Anorexia nervosa – cerita Katie

Pada usia 21 tahun, Katie Metcalfe telah menerbitkan ijazah bertulis kreatif di Universiti Cumbria – tetapi tujuh tahun sebelum ini kehidupannya sangat berbeza.

Pertempuran saya dengan anoreksia bermula ketika saya berusia 14 tahun. Keadaan saya pada masa itu tidak biasa – saya berada di sekolah Rudolf Steiner di Kampung Botton, berhampiran Whitby, dalam kelas dengan tiga orang lelaki.

Tekanan menjadi satu-satunya gadis dengan remaja yang sedang mengamuk hormon adalah sangat besar. Saya tidak mempunyai keyakinan diri dan badan saya menjadi fokus paranoia.

Tekanan dalam hidup saya berlipat ganda apabila ibu bapa saya memberitahu saya bahawa perkahwinan mereka dalam masalah. Di samping itu, kami akan memindahkan rumah.

Tiada apa pun dalam hidup saya seolah-olah betul. Saya mula berfikir bahawa mungkin jika saya kehilangan berat badan dan meningkatkan kecergasan saya, perkara akan berubah menjadi lebih baik. Saya menganggap bahawa orang yang kurus mempunyai kehidupan yang hebat dan saya juga boleh.

Saya membuat resolusi Tahun Baru untuk menjalani diet, jadi saya mula menyekat makan saya. Saya memotong lemak, karbohidrat dan tenusu, dan hidup di atas kek beras, epal dan salad.

Semasa saya mula menurunkan berat badan, saya mula merasakan bahawa hidup itu bernilai hidup. Pada akhirnya saya seolah-olah mencapai sesuatu. Suara mula berbisik di telingaku dan ketika saya kehilangan berat badan, semakin kuat. Akhirnya, itu semua yang saya boleh dengar. Tiada perkara yang lebih penting daripada memenuhi keperluan suara untuk penurunan berat badan dan, akhirnya, kesempurnaan.

Berat saya turun dari 8.5 ke bawah ke 5. Rambut saya hancur, kulit saya retak dan berdarah, tulang saya sakit dan tempoh saya berhenti. Saya juga berbasikal antara 13km (8 batu) dan 24km (15 batu) sehari untuk memenuhi keperluan anorexia untuk senaman. Tetapi saya masih tidak percaya saya cukup nipis. Ketika saya melihat ke dalam cermin, gundukan berambut menatap kembali.

Ibu saya membawa saya ke GP apabila tempoh saya berhenti, tetapi mereka menghantar saya pulang dengan lembaran diet, yang mengatakan saya mesti cuba makan lebih banyak.

Akhirnya, saya runtuh dan berakhir di hospital selepas mengalami serangan jantung yang kecil ketika menunggang basikal saya. Saya disimpan di monitor jantung selama dua hari. Saya telah dihantar ke rumah dengan pelan diet lain dan arahan mudah untuk ‘makan’.

Akhirnya, GP saya menyedari bahawa saya memerlukan bantuan. Saya dimasukkan ke wad psikiatri di sebuah hospital di Middlesbrough, di mana saya tinggal selama sembilan bulan yang akan datang.

Saya diletakkan di tempat tidur selama lima bulan. Rawatan saya melibatkan sesi terapi perilaku kognitif (CBT) seminggu sekali, dan secara beransur-ansur saya mula makan sedikit lagi makanan.

Pemulihan saya perlahan. Apa yang benar-benar membantu menarik saya melalui menulis dan sokongan konsisten dari keluarga saya. Saya mula menulis tentang pengalaman saya, dan menyedari bahawa saya ingin pulih sehingga saya dapat membantu orang lain yang bertarung dengan masalah yang sama. Saya secara beransur-ansur menjadi lebih baik dan kembali ke rumah hari sebelum ulang tahun ke-16 saya.

Saya mempunyai beberapa kambuh, tetapi lima tahun saya pulih sepenuhnya, dengan beberapa kesan jangka panjang. Walaupun saya telah didiagnosis dengan peringkat awal osteoporosis, tempoh saya telah kembali, jadi saya boleh mempunyai anak.

Saya masih berasa depresi pada masa-masa, tetapi menulis mengenai perkara ini membantu saya mendapatkannya. Saya makan dengan sihat dan bersenam untuk keseronokan, bukan hukuman. Buku saya, A Stranger in the Family (Accent Press), telah diterbitkan dan saya telah memulakan ijazah universiti. Beberapa tahun yang lalu, saya tidak akan membayangkannya.

Sekiranya anda mengalami apa yang saya alami, anda mesti bercakap mengenai perasaan anda kepada ibu bapa, rakan atau doktor anda, tidak peduli betapa pentingnya anda mempercayai masalah anda. Sangat penting untuk mengungkapkan perasaan depresi kerana perkara hanya menjadi lebih buruk jika anda membelinya, dan ini boleh membawa kepada masalah kesihatan utama.

Bertujuan untuk hidup setiap hari seolah-olah ia adalah yang terakhir dan tidak menghantar kepada anoreksia. Cuba untuk mengalahkan anoreksia sebelum mengalahkan anda. Sentiasa ingat bahawa bantuan di luar sana.