Anafilaksis

Anafilaksis adalah tindak balas alahan yang mengancam nyawa yang boleh menyebabkan perkembangan pesat.

Ia juga dikenali sebagai kejutan anaphylactic.

Tanda-tanda anafilaksis termasuk

Anafilaksis harus selalu dianggap sebagai kecemasan perubatan. Jika ada, suntikan ubat yang dipanggil adrenalin perlu diberi secepat mungkin.

Sesetengah orang yang mempunyai riwayat anafilaksis terdahulu akan mempunyai penyuntik auto adrenalin.

Ini perlu disuntik ke dalam otot paha luar dan diadakan selama 5 hingga 10 saat. Arahan bagaimana untuk menggunakan penyesuai automatik ini boleh didapati di sebelah setiap peranti.

Apa nak buat

Anda perlu memanggil 999 untuk ambulans sama ada adrenalin telah diberikan atau tidak.

Sekiranya selepas 5 hingga 10 minit orang masih tidak sihat, suntikan kedua perlu diberikan. Ini harus diberikan pada paha yang bertentangan.

Dos kedua juga mungkin diperlukan jika orang itu bertambah baik dan kemudian menjadi tidak sihat lagi.

Orang itu harus berbaring, dengan kakinya dibangkitkan di atas kerusi atau meja rendah. Jika mereka mengalami kesukaran bernafas, mereka perlu duduk untuk membuat pernafasan lebih mudah.

Sekiranya orang itu tidak sedarkan diri, anda perlu memindahkannya ke kedudukan pemulihan – di sebelahnya, disokong oleh satu kaki dan satu lengan, dengan kepala condong ke belakang dan dagu ditarik. Sekiranya pernafasan atau jantung seseorang berhenti, pernafasan kardiopulmonari (CPR) perlu dilakukan.

Rawatan lanjut akan dijalankan di hospital.

Punca dan pencetus

Baca lebih lanjut mengenai merawat anafilaksis.

Anafilaksis adalah akibat sistem imun badan anda yang berlebihan kepada bahan yang tidak berbahaya, seperti makanan. Bahan-bahan yang mencetuskan reaksi alahan dikenali sebagai alergen.

Anafilaksis biasanya terbentuk dalam masa beberapa minit hubungan dengan alergen, tetapi kadang-kadang reaksi boleh berlaku sehingga empat jam kemudian.

Pencetus anafilaksis yang paling banyak dilaporkan adalah

Mencegah episod selanjutnya

Baca lebih lanjut mengenai penyebab anafilaksis.

Jika anda tahu apa yang telah mencetuskan anafilaksis, adalah penting untuk mengambil langkah-langkah untuk mengelakkan pendedahan kepada pencetus yang sama.

Anda harus dirujuk ke klinik alahan pakar sama ada untuk mengetahui pencetus alahan anda atau, jika anda sudah tahu apa yang menyebabkannya, untuk penilaian lanjut dan nasihat tentang bagaimana untuk mengelakkan alergen pada masa akan datang.

Siapa yang terjejas?

Anda boleh diberikan dua penyuntik auto adrenalin untuk digunakan semasa episod anafilaksis masa depan.

Baca lebih lanjut mengenai mencegah anafilaksis.

Anafilaksis tidak biasa, tetapi orang-orang dari semua peringkat umur boleh terjejas. Orang dengan keadaan alahan lain, seperti asma atau keadaan kulit alergik ekzema atopik, paling berisiko untuk membangunkan anafilaksis.

Walaupun keadaan ini mengancam nyawa, kematian jarang berlaku. Terdapat sekitar 20 kematian. setiap tahun. Dengan rawatan segera dan tepat, kebanyakan orang membuat pemulihan penuh.

Apa yang perlu dilakukan jika seseorang cedera dalam kemalangan

Panduan langkah demi langkah untuk memulihkan semula kanak-kanak yang berhenti bernafas atau yang jantungnya berhenti

Nasihat mengenai alahan seperti ekzema dan alahan makanan, dan rawatan apa yang ada pada