Aneurisma aorta abdomen – Pencegahan

Cara terbaik untuk mencegah aneurisma, atau mengurangkan risiko aneurisme yang semakin besar dan mungkin pecah, adalah untuk mengelakkan apa-apa yang boleh merosakkan saluran darah anda.

Ini termasuk

Sekiranya doktor anda mendapati anda mempunyai tekanan darah tinggi atau paras kolesterol tinggi, anda mungkin diberi ubat untuk kedua-duanya. Ini akan mengurangkan risiko mengembangkan aneurisma aortic abdomen (AAA).

Merokok

Merokok adalah faktor risiko utama bagi aneurisma kerana ia menyebabkan aterosklerosis (pengerasan arteri) dan meningkatkan tekanan darah anda.

Asap tembakau mengandungi bahan yang dapat merusak dinding arteri.

Diet

Adalah diketahui bahawa perokok tujuh kali lebih besar daripada bukan perokok untuk membangun AAA.

Semakin anda merokok, semakin besar risiko anda. Orang yang selalu merokok lebih daripada 20 batang rokok setiap hari mungkin mempunyai lebih daripada 10 kali risiko tidak merokok.

Jika anda ingin berhenti merokok, doktor anda akan dapat merujuk anda kepada Perkhidmatan Berhenti Merokok, yang akan memberi anda bantuan berdedikasi dan nasihat tentang cara terbaik untuk berhenti.

Anda juga boleh menghubungi talian bantuan Smokefree di 0800 022 4332. Staf helpline yang terlatih secara khusus boleh menawarkan nasihat dan dorongan ahli percuma.

Baca lebih lanjut mengenai berhenti merokok dan penggantian terapi nikotin (NRTs), yang boleh memudahkan untuk berhenti.

Makan diet tinggi lemak meningkatkan risiko aterosklerosis.

Sangat penting untuk menghadkan jumlah makanan yang anda makan yang tinggi lemak tepu, seperti biskut, kek, mentega, sosej dan bacon.

Senaman

Ini kerana makan terlalu banyak lemak tepu boleh menyebabkan kolesterol tinggi, yang boleh membina dinding arteri.

Berat badan

Baca lebih lanjut mengenai kolesterol tinggi. Ketahui lebih lanjut mengenai pemakanan yang sihat dan bagaimana mengurangkan jumlah lemak tepu yang anda makan.

Menjadi aktif dan melakukan senaman tetap menurunkan tekanan darah dengan memastikan jantung dan saluran darah anda berada dalam keadaan baik.

Senaman yang kerap juga dapat membantu menurunkan berat badan, yang juga akan membantu menurunkan tekanan darah anda.

Dewasa perlu melakukan sekurang-kurangnya 150 minit (dua jam dan 30 minit) aktiviti aerobik intensiti sederhana setiap minggu.

Contoh aktiviti intensiti sederhana termasuk berbasikal atau berjalan cepat.

Untuk mengira, aktiviti itu akan membuatkan anda berasa hangat dan sedikit daripada nafas. Seseorang yang berlebihan berat badan hanya perlu berjalan ke cerun untuk mendapatkan perasaan ini.

Aktiviti fizikal boleh merangkumi apa-apa dari sukan untuk berjalan dan berkebun.

Dapatkan lebih banyak idea untuk menjadi aktif.

Berat badan berlebihan memaksa jantung anda bekerja lebih keras untuk mengepam darah di sekeliling tubuh anda. Ini boleh meningkatkan tekanan darah anda, yang seterusnya memberi tekanan pada arteri anda.

Gunakan kalkulator berat BMI untuk mengetahui sama ada anda perlu menurunkan berat badan.

Sekiranya anda perlu mengurangkan berat badan, ingatlah bahawa kehilangan beberapa kilogram hanya akan memberi kesan yang besar kepada tekanan darah dan kesihatan anda.

Dapatkan tips tentang kehilangan berat badan dengan selamat dan baca lebih lanjut mengenai mencegah tekanan darah tinggi.

Bantu dengan berhenti, termasuk apa yang boleh dilakukan oleh doktor anda, perkhidmatan tempatan dan terapi penggantian nikotin

30/08 /

30/08 /

Ketahui mengenai penyaringan AAA dan mengapa ia ditawarkan kepada lelaki berusia 65 tahun ke atas

Makan terlalu banyak lemak tepu boleh menyebabkan kolesterol yang dibangkitkan. Ikuti petua praktikal ini mengenai cara untuk mengurangkan