Angiografi – Apa yang digunakan untuknya

Angiografi adalah teknik pencitraan yang digunakan untuk menilai kesihatan saluran darah anda dan bagaimana darah mengalir melalui mereka.

Sekiranya anda mempunyai masalah peredaran, doktor anda mungkin mengesyorkan anda mempunyai angiography untuk mengetahui apa yang menyebabkan masalah. Keputusan juga boleh membantu menentukan pilihan rawatan yang sesuai.

Terdapat beberapa jenis angiografi yang boleh digunakan bergantung pada kawasan mana badan perlu diperiksa, termasuk

Jenis angiografi

Angiografi serebrum boleh digunakan jika difikirkan bahawa saluran darah yang membekalkan darah ke otak anda (arteri karotid) telah menyempitkan, mengganggu aliran darah. Ini boleh berbahaya kerana ia boleh mencetuskan serangan iskemia atau sementara (TIA atau strok mini).

Sekiranya anda mempunyai stroke, angiografi serebrum boleh digunakan untuk mengetahui sama ada terdapat penyempitan pada saluran darah. Dalam sesetengah kes, ia mungkin dapat menentukan punca asas strok.

Atherosclerosis

Angiografi serebrum juga boleh membantu mengenal pasti aneurisma (satu lengkung di dinding saluran darah di otak anda) atau tumor otak. Mengetahui aliran darah ke tumor boleh membantu menentukan sama ada ia tumbuh, yang boleh berguna apabila merancang rawatan.

Angiografi koronari boleh digunakan jika anda mempunyai

Angiografi koronari juga boleh digunakan jika anda mempunyai keadaan jantung yang memerlukan pembedahan. Ia membantu menentukan jenis rawatan yang paling sesuai untuk anda. Ini boleh jadi

Baca lebih lanjut mengenai coronary angiography.

Angiografi pulmonari tomografi berkomputer (CTPA) sering digunakan untuk membantu mendiagnosis embolisme pulmonari (penyumbatan pada arteri pulmonari di salah satu paru-paru anda).

CTPA melibatkan menyuntikkan agen kontras ke dalam saluran darah paru-paru anda dan kemudian mengambil imbasan CT. Jika anda mempunyai embolisme pulmonari, ia akan muncul pada imbasan CT sebagai penyumbatan dalam aliran darah.

Angiography ekstrim boleh digunakan jika ia mengandaikan bahawa bekalan darah ke otot kaki anda telah menjadi terhad. Ini dikenali sebagai penyakit arteri periferal dan ia menyebabkan pelbagai gejala, yang paling umum adalah kekejangan yang menyakitkan apabila berjalan.

Kegunaan lain

Ujian pengimejan, seperti imbasan ultrabunyi atau imbasan CT, boleh digunakan bukan angiografi untuk menyiasat betapa teruknya keadaan itu.

Angiografi renal mungkin disyorkan jika anda mempunyai gejala yang menunjukkan bekalan darah ke buah pinggang anda telah disekat dalam beberapa cara.

Gejala-gejala ini termasuk

Atherosclerosis adalah keadaan di mana arteri menjadi sempit dan mengeras kerana bahan-bahan berlemak, seperti kolesterol. Penyempitan sering disebut sebagai plak.

Pada peringkat awal, aterosklerosis biasanya tidak menimbulkan gejala, jadi ujian perubatan seperti angiogram dilakukan semasa penyakit canggih disyaki.

Angiografi biasanya dijalankan jika gejala-gejala yang teruk, atau ujian awal, seperti ujian tekanan, mencadangkan bahawa aterosklerosis mungkin.

Baca lebih lanjut mengenai bagaimana aterosklerosis didiagnosis.

Angiografi juga boleh digunakan untuk

Baca tentang aterosklerosis, suatu keadaan di mana arteri menjadi tersumbat oleh bahan lemak yang menyekat aliran darah