Arthritis psoriatic

Arthritis psoriatik adalah sejenis arthritis yang berkembang pada sesetengah orang dengan psoriasis keadaan kulit. Ia biasanya menyebabkan sendi terjejas menjadi radang (bengkak), kaku dan menyakitkan.

Antara satu dan dua dalam setiap lima orang dengan psoriasis akan mengembangkan psoriatic arthritis.

Ia biasanya berkembang dalam masa 10 tahun psoriasis yang didiagnosis, walaupun sesetengah orang mungkin mengalami masalah dengan sendi mereka sebelum mereka melihat apa-apa gejala yang memberi kesan kepada kulit mereka.

Seperti psoriasis, arthritis psoriatik dianggap sebagai akibat dari sistem kekebalan yang tersalah menyerang tisu yang sihat, tetapi tidak jelas mengapa sesetengah orang dengan psoriasis mengalami arthritis psoriatik dan yang lain tidak.

Kesakitan, bengkak dan kekakuan yang berkaitan dengan psoriatic arthritis boleh menjejaskan mana-mana sendi di dalam badan, tetapi keadaannya sering menjejaskan sendi termasuk tangan, kaki, lutut, leher, tulang belakang dan siku.

Keterukan keadaan boleh berbeza-beza dari orang ke orang. Sesetengah orang mungkin mempunyai masalah yang teruk yang memberi kesan kepada banyak sendi, sementara yang lain hanya dapat melihat gejala ringan dalam satu atau dua sendi.

Tanda dan gejala

Mungkin ada kalanya gejala-gejala anda bertambah baik (dikenali sebagai remisi) dan tempoh-tempoh ketika mereka semakin buruk (dikenali sebagai suar-suar atau kambuh).

Relapses boleh menjadi sangat sukar untuk diramalkan, tetapi sering dapat dikendalikan dengan ubat apabila ia berlaku.

Anda harus bercakap dengan doktor anda jika anda mengalami kesakitan yang berterusan, bengkak atau kekakuan pada sendi anda – walaupun anda belum didiagnosis dengan psoriasis.

Sekiranya anda telah didiagnosis dengan psoriasis, anda sepatutnya mempunyai pemeriksaan sekurang-kurangnya sekali setahun untuk memantau keadaan anda. Pastikan anda memberitahu doktor anda jika anda mengalami sebarang masalah dengan sendi anda.

Jika doktor anda berfikir anda mungkin mengalami arthritis, mereka harus merujuk anda kepada pakar reumatologi (pakar dalam keadaan bersama) untuk mendapatkan penilaian.

Seorang pakar rheumatologi biasanya akan dapat mendiagnosis arthritis psoriatik jika anda mempunyai psoriasis dan masalah dengan sendi anda, dan jenis arthritis lain – seperti arthritis rheumatoid dan osteoartritis – telah dikesampingkan.

Bila hendak mendapatkan nasihat perubatan

Beberapa ujian boleh dijalankan untuk membantu mengesahkan diagnosis, termasuk ujian darah untuk memeriksa tanda-tanda keradangan di dalam badan anda dan kehadiran antibodi tertentu yang terdapat pada jenis arthritis lain, serta X-ray atau imbasan sendi anda .

Tujuan utama rawatan adalah untuk melegakan gejala anda, memperlambat perkembangan keadaan dan meningkatkan kualiti hidup anda.

Bagi kebanyakan orang, ini akan melibatkan beberapa jenis ubat-ubatan yang berbeza, ada juga yang boleh merawat psoriasis. Sebaiknya, anda perlu mengambil satu ubat untuk merawat psoriasis dan arthritis psoriatic anda sekiranya mungkin.

Ubat-ubatan utama yang digunakan untuk merawat artritis psoriatik diringkaskan di bawah.

Mendiagnosis arthritis psoriatik

Doktor anda mungkin terlebih dahulu menetapkan ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs) untuk mengetahui sama ada ia membantu melegakan kesakitan dan mengurangkan keradangan.

Terdapat dua jenis NSAID dan mereka bekerja dengan cara yang sedikit berbeza

Seperti semua ubat-ubatan, NSAIDs boleh mempunyai kesan sampingan, tetapi doktor anda akan mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengurangkan risiko ini, seperti menetapkan dos paling rendah yang diperlukan untuk mengawal gejala anda untuk masa yang sesingkat mungkin.

Merawat arthritis psoriatik

Sekiranya kesan sampingan berlaku, mereka biasanya menjejaskan perut dan usus, dan boleh merangkumi senak dan ulser perut. Oleh itu, ubat yang dipanggil perencat pam proton (PPI) yang membantu melindungi perut anda dengan mengurangkan jumlah asid yang dihasilkan akan kerap diresepkan bersama NSAIDs.

Baca lebih lanjut mengenai kesan sampingan NSAIDs.

Jika NSAID sahaja tidak membantu, beberapa ubat di bawah mungkin disyorkan.

Seperti NSAIDs, kortikosteroid dapat membantu mengurangkan kesakitan dan bengkak.

Jika anda mempunyai sendi meradang atau bengkak tunggal, doktor anda boleh menyuntik ubat secara langsung ke dalam sendi. Ini boleh memberikan kelegaan pantas dengan kesan sampingan yang minimum, dan kesannya dapat bertahan dari beberapa minggu hingga beberapa bulan.

