Amniocentesis – Keputusan

Selepas amniocentesis telah dijalankan, sampel cecair amniotik akan dihantar ke makmal untuk ujian.

Hasil pertama sepatutnya tersedia dalam masa tiga hari bekerja, dan ini akan memberitahu anda sama ada masalah kromosom utama seperti sindrom Down telah dijumpai.

Sekiranya keadaan yang jarang juga diuji, ia boleh mengambil masa dua hingga tiga minggu atau lebih untuk hasilnya kembali.

Mendapatkan hasilnya

Anda biasanya boleh memilih sama ada untuk mendapatkan hasil melalui telefon atau semasa pertemuan tatap muka di hospital atau di rumah. Anda juga akan menerima pengesahan bertulis hasilnya.

Amniosentesis dianggarkan memberi keputusan muktamad sekitar 98-99% kes.

Betapa boleh dipercayai hasilnya?

Walau bagaimanapun, ia tidak boleh menguji setiap kecacatan kelahiran dan dalam sebilangan kecil kes, tidak mungkin untuk mendapatkan hasil yang konklusif.

Bagi kebanyakan wanita yang mempunyai amniosentesis, keputusan prosedur itu akan “normal”. Ini bermakna tiada gangguan genetik yang diuji untuk dijumpai di dalam bayi.

Walau bagaimanapun, hasil yang normal tidak menjamin bahawa bayi anda akan sihat sepenuhnya, kerana ujian hanya memeriksa keadaan yang disebabkan oleh gen yang rosak, dan ia tidak boleh mengecualikan semua kemungkinan gangguan genetik.

Sekiranya ujian anda “positif”, bayi anda mempunyai salah satu gangguan yang diuji. Dalam hal ini, implikasi akan dibincangkan sepenuhnya dengan anda dan anda perlu membuat keputusan bagaimana untuk meneruskan.

Sekiranya ujian mendapati bayi anda akan dilahirkan dengan gangguan genetik, anda akan bercakap dengan beberapa pakar mengenai apa yang dimaksudkan dengan ini.

Ini mungkin bidan anda, doktor yang berpengalaman dalam keadaan genetik zaman kanak-kanak, ahli genetik dan / atau kaunselor genetik.

Mereka akan dapat memberi anda maklumat terperinci mengenai keadaan ini – termasuk masalah yang mungkin anak anda, rawatan dan sokongan yang mungkin mereka perlukan, dan sama ada jangka hayat mereka akan terjejas – untuk membantu anda memutuskan apa yang perlu dilakukan.

Apa maksudnya

Tidak ada penawar bagi kebanyakan keadaan genetik, jadi anda perlu mempertimbangkan pilihan anda dengan berhati-hati. Pilihan utama anda ialah

Apa yang berlaku sekiranya masalah ditemui

Ini boleh menjadi keputusan yang sangat sukar, tetapi anda tidak perlu melakukannya sendiri.

Serta membincangkannya dengan pakar profesional penjagaan kesihatan, bincangkan perkara dengan pasangan anda dan bercakap dengan rakan dan keluarga, jika anda fikir ia mungkin membantu. Hasil dan Pilihan Amal Antena (ARC) juga boleh menawarkan sokongan dan maklumat yang tidak memihak.

Ketahui bagaimana anda mewarisi ciri fizikal dan tingkah laku anda, serta belajar tentang ujian untuk keadaan genetik

Langkah seterusnya jika ujian skrining menunjukkan sesuatu mungkin salah

Sindrom Down adalah keadaan genetik yang biasanya menyebabkan beberapa tahap kecacatan pembelajaran dan pelbagai ciri fizikal