Adenoids dan adenoidectomy

Adenoidektomi adalah operasi pantas untuk menghilangkan adenoids – benjolan kecil tisu di bahagian belakang hidung, di belakang lelangit.

Adenoids adalah sebahagian daripada sistem imun, yang membantu melawan jangkitan dan melindungi tubuh daripada bakteria dan virus.

Adenoids hanya terdapat pada kanak-kanak. Mereka mula berkembang sejak lahir dan paling besar apabila anak anda berumur kira-kira tiga hingga lima tahun.

Tetapi pada usia tujuh hingga lapan mereka mula mengecut dan oleh remaja-remaja muda, hampir tidak dapat dilihat. Apabila dewasa, kelopak mata akan hilang sepenuhnya.

Adenoids hilang kerana – walaupun mereka mungkin membantu pada anak-anak muda – mereka bukan sebahagian penting dari sistem kekebalan orang dewasa.

Anda tidak akan dapat melihat adenoids anak anda dengan melihat mulut mereka.

Apa adenoids?

Ia mungkin perlu mengeluarkan kelenjar adenoid jika mereka menjadi bengkak atau diperbesar kerana

Adenoids juga boleh dikeluarkan untuk merawat jangkitan telinga berulang atau telinga telinga.

Baca lebih lanjut mengenai mengapa adenoids perlu dikeluarkan.

Adenoidektomi adalah operasi pantas untuk menghilangkan adenoid. Ia mengambil masa kira-kira 30 minit untuk dilakukan dan dijalankan di hospital dengan pakar bedah telinga, hidung dan tekak (ENT).

Dalam kebanyakan kes, anak anda boleh pulang ke rumah pada hari yang sama sebaik sahaja kesan-kesan anestetik itu telah haus.

Baca lebih lanjut mengenai bagaimana adenoidektomi dilakukan dan pulih dari adenoidectomy.

Bilakah adenoids perlu mengeluarkan?

Operasi ini membawa sedikit risiko. Mengeluarkan adenoids tidak akan meletakkan anak anda berisiko tinggi untuk membina jangkitan. Sistem imun badan sangat mampu mengatasi bakteria dan virus tanpa adenoid.

Walau bagaimanapun, seperti semua pembedahan, terdapat risiko komplikasi kecil seperti jangkitan, pendarahan, pelepasan hidung, atau tindak balas alergi terhadap anestetik.

Mungkin terdapat beberapa masalah kesihatan sementara seperti sakit tekak, sakit telinga atau hidung tersumbat selama beberapa minggu.

Baca maklumat lanjut mengenai risiko adenoidektomi.

Apakah adenoidektomi?

JavaScript dan Pemain Flash dikehendaki melihat alat Pilihan.

JavaScript boleh dihidupkan melalui pilihan pelayar anda. Sekiranya anda tidak mempunyai versi Flash Player, anda boleh memuat turun Adobe Flash Player percuma dari Adobe Systems Incorporated terlebih dahulu.

JavaScript dan Pemain Flash dikehendaki melihat alat Pilihan.

JavaScript boleh dihidupkan melalui pilihan pelayar anda. Sekiranya anda tidak mempunyai versi Flash Player, anda boleh memuat turun Adobe Flash Player percuma dari Adobe Systems Incorporated.

Media terakhir dikaji semula

Maklumat kesihatan kanak-kanak, termasuk diet yang sihat, kecergasan, pendidikan seks dan tekanan peperiksaan

Apa yang perlu dilakukan apabila anak anda mengalami penyakit ringan seperti batuk, selesema, sakit tekak atau jangkitan telinga