Anemia kekurangan zat besi

Anemia kekurangan zat besi adalah keadaan di mana kekurangan zat besi dalam tubuh menyebabkan pengurangan bilangan sel darah merah.

Besi digunakan untuk menghasilkan sel darah merah, yang membantu menyimpan dan membawa oksigen dalam darah. Sekiranya anda mempunyai sel darah merah yang lebih sedikit daripada yang normal, organ dan tisu anda tidak akan mendapat banyak oksigen seperti biasanya.

Ada beberapa jenis anemia, dan masing-masing mempunyai sebab yang berbeza. Anemia kekurangan zat besi adalah jenis yang paling biasa.

Lain-lain jenis anemia boleh disebabkan oleh kekurangan vitamin B12 atau folat dalam badan – baca lebih lanjut mengenai vitamin B12 dan anemia kekurangan folat.

Ramai orang dengan anemia kekurangan zat besi hanya mempunyai beberapa gejala. Keterukan gejala amat bergantung kepada seberapa cepat anemia berkembang.

Anda mungkin dapat melihat gejala dengan serta-merta, atau mereka mungkin berkembang secara beransur-ansur jika anemia anda disebabkan oleh masalah jangka panjang, seperti ulser perut.

Gejala anemia kekurangan zat besi

Gejala yang paling biasa termasuk

Gejala kurang biasa termasuk

Lihat doktor anda jika anda mengalami gejala anemia kekurangan zat besi. Mereka harus dapat mendiagnosis keadaan menggunakan ujian darah mudah.

Baca lebih lanjut mengenai mendiagnosis anemia kekurangan zat besi.

Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan kekurangan zat besi dalam badan. Pada lelaki dan wanita selepas menopause, punca yang paling biasa adalah pendarahan di perut dan usus.

Ini boleh disebabkan oleh ulser perut, kanser perut, kanser usus, atau dengan mengambil ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs).

Apa yang menyebabkan anemia kekurangan zat besi?

Pada wanita usia reproduktif, tempoh berat dan kehamilan adalah penyebab utama anemia kekurangan zat besi kerana tubuh anda memerlukan besi tambahan untuk bayi semasa mengandung.

Kecuali anda mengandung, jarang sekali anemia kekurangan zat besi disebabkan oleh kekurangan zat besi dalam diet anda. Walau bagaimanapun, jika anda kekurangan zat besi, ini mungkin bermakna anda lebih cenderung untuk mengalami anemia daripada jika anda mempunyai masalah yang disebutkan di atas.

Baca lebih lanjut mengenai punca anemia kekurangan zat besi.

Rawatan untuk anemia kekurangan zat besi melibatkan mengambil makanan tambahan besi untuk meningkatkan tahap besi yang rendah dalam tubuh anda. Ini biasanya berkesan, dan keadaan ini jarang menyebabkan masalah jangka panjang.

Bagaimana anemia kekurangan zat besi dirawat

Anda perlu dipantau setiap beberapa bulan untuk memeriksa rawatan sedang berjalan dan paras besi anda kembali normal.

Sebab yang mendasari perlu dirawat supaya anda tidak mendapat anemia lagi. Meningkatkan jumlah besi dalam diet anda juga boleh disyorkan.

Sumber besi yang baik termasuk

Masalah lanjut

Baca lebih lanjut mengenai merawat anemia kekurangan zat besi.

Jika anemia kekurangan zat besi tidak dirawat, ia boleh membuat anda lebih terdedah kepada penyakit dan jangkitan, kerana kekurangan zat besi mempengaruhi sistem pertahanan semula jadi tubuh (sistem imun).

Anemia kekurangan zat besi yang teruk boleh meningkatkan risiko anda merumitkan komplikasi yang menjejaskan jantung atau paru-paru, seperti degupan jantung yang luar biasa cepat (takikardia) atau kegagalan jantung, di mana jantung anda tidak mampu mengepam darah yang cukup di sekeliling badan anda pada tekanan yang betul.

Wanita hamil dengan anemia yang teruk atau tidak dirawat juga mempunyai risiko komplikasi yang lebih tinggi sebelum dan selepas kelahiran.

Baca lebih lanjut mengenai komplikasi anemia kekurangan zat besi.

########

Apa yang membuatkan anda penat, dan bagaimana untuk meningkatkan tenaga anda dengan diet tenaga dan tips diri yang lain

Penilaian ini akan membantu anda mengukur seberapa besar tempoh anda dan akan menerangkan lebih lanjut mengenai pilihan rawatan