Amniosentesis

Amniocentesis adalah ujian yang mungkin anda tawarkan semasa hamil untuk memeriksa sama ada bayi anda mempunyai gangguan genetik, seperti sindrom Down.

Ia melibatkan membuang dan menguji sampel sel kecil dari cairan amniotik, yang mengelilingi janin dalam rahim (rahim).

Amniocentesis tidak ditawarkan secara rutin kepada semua wanita hamil. Ia hanya ditawarkan jika ada risiko tinggi bayi anda boleh mempunyai keadaan genetik.

Ini mungkin kerana

Penting untuk diingat bahawa anda tidak perlu mempunyai amniosentesis jika ia ditawarkan. Terserah anda untuk memutuskan sama ada anda mahukannya.

Bidan atau doktor anda akan berbicara kepada anda mengenai ujian yang melibatkan, dan memberitahu anda apa manfaat dan risiko yang mungkin, untuk membantu anda membuat keputusan.

Apabila amniocentesis ditawarkan

Baca lebih lanjut mengenai mengapa amniocentesis ditawarkan dan membuat keputusan sama ada untuk memilikinya.

Amniosentesis biasanya dilakukan antara minggu ke-15 dan ke-20 kehamilan, tetapi mungkin dilakukan lebih awal daripada ini jika perlu.

Walaupun ia boleh dilakukan lebih awal, ini boleh meningkatkan risiko komplikasi amniosentesis dan biasanya dielakkan.

Semasa ujian, jarum yang panjang dan nipis dimasukkan melalui dinding perut anda, dipandu oleh imej ultrasound. Jarum diluluskan ke dalam kantung amniotik yang mengelilingi janin dan sampel kecil cecair amniotik dikeluarkan untuk analisis.

Ujian itu sendiri biasanya mengambil masa kira-kira 10 minit, walaupun keseluruhan konsultasi mungkin mengambil masa kira-kira 30 minit.

Amniosentesis biasanya digambarkan sebagai tidak selesa dan bukannya menyakitkan. Sesetengah wanita menggambarkan mengalami kesakitan yang sama dengan kesakitan tempoh atau rasa tekanan apabila jarum dikeluarkan.

Bagaimana amniocentesis dilakukan

Baca lebih lanjut mengenai apa yang berlaku semasa amniosentesis.

Keputusan pertama ujian perlu disediakan dalam masa tiga hari bekerja dan ini akan memberitahu anda apakah Down, Edward atau Patau’s sindrom telah ditemui.

Sekiranya keadaan yang jarang juga diuji, ia boleh mengambil masa dua hingga tiga minggu atau lebih untuk hasilnya kembali.

Sekiranya ujian anda menunjukkan bahawa bayi anda mempunyai penyakit serius atau genetik yang serius, implikasi akan dibincangkan dengan penuh dengan anda. Tiada ubat untuk kebanyakan keadaan yang mendapati amniocentesis, jadi anda perlu mempertimbangkan pilihan anda dengan berhati-hati.

Mendapatkan hasil anda

Anda boleh memilih untuk meneruskan kehamilan anda, sambil mengumpulkan maklumat mengenai keadaan itu supaya anda siap sepenuhnya, atau anda mungkin mempertimbangkan untuk melakukan penamatan (pengguguran).

Baca lebih lanjut mengenai hasil amniosentesis.

Sebelum anda memutuskan untuk mempunyai amniosentesis, risiko dan komplikasi yang mungkin akan dibincangkan dengan anda.

Apakah risiko amniosentesis?

Salah satu risiko utama yang berkaitan dengan amniosentesis ialah keguguran, iaitu kehilangan kehamilan dalam 23 minggu pertama. Ini dianggarkan berlaku dalam 1% wanita yang mempunyai amniosentesis.

Terdapat juga beberapa risiko lain, seperti jangkitan atau perlu mempunyai prosedur lagi kerana tidak mungkin untuk menguji sampel pertama yang telah dikeluarkan dengan tepat.

Risiko amniosentesis yang menyebabkan komplikasi lebih tinggi jika ia dilakukan sebelum minggu kehamilan ke-15, sebab itu ujian hanya dilakukan selepas ini.

Baca lebih lanjut mengenai kemungkinan komplikasi amniosentesis.

Alternatif amniosentesis adalah ujian yang dipanggil sampah villa chorionic (CVS). Di sinilah sampel kecil sel dari plasenta (organ yang menghubungkan bekalan darah ibu dengan bayi yang belum lahir) dikeluarkan untuk ujian.

Ia biasanya dilakukan antara minggu ke-11 dan ke-14 kehamilan, walaupun ia boleh dilakukan lebih awal daripada ini jika perlu.

Apakah alternatifnya?

Dengan CVS, risiko keguguran adalah kira-kira 1-2%, yang sedikit lebih tinggi daripada risiko keguguran untuk amniosentesis. Walau bagaimanapun, kerana ujian boleh dilakukan sebelum ini, anda akan mempunyai lebih banyak masa untuk mempertimbangkan hasilnya.

Sekiranya anda ditawarkan ujian untuk mencari gangguan genetik pada bayi anda, seorang pakar yang terlibat dalam menjalankan ujian akan dapat membincangkan pilihan yang berbeza dengan anda, dan membantu anda membuat keputusan.

21/04 /

########

Apa yang perlu anda ketahui mengenai kehamilan, kelahiran dan menjaga bayi, termasuk memberi makan dan cuba hamil

Pemeriksaan untuk keabnormalan pada kehamilan, termasuk gangguan yang diwarisi seperti sel sabit

Ketahui mengenai pemeriksaan untuk sindrom Down, Edwards ‘dan Patau semasa kehamilan