiko botulisme bayi.

Sekiranya batuk anda mempunyai sebab khusus, rawatan ini mungkin membantu. Sebagai contoh

Sekiranya anda merokok, berhenti juga mungkin membantu meningkatkan batuk anda. Baca lebih lanjut mengenai berhenti merokok.

Apa yang perlu dilakukan apabila anak anda mengalami penyakit ringan seperti batuk, selesema, sakit tekak atau jangkitan telinga

Adakah mengambil vitamin C atau echinacea benar-benar melindungi anda daripada selesema? Bolehkah selesema memberi anda selesema?