Ataxia – Diagnosis

Lawati doktor anda jika anda atau anak anda mempunyai gejala yang tidak dijelaskan seperti masalah keseimbangan dan koordinasi atau kesukaran berjalan, bercakap atau menelan.

Doktor anda mungkin bertanya sama ada anda mempunyai sejarah keluarga ataxia. Mereka juga ingin tahu mengenai perkembangan gejala anda. Mereka mungkin menjalankan penilaian yang mudah mengenai keseimbangan, berjalan dan koordinasi.

Doktor anda juga boleh bertanya berapa banyak alkohol yang anda minum dan sama ada anda mengambil apa-apa ubat. Ini kerana minum berlebihan dan ubat-ubatan tertentu boleh menyebabkan gejala seperti ataxia di sesetengah orang.

Sejarah keluarga dan perubatan

Anda boleh dirujuk untuk satu siri ujian untuk menolak kemungkinan penyebab lain dari gejala anda, seperti jangkitan. Ujian mungkin termasuk ujian darah dan air kencing.

Sekiranya simptom anda menunjukkan bahawa anda mungkin memperoleh ataxia kerana keadaan mendasar yang serius, kemungkinan anda akan dimasukkan segera ke hospital terdekat anda.

Ujian lanjut

Jika tidak, anda akan dirujuk kepada pakar neurologi (pakar dalam keadaan otak dan sistem saraf) untuk ujian selanjutnya atau, dalam kes kanak-kanak, pakar pediatrik. Beberapa ujian yang anda mungkin ada diterangkan di bawah.

Pengujian genetik melibatkan mengambil sampel darah dan menguji DNA di dalamnya untuk sebarang mutasi genetik yang diketahui menyebabkan ataxia.

Pada masa ini, ujian boleh mengesan mutasi yang bertanggungjawab untuk ataxia Friedreich, ataxia-telangiectasia dan kebanyakan ataxia spinocerebellar.

Imbasan otak boleh digunakan untuk memeriksa keabnormalan fizikal di otak yang boleh disebabkan oleh jenis ataksia keturunan. Mereka juga boleh digunakan untuk memeriksa masalah lain yang boleh mempengaruhi otak anda, seperti tumor otak.

Dua imbasan pengimejan otak yang paling banyak digunakan ialah

Beberapa ujian lain yang mungkin anda perlu untuk membantu mendiagnosis ataxia dan menentukan betapa teruknya ia boleh termasuk

Suatu imbasan MRI menggunakan medan magnet yang kuat dan gelombang radio untuk menghasilkan imej terperinci bahagian dalam badan