Bagaimana untuk mengawal kemarahan anda – Tekanan, kebimbangan dan kemurungan

Ambil kuis cepat ini, yang direka untuk membimbing anda kepada sumber berguna yang dapat membantu anda memahami dengan lebih baik bagaimana perasaan anda

Ambil kuis cepat ini, yang direka untuk membimbing anda kepada sumber berguna yang dapat membantu anda memahami dengan lebih baik bagaimana perasaan anda

Baca bagaimana Claire mengatasi agoraphobia dengan bantuan terapi kumpulan

Menjalankan dua atau tiga kali seminggu membantu melindungi Liz dari kemurungan

Bengkel pengurangan tekanan mengajar Arvind bagaimana mengawal tahap stresnya

Apabila doktor Liz memberitahunya bahawa dia telah terbakar dari tekanan, dia mula-mula mendapati sukar untuk mempercayai

Ambil kuis cepat ini, yang direka untuk membimbing anda kepada sumber berguna yang dapat membantu anda memahami dengan lebih baik bagaimana perasaan anda

Kenali tanda kemarahan anda

Ambil kuis cepat ini, yang direka untuk membimbing anda kepada sumber berguna yang dapat membantu anda memahami dengan lebih baik bagaimana perasaan anda

Kemarahan adalah emosi yang normal dan sihat. Walau bagaimanapun, ia boleh menjadi masalah jika anda merasa sukar untuk mengekalkannya.

“Anda boleh mengawal kemarahan anda, dan anda bertanggungjawab untuk melakukannya,” kata psikologi klinikal, Isabel Clarke, pakar dalam pengurusan kemarahan.

Berurusan dengan kemarahan

Menguruskan kemarahan dalam jangka panjang

Kira hingga 10

Letakkan pemikiran marah

Kebimbangan, ketakutan dan kemarahan

Keganasan rumah tangga dan kemarahan

Mendapatkan bantuan dengan kemarahan

Ambillah perlahan-lahan

“Setiap orang mempunyai tindak balas fizikal terhadap kemarahan. Ketahuilah apa yang dikatakan oleh tubuh anda, dan ambil langkah untuk menenangkan diri,” kata Isabel.

Hati anda berdegup lebih cepat dan anda bernafas dengan lebih cepat, mempersiapkan anda untuk bertindak. Anda mungkin juga melihat tanda-tanda lain, seperti ketegangan di bahu anda atau mengepalkan penumbuk anda. “Jika anda melihat tanda-tanda ini, keluar dari situasi jika anda mempunyai sejarah kehilangan kawalan,” kata Isabel.

Mengira hingga 10 memberi anda masa untuk menyejukkan, jadi anda boleh berfikir dengan lebih jelas dan mengatasi dorongan untuk menyerang.

Latihan boleh membantu dengan kemarahan

Bernafas lebih lama daripada anda bernafas, dan berehat semasa anda bernafas. “Anda secara automatik bernafas lebih daripada daripada apabila anda berasa marah, dan silap mata adalah untuk bernafas lebih banyak daripada dalam,” kata Isabel. “Ini akan menenangkan anda dengan berkesan dan membantu anda berfikir dengan lebih jelas.

Sebaik sahaja anda dapat mengetahui bahawa anda sedang marah, dan dapat menenangkan diri anda, anda boleh mula melihat cara untuk mengawal kemarahan anda secara umum.

Bawa tahap tekanan umum anda dengan senaman dan kelonggaran. Berjalan, berjalan, berenang, yoga dan meditasi hanyalah beberapa aktiviti yang boleh mengurangkan tekanan. “Latihan sebagai sebahagian daripada kehidupan harian anda adalah cara yang baik untuk menghilangkan kerengsaan dan kemarahan,” kata Isabel.

Buat masa untuk berehat dengan kerap, dan pastikan anda mendapat cukup tidur. Dadah dan alkohol boleh menyebabkan masalah marah lebih buruk. “Mereka lebih rendah rasa hambatan dan, sebenarnya, kita memerlukan hambatan untuk menghalang kita bertindak tidak diterima apabila kita marah,” kata Isabel.

Menulis, membuat muzik, menari atau lukisan boleh melepaskan ketegangan dan mengurangkan perasaan marah.