Kortikosteroid juga boleh diambil sebagai tablet, atau sebagai suntikan ke dalam otot, untuk membantu banyak sendi. Walau bagaimanapun, doktor umumnya berhati-hati tentang ini kerana ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan yang ketara jika digunakan dalam jangka masa panjang, dan psoriasis boleh menyala ketika anda berhenti menggunakannya.

Terapi pelengkap

Ubat-ubatan anti-reumatik yang mengubah suai penyakit (DMARDs) adalah ubat-ubatan yang berfungsi dengan mengatasi penyebab keradangan di sendi anda. Mereka boleh membantu meringankan gejala anda dan melambatkan perkembangan psoriatic arthritis. Yang lebih awal anda mula mengambil DMARD, lebih berkesan ia akan menjadi.

Leflunomide sering merupakan ubat pertama yang diberikan untuk psoriatic arthritis. Sulfasalazine atau methotrexate boleh dianggap sebagai alternatif. Anda boleh klik pada pautan di atas untuk maklumat lanjut tentang ubat-ubatan ini, termasuk kesan sampingan.

Menguruskan keadaan yang berkaitan

Ia boleh mengambil masa beberapa minggu atau bulan untuk melihat kerja DMARD. Oleh itu, adalah penting untuk terus mengambil ubat, walaupun ia tidak berfungsi pada mulanya.

Rawatan biologi adalah satu bentuk rawatan baru untuk arthritis psoriatik. Anda boleh ditawarkan salah satu daripada rawatan ini jika

Dadah biologi berfungsi dengan menghentikan bahan kimia tertentu dalam darah daripada mengaktifkan sistem imun anda untuk menyerang lapisan sendi anda.

Beberapa ubat biologi yang boleh anda tawarkan adalah suntikan adalimumab, certolizumab, etanercept, infliximab dan golimumab. Lihat halaman kami untuk merawat psoriasis untuk maklumat lanjut mengenai ubat-ubatan ini.

Kesan sampingan yang paling biasa dalam rawatan biologi adalah tindak balas di kawasan kulit di mana ubat disuntik, seperti kemerahan, bengkak atau sakit, walaupun reaksi ini tidak biasanya serius.

Walau bagaimanapun, rawatan biologi kadang-kadang boleh menyebabkan kesan sampingan yang lain, termasuk masalah dengan hati, buah pinggang atau kiraan darah, jadi biasanya anda perlu menjalani ujian darah atau air kencing secara teratur untuk memeriksa ini.

Pasukan penjagaan anda

Rawatan biologi juga boleh membuat anda lebih cenderung untuk membina jangkitan, jadi anda harus memberitahu doktor secepat mungkin jika anda mengalami simptom jangkitan, seperti sakit tekak, suhu tinggi (demam), atau cirit-birit.

Outlook

Ubat biologi biasanya disyorkan untuk tiga bulan pada mulanya, untuk melihat apakah ia membantu. Sekiranya ia berkesan, ubat ini boleh diteruskan. Jika tidak, doktor anda mungkin mencadangkan menghentikan ubat atau bertukar kepada rawatan biologi alternatif.

Tidak cukup bukti penyelidikan saintifik untuk mengatakan bahawa terapi pelengkap, seperti balneotherapy (mandi dalam air yang mengandung mineral), berfungsi dalam merawat arthritis psoriatik.

Terdapat juga bukti yang tidak mencukupi untuk menyokong mengambil apa-apa jenis suplemen makanan sebagai rawatan.

Terapi pelengkap kadang-kadang boleh bertindak balas dengan rawatan lain, jadi anda harus berbincang dengan doktor, pakar atau ahli farmasi jika anda berfikir menggunakan mana-mana.

Seperti psoriasis dan jenis arthritis keradangan lain, anda mungkin akan mendapat beberapa keadaan lain – seperti penyakit kardiovaskular (CVD) – jika anda mempunyai arthritis psoriatik. CVD adalah istilah untuk keadaan jantung atau saluran darah, seperti penyakit jantung dan strok.

Doktor anda harus menjalankan ujian setiap tahun (seperti tekanan darah dan ujian kolesterol) supaya mereka dapat memeriksa sama ada anda mempunyai CVD dan menawarkan rawatan tambahan, jika perlu.

Anda juga boleh membantu diri sendiri

Baca lebih lanjut mengenai hidup dengan psoriasis dan mencegah CVD.

Serta doktor dan rheumatologi anda, anda juga boleh dijaga oleh

Seperti psoriasis, arthritis psoriatik adalah keadaan jangka panjang yang boleh menjadi semakin teruk.

Dalam kes yang teruk, terdapat risiko sendi menjadi rosak atau cacat secara kekal, yang mungkin memerlukan rawatan pembedahan.

Walau bagaimanapun, dengan diagnosis awal dan rawatan yang sesuai, adalah mungkin untuk melambatkan perkembangan keadaan dan meminimumkan atau mencegah kerosakan kekal pada sendi.

Kesakitan bersama adalah masalah yang sangat biasa dengan banyak sebab yang mungkin, tetapi biasanya disebabkan oleh kecederaan atau arthritis

10/09 /

10/09 /

Apa yang perlu dilakukan terhadap pelbagai jenis kesakitan, termasuk kesakitan sendi, sakit belakang dan migrain, serta bagaimana menguruskan kesakitan jangka panjang

Meningkatkan kecergasan anda tanpa merosakkan sendi anda dengan senaman yang mudah, termasuk yoga, pilates, dan berenang