Actinomycosis

Actinomycosis adalah jenis jarang jangkitan bakteria yang disebabkan oleh sekumpulan bakteria yang dipanggil actinomycetaceae.

Kebanyakan jangkitan bakterinya terhad kepada satu bahagian badan kerana bakteria tidak dapat menembusi tisu badan.

Walau bagaimanapun, actinomycosis adalah luar biasa kerana jangkitan dapat bergerak perlahan tetapi terus melalui tisu badan.

Gejala actinomycosis berbeza bergantung kepada jenis jangkitan, tetapi boleh termasuk

Baca lebih lanjut mengenai gejala-gejala actinomycosis.

Secara teori, actinomycosis boleh berkembang hampir di mana saja di dalam tisu badan manusia. Tetapi keadaan ini cenderung mempengaruhi bahagian-bahagian tertentu badan dan boleh dikelaskan kepada empat jenis utama.

Jenis-jenis actinomycosis

Mereka adalah

Ini diterangkan di bawah.

Actinomycosis mulut cervicofacial adalah di mana jangkitan itu berkembang di dalam leher, rahang atau mulut. Pada masa lalu, jika keadaan berkembang di rahang, ia dikenali sebagai rahang kental.

Kebanyakan kes actinomycosis cervicofacial oral adalah disebabkan oleh masalah pergigian, seperti kerosakan gigi atau kecederaan rahang.

Actinomycosis mulut cervicofacial adalah jenis actinomycosis yang paling biasa, iaitu 50-70% daripada semua kes.

Actinomycosis Thoracic adalah di mana jangkitan itu berkembang di dalam paru-paru atau saluran udara yang berkaitan.

Apa yang menyebabkan actinomycosis?

Kebanyakan kes actinomycosis thoracic dianggap disebabkan oleh orang yang tidak sengaja menghirup tetesan cecair yang tercemar ke dalam paru-paru mereka.

Aktinomiosis Thoracic menyumbang kira-kira 15-20% kes.

Actinomycosis abdomen adalah di mana jangkitan berkembang di dalam perut (perut).

Jenis actinomycosis ini boleh mempunyai pelbagai sebab yang berpotensi. Ia boleh berkembang sebagai komplikasi sekunder jangkitan yang lebih biasa, seperti apendisitis, atau selepas menelan objek asing, seperti tulang ayam.

Mendiagnosis actinomycosis

Actinomycosis abdomen menyumbang kira-kira 20% daripada semua kes.

Actinomycosis pelvik adalah di mana jangkitan berkembang di dalam pelvis.

Ia biasanya hanya berlaku pada wanita kerana kebanyakan kes adalah disebabkan apabila bakteri actinomyces tersebar dari alat kelamin wanita ke pelvis.

Merawat actinomycosis

Kebanyakan kes pelakon actinomycosis dianggap dikaitkan dengan penggunaan jangka panjang peranti intrauterin (IUD). Ini jenis kontraseptif sering dikenali sebagai gegelung.

Aktinomycosis pelvik biasanya hanya berlaku jika gegelung dibiarkan lebih lama daripada pengilang yang mengesyorkan.

Aktinomycosis pelvik menyumbang kira-kira 10% daripada semua kes.

Actinomycosis disebabkan oleh keluarga bakteria yang dikenali sebagai actinomycetaceae. Dalam kebanyakan kes, bakteria hidup tanpa bahaya pada lapisan mulut, tekak, sistem pencernaan dan vagina (pada wanita).

Bakteria hanya menimbulkan masalah jika lapisan tisu menjadi rosak oleh kecederaan atau penyakit, membenarkan bakteria menembusi lebih mendalam ke dalam badan.

Ini berpotensi serius kerana ini adalah bakteria anaerob, yang bermakna mereka berkembang di bahagian-bahagian tubuh di mana tidak banyak oksigen, seperti tisu dalam dalam.

