Asma

Asma adalah keadaan jangka panjang yang biasa yang boleh menyebabkan batuk, berdehit, sesak dada dan sesak nafas.

Keparahan gejala-gejala ini berbeza-beza dari orang ke orang. Asma boleh dikawal dengan baik pada kebanyakan orang kebanyakan masa, walaupun sesetengah orang mungkin mempunyai masalah yang lebih berterusan.

Kadang-kadang, gejala asma boleh beransur-ansur atau tiba-tiba menjadi lebih teruk. Ini dikenali sebagai “serangan asma”, walaupun para doktor kadang-kadang menggunakan istilah “keterpurukan”.

Serangan yang teruk mungkin memerlukan rawatan hospital dan boleh mengancam nyawa, walaupun ini tidak biasa.

Bercakap kepada doktor anda jika anda fikir anda atau anak anda mungkin mempunyai asma. Anda juga harus berbincang dengan doktor atau jururawat asma anda jika anda telah didiagnosis dengan asma dan anda mendapati sukar untuk mengawal gejala anda.

MainGP tidak akan lagi digunakan sebagai GP utama anda

Apa yang menyebabkan asma?

Sila pilih doktor anda

Maaf, masalah telah mendapat keputusan anda. Sila cuba sebentar lagi.

Tiada GP dijumpai untuk lokasi anda

Maaf, terdapat masalah mendapatkan butiran doktor anda. Sila cuba sebentar lagi.

Baca lebih lanjut mengenai gejala asma dan diagnosis asma.

Asma disebabkan oleh keradangan tiub kecil, yang dikenali sebagai bronchi, yang membawa masuk udara keluar dan keluar dari paru-paru. Jika anda mempunyai asma, bronkus akan meradang dan lebih sensitif daripada biasa.

Siapa yang terjejas?

Apabila anda bersentuhan dengan sesuatu yang mengiritasi paru-paru anda – dikenali sebagai pencetus – saluran udara anda menjadi sempit, otot-otot di sekelilingnya mengencangkan, dan terdapat peningkatan dalam pengeluaran lendir melekat (kahak).

Pencetus asma biasa termasuk

Asma juga boleh dicetuskan oleh bahan-bahan (alergen atau bahan kimia) yang dihirup semasa bekerja. Bercakap kepada doktor anda jika anda menganggap gejala anda lebih buruk di tempat kerja dan lebih baik bercuti.

Sebab mengapa sesetengah orang mengalami asma tidak difahami sepenuhnya, walaupun diketahui bahawa anda lebih cenderung untuk mengembangkannya jika anda mempunyai sejarah keluarga keadaannya.

Bagaimana asma dirawat

Asma boleh berkembang di mana-mana umur, termasuk di kalangan kanak-kanak dan orang tua.

Baca lebih lanjut mengenai punca asma.

Di banyak tempat di dunia, sekitar 5.4 juta orang kini menerima rawatan untuk asma.

Outlook

Itu bersamaan 1 dalam setiap 12 orang dewasa dan 1 dalam setiap 11 orang kanak-kanak. Asma pada orang dewasa lebih biasa pada wanita berbanding lelaki.

Walaupun tiada ubat untuk asma, terdapat beberapa rawatan yang dapat membantu mengawal keadaan.

Rawatan adalah berdasarkan dua matlamat penting, iaitu

Bagi kebanyakan orang, ini akan melibatkan kadang-kadang – atau, lebih biasa, setiap hari – penggunaan ubat-ubatan, biasanya diambil menggunakan alat sedut. Walau bagaimanapun, mengenal pasti dan mengelakkan kemungkinan pencetus juga penting.

Anda harus mempunyai pelan tindakan asma peribadi yang dipersetujui dengan doktor atau jururawat anda yang termasuk maklumat tentang ubat-ubatan yang perlu anda ambil, bagaimana mengenali apabila gejala-gejala anda menjadi semakin teruk, dan langkah-langkah yang perlu diambil apabila mereka berbuat demikian.

Baca lebih lanjut mengenai merawat asma dan hidup dengan asma.

Bagi kebanyakan orang, asma adalah keadaan jangka panjang – terutamanya jika ia mula berkembang pada masa dewasa.

Gejala asma biasanya dikawal dan boleh diubah dengan rawatan, walaupun sesetengah orang yang mempunyai asma yang berkekalan boleh mengembangkan penyempitan saluran udara yang kekal dan masalah yang lebih berterusan.

Bagi kanak-kanak yang didiagnosis dengan asma, keadaan ini mungkin hilang atau bertambah baik pada tahun-tahun remaja, walaupun ia boleh kembali pada usia kemudian. Asma kanak-kanak yang sederhana atau teruk lebih cenderung untuk terus atau kembali pada masa akan datang.

Menurut Asthma UK, satu daripada lima rumah mempunyai seseorang yang hidup dengan asma

31/07 /

31/07 /

Berjuta-juta orang telah menggunakan sokongan Smokefree untuk membantu mereka berhenti merokok. Daftar hari ini untuk sokongan terbukti percuma anda.

Ketahui bagaimana kehamilan menjejaskan asma dan bagaimana menguruskan asma anda semasa mengandung