Membincangkan perasaan anda dengan rakan boleh berguna dan boleh membantu anda mendapatkan perspektif yang berbeza mengenai keadaan.

Menjaga diri anda boleh membuat anda tenang

Cuba untuk melepaskan apa-apa cara berfikir yang tidak membantu, “kata Isabel.” Pemikiran seperti ‘Tidak adil’ atau ‘Orang seperti itu tidak boleh berada di jalan raya,’ boleh membuat kemarahan lebih buruk.

Berfikir seperti ini akan memfokuskan anda kepada apa sahaja yang membuat anda marah. Biarkan pemikiran ini pergi dan ia akan lebih mudah untuk ditenangkan.

Dapatkan kreatif

Cuba elak menggunakan frasa yang termasuk

Kadang-kadang apabila orang bercakap mengenai “kemarahan” apa yang sebenarnya mereka maksudkan adalah pencerobohan, kata Dr James Woollard, seorang anak perunding dan psikiatris remaja. “Selalunya apabila orang mengalami atau menunjukkan kemarahan, itu kerana mereka juga merasa takut atau merasakan ancaman, dan mereka bertindak balas dengan tindak balas ‘memerangi’ ini.

Bertanya kepada diri sendiri, ‘Apa yang saya ketinggalan?’ Boleh memberikan anda pilihan yang berbeza tentang bagaimana untuk bertindak balas, “kata Dr Woollard.” Anda mungkin marah kerana sesuatu tidak berjalan. Tetapi anda mungkin juga takut bahawa anda mungkin disalahkan atau terluka sebagai hasilnya. Menyedari ini mungkin membolehkan anda berfikir dan bertindak secara berbeza.

Baca lebih lanjut tentang cara menguruskan kebimbangan anda.

Menguruskan kemarahan anda adalah seperti menguruskan kebahagiaan dan kepuasan anda sebagai kemarahan anda, “tambah Dr Woollard.” Ini harus menjadi sebahagian daripada kecerdasan emosi dan ketahanan emosi anda.

Sekiranya kemarahan yang tidak terkawal membawa kepada keganasan rumah tangga (keganasan atau tingkah laku mengancam di dalam rumah), ada tempat yang menawarkan bantuan dan sokongan. Anda boleh bercakap dengan doktor anda atau menghubungi organisasi keganasan rumah tangga seperti Refuge, Women’s Aid atau Alternatif untuk Keganasan Projek.

Bercakap tentang perasaan anda

Baca tentang mendapatkan bantuan untuk penderaan domestik.

Program pengurusan kemarahan

Jika anda merasakan anda memerlukan pertolongan berhadapan dengan kemarahan anda, berjumpa dengan doktor anda. Mungkin ada kursus pengurusan kemarahan tempatan atau kaunseling yang boleh membantu anda.

Terdapat kursus dan terapi peribadi yang boleh membantu masalah kemarahan. Pastikan ahli terapi yang anda lihat didaftarkan dengan organisasi profesional, seperti Persatuan British untuk Kaunseling & Psikoterapi.

Program pengurusan kemarahan yang tipikal mungkin melibatkan kaunseling satu sama lain dan bekerja dalam kumpulan kecil. Program ini boleh terdiri daripada kursus satu hari atau hujung minggu. Dalam beberapa kes, ia mungkin lebih dari beberapa bulan.

Struktur program boleh berbeza, bergantung kepada siapa yang menyediakannya, tetapi kebanyakan program termasuk terapi tingkah laku kognitif (CBT), serta kaunseling.

03/01 /

########

Kenapa kita marah, dan bagaimana belajar bagaimana menangani kemarahan dapat mengurangkan risiko kesihatan dan meningkatkan hubungan

Cari perkhidmatan sokongan emosi di kawasan anda

Perkhidmatan

Lokasi

Rawatan yang fleksibel dan berkesan-disokong untuk kemurungan, kebimbangan dan banyak lagi

Living Life To The Full adalah kursus praktikal untuk belajar mengatasi kemahiran apabila kehidupan menjadi di atas anda

Seorang ahli psikoterapi memberikan nasihat tentang bagaimana untuk menangani dan kekal sihat semasa tekanan perceraian