Komplikasi actinomycosis

Walau bagaimanapun, kelebihan bakteria bertindak sebagai anaerobik adalah bahawa mereka tidak dapat bertahan di luar tubuh manusia. Ini bermakna bahawa actinomycosis bukanlah penyakit berjangkit.

Baca lebih lanjut mengenai punca-punca actinomycosis.

Mencegah actinomycosis

Pada peringkat awalnya, actinomycosis boleh menjadi keadaan yang mencabar untuk didiagnosis dengan betul kerana ia berkongsi gejala dengan keadaan yang lebih biasa. Ia sering dijumpai semasa ujian atau pembedahan untuk memeriksa keadaan lain.

Actinomycosis biasanya boleh didiagnosis dengan lebih yakin di peringkat kemudian, selepas saluran sinus telah muncul di permukaan kulit.

Ini kerana granul sulfur yang dihasilkan oleh saluran sinus semasa jangkitan actinomycosis mempunyai bentuk tersendiri yang boleh dikenal pasti di bawah mikroskop.

Actinomycosis biasanya bertindak balas dengan baik untuk rawatan, yang melibatkan mengambil jangka panjang antibiotik.

Kursus awal suntikan antibiotik biasanya disyorkan untuk 2 hingga 6 minggu, diikuti oleh tablet antibiotik selama 6 hingga 12 bulan lagi.

Seorang jururawat harus dapat mengajar anda bagaimana untuk mengendalikan suntikan antibiotik di rumah supaya anda tidak perlu tinggal di hospital selama tempoh kursus.

Antibiotik pilihan untuk merawat actinomycosis adalah benzylpenicillin, yang digunakan untuk suntikan antibiotik, dan tablet amoksisilin.

Siapa yang dipengaruhi oleh actinomycosis?

Dalam sesetengah kes, bakteria lain juga hadir dan lebih daripada satu antibiotik atau antibiotik lain perlu diberikan.

Kesan sampingan antibiotik ini termasuk

Jika anda alergi terhadap penisilin, antibiotik alternatif seperti tetracycline atau eritromisin boleh digunakan.

Baca lebih lanjut mengenai antibiotik.

Dalam sesetengah kes, pembedahan kecil mungkin diperlukan untuk membaiki tisu yang rosak dan mengusir nanah dari abses.

Abses yang berkembang sebagai hasil dari actinomycosis boleh terbentuk di banyak bahagian badan anda, termasuk paru-paru anda. Mereka boleh tersebar dengan mudah dari satu bahagian badan ke yang lain.

Sekiranya tapak asal jangkitan terletak di kulit wajah anda, ia boleh merebak ke bahagian tubuh yang berdekatan, seperti kulit kepala atau telinga anda.

Jika tapak asal jangkitan adalah mulut anda, ia boleh merebak ke lidah anda, larynx (voicebox), trakea (windpipe) dan kelenjar air liur, dan tiub yang menghubungkan kerongkong anda ke hidung anda.

Jika jangkitan itu merebak ke otak anda, abses otak boleh berkembang.

Baca tentang mencegah kerosakan gigi dan kesihatan pergigian untuk maklumat lanjut dan nasihat tentang amalan kebersihan mulut yang baik.

Actinomycosis adalah salah satu daripada jenis infeksi bakteria yang paling jarang.

Di negara-negara maju, seperti England, hanya 1 dari 300,000 orang yang akan membangunkan actinomycosis dalam mana-mana tahun tertentu.

Secara purata, terdapat 100 kemasukan ke hospital setiap tahun di England kerana actinomycosis.

Bagaimana untuk menjaga gigi anda, termasuk pemeriksaan, memberus gigi, pendakap dan pemutihan

28/08 /

28/08 /

Abses adalah kutu yang menyakitkan yang biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria

Antibiotik adalah ubat yang digunakan untuk merawat – dan, dalam beberapa kes, mencegah – jangkitan bakteria