Atherosclerosis – Diagnosis

Oleh kerana aterosklerosis tidak menyebabkan gejala sehingga penyakit kardiovaskular berlaku, mereka yang berisiko untuk membangunkan keadaan harus diuji.

Pemeriksaan membolehkan rawatan diberikan untuk mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.

Doktor anda boleh mengesyorkan anda ditapis jika anda

Ujian lanjut

Terdapat beberapa ujian yang menilai tahap aterosklerosis anda dan risiko anda mengalami penyakit kardiovaskular, termasuk

Doktor anda juga boleh menjalani ujian indeks pergelangan kaki-brachial. Ini membandingkan tekanan darah di pergelangan kaki anda ke tekanan darah di lengan anda.

Perbezaan antara kedua-dua bacaan mungkin menunjukkan bahawa aterosklerosis menghalang bekalan darah pada kaki anda dan anda mempunyai penyakit arteri periferal.

Jika risiko anda mengalami penyakit kardiovaskular tinggi atau anda mengalami gejala penyakit kardiovaskular, ujian lanjut mungkin diperlukan untuk mengesahkan tahap aterosklerosis dan mencari sebarang penyumbatan yang mungkin di arteri anda. Ujian ini dijelaskan di bawah.

Elektrokardiogram (ECG) mengukur aktiviti elektrik jantung anda. Ujian ini dapat mengukur seberapa baik fungsi jantung anda dan sering dapat mengesan kehadiran penyakit jantung.

Pengimbas ultrasound menggunakan gelombang bunyi untuk membina gambar bahagian dalam badan anda. Ini boleh digunakan untuk mengukur tekanan darah anda pada titik yang berbeza dalam tubuh anda. Apa-apa variasi dalam tekanan boleh menunjuk kepada tapak penyumbatan di arteri anda. Ujian ultrasound juga boleh digunakan untuk mempelajari arteri yang lebih besar.

Baca lebih lanjut mengenai imbasan ultrasound.

Semasa angiography anda disuntik dengan pewarna khas yang boleh dilihat pada X-ray. Ujian ini digunakan untuk melihat bagaimana darah mengalir melalui badan anda.

Baca lebih lanjut mengenai angiografi.

Imbasan tomografi berkomputer (CT) mengambil satu siri gambar X-ray dan menggunakan komputer untuk memasangnya menjadi imej tiga dimensi yang lebih terperinci. Ia sering dapat mengesan penyempitan atau pengerasan pada arteri yang lebih besar.

Baca lebih lanjut mengenai imbasan CT.

Ophthalmoscopy adalah sejenis ujian mata di mana alat yang dipanggil ophthalmoscope digunakan untuk memeriksa saluran darah di belakang mata anda. Ophthalmoscope kadang-kadang dapat mengesan pengerasan saluran darah di retina anda (retina adalah lapisan sensitif cahaya di belakang mata).

Adakah anda sihat untuk ketinggian anda? Gunakan alat interaktif mudah ini untuk mengetahui

Pemeriksaan Kesihatan akan memeriksa kesihatan orang dewasa berusia 40 hingga 74 tahun dan membantu mencegah penyakit vaskular utama