Asma – Diagnosis

Jika anda mempunyai simptom asma yang biasa, doktor anda akan dapat membuat diagnosis.

Mereka akan ingin tahu apabila gejala berlaku dan berapa kerap, dan jika anda telah melihat sesuatu yang mungkin mencetuskannya.

Doktor anda juga boleh bertanya sama ada anda mempunyai sebarang keadaan alahan (atopik) seperti ekzema dan demam, yang sering berlaku bersama asma.

Spirometry

Beberapa ujian boleh dijalankan untuk mengesahkan diagnosis. Ini diterangkan di bawah.

Pada kanak-kanak, asma boleh menjadi sukar untuk didiagnosis kerana banyak lagi keadaan lain yang boleh menyebabkan simptom yang sama pada bayi. Ujian yang digariskan di bawah juga tidak sesuai untuk kanak-kanak.

Ujian aliran ekspirasi puncak

Oleh itu doktor anda mungkin kadang-kadang mencadangkan bahawa anak anda menggunakan inhaler asma sebagai rawatan percubaan. Sekiranya ini membantu meningkatkan gejala anak anda, ia mungkin mempunyai asma.

Ujian pernafasan yang dipanggil spirometry akan sering dilakukan untuk menilai sejauh mana paru-paru anda berfungsi. Ini melibatkan nafas panjang dan menghembuskan secepat yang anda boleh melalui corong yang dipasang pada mesin yang dipanggil spirometer.

Spirometer mengambil dua ukuran – jumlah udara yang anda dapat bernafas dalam kedua pernafasan pertama (volum ekspirasi terpaksa dalam satu saat, atau FEV1) dan jumlah udara yang anda nafaskan (kapasiti vital terpaksa atau FVC).

Anda mungkin diminta untuk bernafas beberapa kali untuk mendapatkan bacaan yang tepat.

Pembacaan kemudiannya dibandingkan dengan purata pengukuran untuk orang-orang umur, jantina dan ketinggian anda, yang dapat menunjukkan jika saluran udara anda terhalang.

Kadangkala satu set pengukuran awal diambil, dan anda kemudian diberi ubat untuk membuka saluran udara anda (alat pernafasan reliever) untuk melihat apakah ini meningkatkan pernafasan anda apabila bacaan lain diambil.

Ini dikenali sebagai ujian kebolehulangan, dan ia boleh berguna untuk membezakan asma daripada keadaan paru-paru lain, seperti penyakit pulmonari obstruktif kronik (COPD).

Ujian lain

Alat tangan kecil yang dikenali sebagai meter aliran puncak boleh digunakan untuk mengukur seberapa cepat anda dapat meniup udara keluar dari paru-paru anda dalam satu nafas. Ini adalah aliran ekspirasi puncak anda (PEF) dan ujian biasanya dipanggil ujian aliran puncak.

Ujian ini memerlukan sedikit amalan untuk mendapatkannya dengan betul, jadi doktor atau jururawat anda akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk melakukannya dan mungkin mencadangkan anda mengambil yang terbaik daripada dua atau tiga pembacaan.

Anda boleh diberikan meter aliran puncak untuk dibawa pulang dan buku harian untuk merakam pengukuran aliran puncak anda dalam tempoh beberapa minggu. Ini kerana asma adalah pembolehubah dan fungsi paru-paru anda boleh berubah sepanjang hari.

Buku harian anda juga mungkin mempunyai ruang untuk merekodkan gejala anda. Ini membantu untuk mendiagnosis asma dan, setelah didiagnosis, akan membantu anda mengenali apabila asma anda semakin parah dan membuat keputusan tentang tindakan yang akan diambil.

Untuk membantu mendiagnosis asma yang mungkin berkaitan dengan kerja anda (asma pekerjaan), doktor anda mungkin meminta anda mengambil pengukuran aliran ekspirasi puncak anda di tempat kerja dan ketika anda berada jauh dari tempat kerja. Doktor anda kemudian boleh merujuk anda kepada pakar untuk mengesahkan diagnosis.

Sesetengah orang juga mungkin memerlukan beberapa ujian khusus. Ujian boleh mengesahkan diagnosis asma atau membantu mendiagnosis keadaan yang berbeza. Ini akan membantu anda dan doktor untuk merancang rawatan anda.

Ujian ini kadang-kadang digunakan untuk mendiagnosis asma apabila diagnosis tidak jelas dari ujian yang lebih mudah dibincangkan di atas. Ia mengukur bagaimana saluran udara anda bertindak balas apabila ia bersentuhan dengan pencetus.

Anda akan diminta untuk bernafas dalam ubat yang sengaja menjengkelkan atau membendung saluran udara anda sedikit jika anda mempunyai asma, menyebabkan penurunan kecil dalam FEV1 anda diukur menggunakan spirometri dan mungkin mencetuskan gejala asma ringan. Jika anda tidak mempunyai asma, saluran udara anda tidak akan memberi respons kepada rangsangan ini.

Ujian ini sering melibatkan menghirup jumlah ubat yang semakin meningkat secara berkala, dengan pengukuran spirometri FEV1 di antara untuk melihat jika ia jatuh di bawah ambang tertentu. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, senaman boleh digunakan sebagai pencetus.

Ia juga berguna dalam beberapa kes untuk menjalankan ujian untuk memeriksa keradangan di saluran udara anda. Ini boleh dilakukan dalam dua cara utama

Ujian kulit atau ujian darah boleh digunakan untuk mengesahkan sama ada asma anda dikaitkan dengan alahan tertentu, seperti tungau debu, debunga atau makanan.

Ujian juga boleh dilakukan untuk mengetahui sama ada anda alergi atau sensitif terhadap bahan tertentu yang diketahui menyebabkan asma pekerjaan.

Baca lebih lanjut mengenai mendiagnosis alahan.

Ingin tahu lagi?

31/07 /

31/07 /

Ramai gejala asma adalah serupa dengan keadaan-keadaan lain, jadi penting untuk melihat seorang GP mendapatkan diagnosis yang betul