Anorexia nervosa – Rawatan

Rawatan untuk anoreksia nervosa biasanya melibatkan gabungan terapi psikologi dan pengawasan berat badan yang diawasi.

Ia penting bagi seseorang yang mempunyai anoreksia untuk memulakan rawatan seawal mungkin untuk mengurangkan risiko komplikasi serius anoreksia, terutamanya jika mereka sudah kehilangan banyak berat badan.

GP sering terlibat dalam rawatan berterusan, walaupun para profesional penjagaan kesihatan yang lain biasanya terlibat, termasuk

Pelan rawatan

Sebelum rawatan bermula, ahli-ahli pasukan penjagaan pelbagai disiplin ini akan menjalankan penilaian keperluan fizikal, psikologi dan sosial terperinci, dan akan membangunkan satu pelan penjagaan.

Kebanyakan orang dengan anoreksia dianggap sebagai pesakit luar, yang bermaksud mereka melawat hospital, pusat pakar atau ahli pasukan penjagaan mereka untuk janji temu, tetapi pulang ke rumah di antara.

Rawatan psikologi

Dalam kes yang lebih teruk, seseorang mungkin perlu tinggal di hospital atau pusat pakar untuk tempoh yang lebih lama pada siang hari (pesakit hari), atau mereka mungkin perlu dimasukkan sebagai pesakit dalam.

Sejumlah rawatan psikologi yang berbeza boleh digunakan untuk merawat anoreksia. Bergantung kepada keterukan keadaan, rawatan akan berlangsung selama sekurang-kurangnya 6 hingga 12 bulan atau lebih.

Terapi analitik kognitif (CAT) didasarkan pada teori bahawa keadaan kesihatan mental seperti anoreksia disebabkan oleh pola tingkah laku yang tidak sihat dan pemikiran yang telah berkembang pada masa lalu, biasanya pada zaman kanak-kanak.

CAT melibatkan proses tiga peringkat

Terapi perilaku kognitif (CBT) berdasarkan teori bahawa bagaimana kita berfikir tentang situasi mempengaruhi cara kita bertindak dan, pada gilirannya, tindakan kita dapat mempengaruhi bagaimana kita berfikir dan merasa.

Dari segi anoreksia, ahli terapi akan cuba menunjukkan bagaimana keadaan sering dikaitkan dengan pemikiran dan kepercayaan yang tidak realistik dan kepercayaan tentang makanan dan diet.

Contohnya, ini boleh

Mendapatkan berat badan dengan selamat

Ahli terapi akan menggalakkan penggunaan cara pemikiran yang lebih sihat dan lebih realistik yang harus membawa kepada tingkah laku yang lebih positif.

Merawat masalah tambahan

Ubat

Baca lebih lanjut mengenai terapi perilaku kognitif.

Terapi interpersonal (IPT) didasarkan pada teori bahawa hubungan dengan orang lain dan dunia luar pada umumnya mempunyai kesan yang kuat terhadap kesihatan mental.

Anorexia mungkin dikaitkan dengan perasaan rendah diri, kecemasan dan keraguan diri yang disebabkan oleh masalah yang berinteraksi dengan orang.

Semasa IPT, ahli terapi akan meneroka isu negatif yang berkaitan dengan hubungan interpersonal anda dan bagaimana isu ini dapat diselesaikan.

Terapi psikodinamik fokal (FPT) berdasarkan teori bahawa keadaan kesihatan mental mungkin dikaitkan dengan konflik yang tidak dapat diselesaikan pada masa lalu, biasanya pada zaman kanak-kanak.

Terapi menggalakkan orang-orang dengan anoreksia untuk berfikir tentang bagaimana pengalaman awal kanak-kanak mungkin memberi kesan kepada mereka. Matlamatnya adalah untuk mencari cara yang lebih berjaya dalam menghadapi situasi yang menimbulkan tekanan dan pemikiran negatif dan emosi.

Anorexia tidak hanya berdampak pada satu individu – ia boleh memberi impak yang besar kepada seluruh keluarga. Campurtangan keluarga merupakan bagian penting dari rawatan untuk orang-orang muda dengan anoreksia.

