Angioplasti koronari dan memasukkan stent – Pemulihan

Selepas mempunyai angioplasti koronari yang dirancang (bukan kecemasan), anda biasanya akan dapat meninggalkan hospital pada hari yang sama atau hari berikutnya. Susun untuk seseorang membawa anda ke rumah.

Sebelum anda meninggalkan hospital, anda perlu diberi nasihat

Anda juga boleh diberi tarikh untuk pelantikan susulan untuk memeriksa kemajuan anda.

Aktiviti

Anda mungkin mempunyai lebam di bawah kulit di mana kateter dimasukkan. Ini tidak serius, tetapi mungkin sakit selama beberapa hari. Kadang-kadang, luka boleh dijangkiti. Perhatikan ia untuk memeriksa ia penyembuhan dengan betul.

Dada anda juga boleh merasa lembut selepas prosedur, tetapi ini normal dan biasanya berlalu dalam beberapa hari. Sekiranya perlu, anda boleh mengambil paracetamol untuk melegakan kesakitan.

Ubat dan rawatan lanjut

Pasukan hospital anda biasanya boleh menasihati anda tentang berapa lama ia akan diambil untuk pulih dan jika terdapat sebarang aktiviti yang anda perlukan untuk mengelakkan dalam masa yang sama.

Dalam kebanyakan kes, anda dinasihatkan untuk mengelakkan pengangkatan berat dan aktiviti berat selama seminggu, atau sehingga luka sembuh.

Anda tidak boleh memandu kereta selama seminggu selepas mengalami angioplasti koronari.

Jika anda memandu kenderaan berat untuk hidup, seperti lori atau bas, anda mesti memberitahu DVLA bahawa anda mempunyai angioplasti koronari. Mereka akan menguruskan ujian selanjutnya sebelum anda boleh kembali ke tempat kerja.

Anda sepatutnya dapat memandu lagi selagi anda memenuhi keperluan ujian senaman / fungsi dan anda tidak mempunyai satu lagi syarat kesihatan yang membatalkan kelayakan.

GOV.has maklumat lebih lanjut mengenai angioplasti koronari dan memandu.

Jika anda mempunyai angioplasti koronari yang dirancang (bukan kecemasan), anda sepatutnya dapat kembali bekerja selepas seminggu.

Pemulihan jantung

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai angioplasti kecemasan berikutan serangan jantung, mungkin beberapa minggu atau bulan sebelum anda pulih sepenuhnya dan dapat kembali bekerja.

Perubahan gaya hidup

Bila hendak mendapatkan nasihat perubatan

Jika kehidupan seks anda sebelum ini dipengaruhi oleh angina, anda mungkin dapat menjalani kehidupan seks yang lebih aktif sebaik sahaja anda merasa bersedia selepas angioplasti koronari.

Sekiranya anda mempunyai sebarang kebimbangan, berbincanglah dengan doktor anda. Mengikut pakar, melakukan hubungan seks adalah bersamaan dengan memanjat beberapa penerbangan tangga dari segi ketegangan yang diletakkan di hatimu.

Kebanyakan orang perlu mengambil ubat penipisan darah sehingga satu tahun selepas mengalami angioplasti. Ini biasanya merupakan gabungan aspirin dos rendah dan salah satu ubat berikut

Ia sangat penting anda mengikuti jadual ubat anda. Sekiranya anda menghentikan pengambilan ubat awal, ia akan meningkatkan risiko serangan jantung yang disebabkan oleh arteri yang dirawat menjadi disekat.

Kursus klopidogrel, prasugrel atau ticagrelor biasanya akan ditarik balik selepas kira-kira satu tahun, tetapi kebanyakan orang perlu terus mengambil aspirin dosis rendah sepanjang hayatnya.

Anda mungkin perlu mempunyai angioplasti lain jika arteri anda disekat lagi dan gejala angina anda kembali. Sebagai alternatif, anda mungkin memerlukan koropsi bypass arteri koronari (CABG).

Pemulihan jantung perlu ditawarkan jika anda menjalani operasi jantung. Program ini bertujuan membantu anda pulih dari prosedur dan kembali ke kehidupan seharian secepat mungkin.

Program pemulihan jantung anda akan bermula apabila anda berada di hospital. Anda juga harus dijemput kembali untuk sesi lain yang berlangsung dalam masa 10 hari selepas keluar dari hospital.

Seorang ahli pasukan pemulihan jantung akan melawat anda di hospital dan memberikan maklumat terperinci mengenai

Setelah anda menyelesaikan program pemulihan, penting anda terus melakukan senaman dan menjalani gaya hidup sihat (lihat di bawah). Ini membantu melindungi hati anda dan mengurangkan risiko masalah yang berkaitan dengan jantung.

Yayasan Jantung British mempunyai lebih banyak maklumat mengenai pemulihan jantung.

Sekiranya anda mempunyai angioplasti koronari, masih penting untuk mengambil langkah-langkah untuk mengurangkan risiko anda menghadapi masalah selanjutnya pada masa akan datang. Ini mungkin termasuk

Merokok dan kelebihan berat badan adalah dua punca utama penyakit jantung. Mereka juga membuat rawatan kurang cenderung untuk bekerja.

Lihat hati yang sihat untuk nasihat gaya hidup yang lebih banyak.

Anda perlu menghubungi unit hospital di mana prosedur itu dijalankan, jururawat jantung pakar anda, atau nasihat doktor anda jika anda membina

Dail 999 untuk ambulans jika anda mengalami

Penyakit jantung adalah punca kematian yang paling biasa. Cari tahu apa yang harus dilakukan untuk memastikan jantung anda sesuai dengan tujuannya

Penyakit jantung boleh dihalang oleh diet dan gaya hidup yang sihat. Dapatkan 10 tips teratas untuk jantung yang sihat

Berjuta-juta orang sudah mempunyai “MOT pertengahan umur” percuma mereka. Ketahui mengapa pemeriksaan kesihatan ini begitu penting