Campur tangan keluarga harus fokus pada gangguan makan, dan melibatkan keluarga membahas bagaimana anoreksia telah mempengaruhi mereka. Ia juga boleh membantu keluarga memahami keadaan dan bagaimana mereka boleh membantu.

Bantuan dan sokongan

Pelan penjagaan akan termasuk nasihat mengenai cara untuk meningkatkan jumlah yang dimakan supaya berat badan diperolehi dengan selamat.

Kesihatan fizikal – serta berat badan – dipantau dengan teliti. Ketinggian kanak-kanak dan orang muda juga akan diperiksa secara berkala untuk memastikan ia berkembang sebagaimana yang diharapkan.

Untuk bermula, orang akan diberi sedikit makanan untuk dimakan, dengan jumlahnya secara beransur-ansur meningkat kerana tubuh mereka digunakan untuk menangani jumlah biasa.

Matlamat akhirnya adalah untuk mempunyai corak makan biasa, dengan tiga kali sehari, mungkin dengan vitamin dan mineral tambahan.

Sasaran pesakit luar adalah keuntungan purata sebanyak 0.5kg (1.1lbs) seminggu. Dalam unit pakar, matlamat biasanya akan mendapat purata sekitar 0.5-1kg (1.1-2.2lbs) seminggu.

Lihat merawat kekurangan zat makanan untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang apa yang boleh melibatkan berat badan di rumah atau di hospital.

Kadang-kadang, seseorang yang mempunyai anoreksia boleh menolak rawatan walaupun mereka sakit parah dan hidup mereka beresiko.

Dalam kes ini, sebagai doktor yang terakhir boleh membuat keputusan untuk mengakui orang itu ke hospital untuk rawatan wajib di bawah Akta Kesihatan Mental. Ini kadang-kadang dikenali sebagai seksyen seksyen atau dipotong.

Selain rawatan utama yang disebutkan di atas, masalah kesihatan lain yang disebabkan oleh anoreksia juga perlu dirawat.

Jika anda membuat diri anda muntah secara teratur, anda akan diberi nasihat kebersihan gigi untuk membantu mencegah asid perut merosakkan enamel pada gigi anda.

Sebagai contoh, anda mungkin dinasihatkan untuk tidak memberus gigi sebaik sahaja selepas muntah untuk mengelakkan berlanjutan lagi pada enamel gigi, dan membilaskan mulut anda dengan air.

Mengelakkan makanan berasid dan mencuci mulut mungkin disyorkan. Anda juga dinasihatkan untuk melawat doktor pergigian dengan kerap supaya mereka boleh menyemak sebarang masalah.

Jika anda telah mengambil julap atau diuretik dalam usaha untuk menurunkan berat badan, anda dinasihatkan untuk mengurangkannya secara beransur-ansur supaya tubuh anda dapat menyesuaikan diri. Menghentikan mereka tiba-tiba boleh menyebabkan masalah seperti mual dan sembelit.

Pengambilan ubat semata-mata tidak berkesan dalam merawat anoreksia. Ia sering kali digunakan bersama dengan langkah-langkah yang dinyatakan di atas untuk merawat masalah psikologi yang berkaitan, seperti gangguan obsesif kompulsif (OCD) atau kemurungan.

Dua jenis ubat utama yang digunakan untuk merawat orang dengan anoreksia adalah

SSRI cenderung dielakkan sehingga seseorang yang mengalami anoreksia mula mendapat berat badan kerana risiko kesan sampingan yang lebih serius meningkat pada orang yang terlalu berat. Narkoba hanya digunakan dengan berhati-hati pada golongan muda di bawah umur 18 tahun.

Baca lebih lanjut mengenai kesan sampingan SSRI.

Sekiranya anda mempunyai gangguan makan atau mengetahui seseorang yang melakukannya, anda mungkin mendapati ia berguna untuk menghubungi kumpulan sokongan seperti Pukul untuk mendapatkan maklumat dan nasihat.

Pukul memberi

Anda juga boleh menggunakan direktori Beat HelpFinder untuk mencari perkhidmatan sokongan gangguan makan di kawasan setempat anda.

26/01 /

Apa yang boleh anda lakukan jika rakan atau saudara mempunyai gangguan makan, dan rawatan apa yang melibatkannya